ΕΟΠΠΥ: Πώς θα εξυπηρετηθείτε μέχρι τη λειτουργία του ΠΕΔΥ

ΕΟΠΠΥ: Πώς θα εξυπηρετηθείτε μέχρι τη λειτουργία του ΠΕΔΥ

Οδηγό με ερωτήσεις-απαντήσεις σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας του ΕΟΠΥΥ, κατά τη μεταβατική μεταρρυθμιστική περίοδο και μέχρι τη λειτουργία του νέου φορέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εξέδωσε ο Οργανισμός. O ενημερωτικός οδηγός έχει ήδη αποσταλεί σε όλους τους δημάρχους της χώρας. Μάθετε όσα σας ενδιαφέρουν για εσάς και το παιδί σας:

Πού παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη;

Στη μεταβατική αυτή περίοδο, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παρέχεται:

Από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς, στους οποίους δόθηκε δικαίωμα 400 επισκέψεων ασθενών ανά μήνα. Από τα εξωτερικά ιατρεία των κρατικών νοσοκομείων, τακτικά και επείγοντα, από τα κέντρα υγείας και από τα περιφερειακά ιατρεία αυτών.

Πού μπορώ να βρω ελεγκτή γιατρό;

Ελεγκτές γιατροί υπάρχουν:

  • Στα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας.
  • Στην κεντρική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ, Κηφισίας 39, Μαρούσι.
  • Στις Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕΔΙ) του ΕΟΠΥΥ της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.
  • Οι ελεγκτές ιατροί θα βρίσκονται στις παραπάνω ΠΕΔΙ κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες και για όσο χρονικό διάστημα χρειασθεί.

Επιπρόσθετα, γίνεται γνωστό ότι έργο των ελεγκτών είναι η έγκριση ή μη παροχών (οπτικά, φυσικοθεραπείες, ειδική αγωγή, κ.λπ.) όπως αυτές ορίζονται από τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ). Παρακαλούνται τα τμήματα παροχών τόσο των ΠΕΔΥ του ΕΟΠΥΥ όσο και του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ να επιδείξουν ανεκτικότητα στο ζήτημα της έγκαιρής θεώρησης για το μεταβατικό στάδιο.

Πού λειτουργεί επιτροπή εξωσωματικής γονιμοποίησης;

Έχουν συσταθεί δύο επιτροπές, οι οποίες εδρεύουν στην οδό Αποστόλου Παύλου 12, στο Μαρούσι (κτίριο πρώην ΤΑΠ- ΟΤΕ) και θα συνεδριάζουν καθημερινά. Τα μέλη των επιτροπών γνωματεύουν επί αιτημάτων ασφαλισμένων για έγκριση προσπαθειών ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, πρόκλησης ωοθυλακιορρηξίας, καθώς και χορήγησης γοναδοτροπινών σε άνδρες, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ. Το τηλέφωνο επικοινωνίας για πληροφορίες είναι 210 8110684.

Ποια η διαδικασία χορήγησης και έγκρισης αδειών σε εγκύους; 

Σε ό,τι αφορά τις εγκύους ασφαλισμένες, για την έγκριση αναρρωτικών αδειών θα ακολουθηθεί η διαδικασία που διέπει όλες τις υπόλοιπες αναρρωτικές, δηλαδή θα εξετάζονται από Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή για το μεταβατικό στάδιο μέχρι να οριστεί διαφορετική διαδικασία από το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ.

Πώς μπορώ να πάρω γνωμάτευση για πιθανή ημερομηνία τοκετού;

Οι έγκυες μπορούν να λαμβάνουν βεβαιώσεις πιθανής ημερομηνίας τοκετού από μαιευτήρες- γυναικολόγους των κρατικών νοσοκομείων, από συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και από μη συμβεβλημένους (ιδιώτες) χωρίς έγκριση ελεγκτή. Σημειώνεται, ότι για την αποζημίωση του εν λόγω επιδόματος αποκλειστικά αρμόδιο είναι το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ και γενικότερα το κάθε ασφαλιστικό ταμείο χωριστά.

Πού παρέχονται οι υπηρεσίες των σταθμών προστασίας μάνας, παιδιού και εφήβου; 

Για το διάστημα της διαθεσιμότητας, οι υπηρεσίες αυτών των μονάδων παρέχονται από τους συμβεβλημένους ιατρούς ειδικοτήτων.

Πού διενεργούνται οι εμβολιασμοί των παιδιών;

Εμβολιασμοί διενεργούνται από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παιδιάτρους, νοσοκομεία ή κέντρα υγείας που διαθέτουν τα αντίστοιχα τμήματα. Εάν ο εμβολιασμός διενεργηθεί σε μη συμβεβλημένους ιατρούς, η δαπάνη δεν αποζημιώνεται.

Πού χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα σε τέκνα-μέλη οικογένειας, λόγω ανικανότητας για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα;

Η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας λόγω ανικανότητας σε τέκνα, προστατευόμενα μέλη άμεσα ασφαλισμένων, θα γίνεται από τις υγειονομικές επιτροπές που λειτουργούν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, για το μεταβατικό στάδιο και έως τη λειτουργία του νέου φορέα.

Απαντήσεις σε ακόμα περισσότερα σχετικά ερωτήματα θα βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΠΥ.

v