Για πόσο θα μας ταλαιπωρεί ακόμα η γρίπη; Τι λένε οι ειδικοί

Για πόσο θα μας ταλαιπωρεί ακόμα η γρίπη; Τι λένε οι ειδικοί

Το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης του Ινστιτούτου Παστέρ δέχεται τις τελευταίες εβδομάδες συνεχώς αναφορές για όλο και περισσότερο κόσμο που υποφέρει από την γρίπη. Και από ό,τι φαίνεται ο ιός της γρίπης θα συνεχίσει να μας ταλαιπωρεί μιας και κυκλοφορούν αρκετά στελέχη του αυτή την στιγμή στην χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα, σε φάση μεγάλης εξάπλωσης στη νότια Ελλάδα βρίσκονται συνολικά τέσσερα στελέχη της εποχικής γρίπης, ανακοίνωσε την Τρίτη το Ινστιτούτο Παστέρ. 

Σύμφωνα με το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης Νοτίου Ελλάδος του Παστέρ, στην Ελλάδα κυριαρχεί φέτος το στέλεχος γρίπης A(H1N1)pdm09, παράλληλα όμως συνεχίζεται και η κυκλοφορία του στελέχους Α(Η3Ν2). Την περασμένη εβδομάδα, επίσης, απομονώθηκαν και δύο στελέχη γρίπης τύπου Β.

Το Παστέρ επισημαίνει ακόμα ότι, εκτός από τη γρίπη, κυκλοφορούν αυτή την περίοδο στην Ελλάδα και άλλοι ιοί του αναπνευστικού, όπως ο συγκυτιακός ιός και διάφοροι ρινοϊοί.

Το Ινστιτούτο Παστέρ καθησυχάζει ότι η έως τώρα γενετική ανάλυση των στελεχών A(H1N1)pdm09 και Α(Η3Ν2), που έχει απομονώσει το εργαστήριό του, δείχνει ότι τα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν, δεν διαφέρουν από το στέλεχος του αντι-γριπικού εμβολίου και είναι επίσης ευαίσθητα στη χορήγηση των αντιικών φαρμάκων.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μεγάλη εξάπλωση περιστατικών γριπώδους συνδρομής εμφανίζουν επίσης η Βουλγαρία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ισπανία και η Αγγλία, ενώ στις υπόλοιπες 22 χώρες της ΕΕ η δραστηριότητα είναι χαμηλή.

Δείτε εδώ τρόπους για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την γρίπη. 

Πηγή: skai.gr

v