Mαμά, γιατί τελειώνουν οι διακοπές των Χριστουγέννων;

Mαμά, γιατί τελειώνουν οι διακοπές των Χριστουγέννων;

Οι γιορτές είναι, φυσικά, απαραίτητες στη ζωή μας, γιατί προσφέρουν συγκινήσεις, και κυρίως στα μικρά παιδιά μας, που δεν θα ήθελαν να τελειώσουν ποτέ. Τα παιδιά μας θεωρούν τις γιορτές μαγικές. Οι κόρες μου ένιωθαν μεγάλη χαρά με τον στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου κι όσο μεγαλώνουν η συμμετοχή τους σε αυτό είναι όλο και μεγαλύτερη. Σε όλη την διάρκεια των γιορτών, επιθυμούν να αλλάζουν θέση στις χριστουγεννιάτικες μπάλες, να κρεμούν οτιδήποτε έχουν φτιάξει στο σχολείο τους και να καμαρώνουν πολύ γι' αυτό. Θυμάμαι να έχουμε ένα δέντρο στολισμένο για δύο περίπου μήνες και καθημερινά να διαπραγματευόμαστε πότε θα το ξεστολίσουμε κι αν μπορούμε φέτος να το αφήσουμε περισσότερο καιρό στολισμένο.

Ώσπου περνάνε οι γιορτές κι έρχεται η φάση για τη σκούπα και το φαράσι. Το ξεστόλισμα του δέντρου είναι πια γεγονός και τα περισσότερα παιδιά, όπως και τα δικά μου, περνούν στη φάση του θυμού και του παραπόνου.

"Γιατί τελειώνουν οι γιορτές; Γιατί να μην είναι παντοτινές;"

Αναρωτιέται η κόρη μου και ξεσπάει σε κλάματα. Και εγώ με τη σειρά μου την διαβεβαιώνω ότι οι γιορτές θα ξανάρθουν περίπου σε ένα χρόνο με το καλό και τότε θα ξαναστολίσουμε ένα δέντρο το ίδιο αστραφτερό. Όμως το παιδάκι μου είναι μουτρωμένο και βαθιά στεναχωρημένο. Και όσο μπορώ ακόμη ψύχραιμα σκέφτομαι:

Τι εξυπηρετούν άραγε οι γιορτές; Γιατί τα παιδιά μας νιώθουν τόση στεναχώρια, όταν αυτές τελειώνουν;
Οι γιορτές εξυπηρετούν κάποιο σκοπό. Πάντα ενισχύουν τις αληθινές μας προσδοκίες που είναι η δημιουργία θετικών συναισθημάτων όπως είναι η χαρά κι η συγκίνηση. Πιο συγκεκριμένα θα έχετε διαπιστώσει ότι:

• Το σπίτι αποπνέει ιδιαίτερη χαρά τις μέρες των γιορτών.
• Για τα παιδιά είναι μια καλή ευκαιρία να συμμετέχουν στον στολισμό και στη προετοιμασία των παραδοσιακών γλυκισμάτων, κάτι που τονώνει την αυτοπεποίθηση τους, άλλοτε μασκαρεμένα σαν καλικάτζαροι κι άλλοτε σαν Αη Βασίληδες.
• Είναι μια ευκαιρία να γίνονται τραπέζια, που ενισχύουν την κοινωνικότητα όλης της οικογένειας.
• Με τα δώρα τα παιδιά μαθαίνουν να δέχονται αλλά και να προσφέρουν αγάπη σε άλλους ανθρώπους.

Η στεναχώρια τους μαζί κι ο θυμός τους θα ξεφουσκώσει σαν μπαλόνι, αρκεί:

• Να συζητήσετε μαζί τους τι τα χαροποιεί και τι το λυπεί.
• Να δεχθείτε το κλάμα τους, γιατί τα ανακουφίζει όταν αυτά είναι λυπημένα.
• Να τους ανακοινώσετε νωρίτερα την ημέρα που θα ξεστολίσετε το δέντρο σας για να προετοιμαστούν.

Μια πρόταση σωτηρίας: «Κάνε ένα δέντρο για όλες τις εποχές, για όλες του χρόνου τις γιορτές»

Μετά από δύο χρόνια απεγνωσμένων προσπαθειών ήρεμου ξεστολίσματος δέντρου, φέτος έκανα κάτι καινούργιο στα παιδιά μου. Πριν ξεστολίσουμε το Χριστουγεννιάτικο μας Δέντρο, τους αγόρασα μια γλάστρα με ένα δεντράκι, ώστε να πάρει τη θέση του. Η ιδέα αυτή μου ήρθε από ένα βιβλίο του Ε. Τριβιζά που τους διάβασα στις γιορτές «ένα Ελατάκι για τον Τάκη». Τα παιδιά μου βρήκαν τρόπο να διαχειριστούν τα συναισθήματα τους, αλλάζοντας στολίδια στο καινούργιο τους δέντρο με κάθε ευκαιρία. Έτσι τα παιδιά έχουν να περιμένουν: Τις Απόκριες για να το στολίσουν με χαρτοπόλεμο και μάσκες. Την Καθαρή Δευτέρα για να το στολίσουν με μικρούς χαρταετούς. Το Πάσχα για να του κρεμάσουν κόκκινα φιογκάκια και κορδελίτσες. Τις Εθνικές γιορτές για να του κρεμάσουν σημαίες και γαλανόλευκες κορδέλες. Την Πρωτομαγιά για να το γεμίσουν με άνθη και λουλούδια. Το Καλοκαίρι για να του φέρουν κοχύλια και βότσαλα. Το φθινόπωρο για να του κρεμάσουν βιβλία, γόμες και μολύβια.....ακόμη και στα γενέθλια τους σκέφτηκαν να του κρεμάσουν μπαλόνια και κεράκια!

Να θυμάστε.... Ό,τι για μας τους γονείς παραμένει ασήμαντο και μικρό, για τα παιδιά μας είναι σπουδαίο και θαυμαστό!

Καλή σας Χρονιά!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v