8 tips για να μην χάνετε ποτέ την αυτοπεποίθησή σας

8 tips για να μην χάνετε ποτέ την αυτοπεποίθησή σας

Όσο φυσιολογικές κι αν είναι οι κρίσεις ανασφάλειας, δεν πρέπει να τις επιτρέπουμε να βάζουν τη ζωή μας στην... αναμονή. Πώς θα διώξετε τις αρνητικές σκέψεις και θα κάνετε την αυτοπεποίθηση μόνιμο σύμμαχό σας; Μερικές "ασκήσεις" θα σας βοηθήσουν να βλέπετε πάντα το ποτήρι μισογεμάτο.

Κάντε λίστα με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά σας

Να είστε ειλικρινής με τον εαυτό σας, χωρίς να ανησυχείτε ότι γράφοντας τις αδυναμίες σας θα καταρρακώσετε ακόμη περισσότερο την αυτοπεποίθησή σας. Αντιθέτως, η παραδοχή όλων αυτών που έτσι κι αλλιώς γνωρίζετε βαθιά μέσα σας, θα σας βοηθήσει να αλλάξετε όσα αλλάζουν, και να αποδεχθείτε αυτά που δεν αλλάζουν.

Με τον ίδιο τρόπο, όταν καταμετράτε τα δυνατά σας σημεία, μην παραλείψετε κανένα. Ούτε το πιο μικρό. Αν, για παράδειγμα, δέχεστε συχνά κομπλιμέντα για το χαμόγελό σας, αν οι φίλοι σάς εκτιμούν ως καλή ακροάτρια, αν είστε τακτική και φροντίζετε το σπίτι σας - όλα μετράνε. Συμπεριλάβετε, φυσικά, και τα «μεγάλα» προτερήματά σας, όλα αυτά που σας διακρίνουν, τις γνώσεις και τις ικανότητές σας.

Τοποθετήστε την λίστα σε ένα εμφανές σημείο και συγκεντρωθείτε στα προτερήματά σας, προσπαθώντας παράλληλα να βελτιώνετε τα μειονεκτήματά σας καθημερινά. Καταγράφετε στην ίδια λίστα τη βελτίωσή σας και ανταμείβετε τον εαυτό σας όταν καταφέρνει να διορθώνει τα λάθη του.

Θυμηθείτε τις επιτυχίες σας

Όλες έχουμε επιτύχει σημαντικά πράγματα στη ζωή μας, είτε στον ακαδημαϊκό τομέα, είτε στον επαγγελματικό στίβο, είτε σε προσωπικό επίπεδο. Να τα θυμάστε κάθε φορά που αισθάνετε "πεσμένη".

Θέστε ρεαλιστικούς στόχους

Υπάρχουν πράγματα που θα θέλατε να επιτύχετε, αλλά δεν έχετε την απαιτούμενη ενέργεια για να τα ξεκινήσετε. Σκεφτείτε αν πρόκειται για στόχους που εσείς οι ίδιες έχετε θέσει στον εαυτό σας, και αφήστε στην άκρη όσους σας φαίνονται ανέφικτοι ή σας δημιουργούν αισθήματα ανασφάλειας. Κυνηγήστε τους στόχους σας ξεκινώντας από αυτούς που σας φαίνονται πραγματοποιήσιμοι και θέστε χρονικά όρια, π.χ. αν έχετε πάρει απόφαση να γραφτείτε στο γυμναστήριο, κάντε το μέχρι το τέλος της εβδομάδας και προγραμματίστε για τη μεθεπόμενη το ραντεβού με τον γυναικολόγο σας που όλο αναβάλλετε. Στη συνέχεια, ξεκινήστε να υλοποιείτε τους μεγαλύτερους στόχους σας.

Κοινωνικοποιηθείτε

Αν βγαίνετε όλο και λιγότερο, είτε λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων είτε εξαιτίας της απουσίας διάθεσης και αυτοπεποίθησης, έχει έρθει η ώρα να αναθεωρήσετε. Η επαφή με τον κόσμο και η επικοινωνία με παλιά και νέα πρόσωπα, μπορεί να τονώσει σημαντικά τα θετικά συναισθήματά σας. Μετά το πρώτο βήμα, δύσκολα θα σταματήσετε.

Βελτιώστε την εμφάνισή σας

Επιφανειακό; Ανόητο; Ίσως. Μπορεί τα ράσα να μην κάνουν τον παπά, αλλά σίγουρα επηρεάζουν το πώς νιώθουμε. Σκεφτείτε, π.χ. τις μέρες που τα μαλλιά σας είναι χάλια, και πόσο μπορεί αυτό να σας εκνευρίσει. Δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε γενικό makeover, αρκούν απλές κινήσεις, όπως να κάνετε ένα χαλαρωτικό μπάνιο και να φορέσετε κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα, για να δείτε τη διάθεσή σας να ανεβαίνει. Μήπως ήρθε η ώρα να πάρετε την κολλητή σας και να πάτε για ψώνια;

Κάντε κάτι καλό για εσάς

Διαλέξτε να ασχοληθείτε με κάτι που σας αρέσει. Μπορείτε να ξεκινήσετε γυμναστική που εκτός από το σώμα "φτιάχνει" και τη διάθεση. Όπως και να 'χει, επιλέξτε μία δραστηριότητα που θα κάνετε συστηματικά, ώστε να σας κρατά σε συνεχή επαφή με τον εαυτό σας και θα σας βοηθά να αναγνωρίζετε και να ικανοποιείτε τις ανάγκες σας.

Επικοινωνήστε με θετικά άτομα

Η αυτοπεποίθηση έχει άμεση σχέση με την ενθάρρυνση και την αποδοχή. Αποφύγετε, λοιπόν, ανθρώπους και καταστάσεις που σας «ρίχνουν», που καλλιεργούν αμφιβολίες για τον εαυτό σας, τις πράξεις σας, τις δυνατότητές σας. Κρατήστε στη ζωή σας μόνο τους αληθινούς φίλους, άτομα που ασκούν εποικοδομητική κριτική και αυτά που μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε καλά, ακόμα κι αν συχνά υπερβάλλουν με τα κομπλιμέντα τους. Είναι αυτές ακριβώς οι φράσεις που σας κάνουν να νιώθετε καλά όταν όλα σας φαίνονται μαύρα.

Νιώστε ευγνωμοσύνη για όσα έχετε

Συνήθως νιώθουμε ανασφαλείς εξαιτίας όλων όσων δεν έχουμε, ενώ ξεχνάμε αυτά που έχουμε. Την υγεία μας, πρώτα από όλα, την οικογένειά μας, τους ανθρώπους που μας αγαπούν, όλα αυτά που έχουμε επιτύχει μέχρι σήμερα, όλες τις όμορφες στιγμές που έχουμε περάσει. Όλα αυτά είναι που μας δίνουν δύναμη να συνεχίζουμε και για αυτά και μόνο αξίζει να προσπαθούμε.
 
Πηγή: iVillage

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v