Το παιδί μου δεν με θέλει

Το παιδί μου δεν με θέλει

Ερώτηση:

Το παιδί μου, 4 ετών, δεν με θέλει, παρόλο που του κάνω όλα τα χατίρια του, ό,τι ζητήσει. Έχει κολλήσει στον πάτερα του. Μόνο τον μπαμπά του θέλει. Μέχρι 3 χρονών κοιμόμασταν μαζί. Τον τελευταίο χρόνο, όμως δεν με θέλει καθόλου. Κλαίει και φωνάζει και μου λέει «δεν σε θέλω και να φύγεις από το σπίτι, θα μείνω με τον μπαμπά μου». Όταν του λέω «άμα φύγω δεν θα έχεις μαμά» μου λέει ότι δεν τον νοιάζει. Όταν τον ρωτούν η μαμά σου πού είναι τους λέει ότι δεν έχει μαμά. Είμαι απελπισμένη. Ο μικρός μου απομακρύνεται συνέχεια από κοντά μου. Όσο πιο κοντά του πάω τόσο πιο πολύ φεύγει. Σας παρακαλώ, τι να κάνω;

Απάντηση:
Ο γιος σας περνάει το οιδιπόδειο σύμπλεγμα που σημαίνει ότι θα ήθελε πολύ να είστε δική του και μαγικά να μην υπήρχε ο πατέρας του αλλά όλη αυτή η επιθυμία του δημιουργεί φόβο τιμωρίας από τον πατέρα του και αγωνίες ευνουχισμού όπως έλεγε ο Freud. Η προσκόλληση του γιου σας στον σύζυγό σας είναι για να κατευνάσει τον φόβο του και να απομακρυνθεί από εσάς με σκοπό να ταυτιστεί μαζί του και να πάψει να νιώθει ότι κινδυνεύει να τιμωρηθεί.

Ο γιος σας πολύ ορθά προσπαθεί να λύσει και να ξεπεράσει αυτό το στάδιο που ολοκληρώνεται στα πέντε έτη ζωής, δηλαδή σε ένα χρόνο. Δικαιολογημένα έχει στραφεί εντελώς στον πατέρα του διότι τον καταβροχθίσατε άθελα σας με το να τον έχετε στο κρεβάτι να κοιμάται μαζί σας μέχρι τα τρία του χρόνια. Του δημιουργήσατε ενοχές απέναντι στον πατέρα του οπού τώρα προσπαθεί μανιωδώς να πάρει την εύνοια του. Ο πρώτος χρόνος ζωής είναι ο μόνος χρόνος που επιτρέπεται το παιδί να κοιμάται με γονέα.

Δώστε χώρο στον γιο σας διότι φαίνεται γενικώς να λειτουργείτε καταβροχθιστηκά γενικά και αυτό να απειλεί ψυχικά το παιδί σας. Δεν είναι "δικός" σας, είναι του εαυτού του. Μην τον πνίγετε με την επιθυμία σας για αυτό. Αφήστε τον πιο ελεύθερο και να θυμάστε ότι δεν ζει για εσάς αλλά για τον ίδιο του τον εαυτό. Σεβαστείτε την ύπαρξή του και θα έρθει ο ίδιος σε εσάς μόλις νιώσει ασφαλής και φυσικά μην τον τιμωρείτε που θέλει απόσταση με το να του λέτε "δεν θα έχεις μαμά". Σταματήστε να είστε απειλητική από όλες τις πλευρές. Θα σας πρότεινα να μιλήσετε με ψυχολόγο να σας βοηθήσει να διαχωριστείτε από το παιδί σας διότι κινδυνεύετε να τον πνίξετε ψυχικά και μια μέρα να βασανιστείτε και οι δυο πολύ από αυτή την κατάσταση. Το παιδί σας είναι του εαυτού του και όχι δικό σας κτήμα. Ελέγξτε τον εαυτό σας διότι αν συνεχίσετε έτσι δεν θα σας θέλει καθόλου στην ζωή του. Και μια υποσημείωση: για κανένα λόγο το παιδί σας να μην σας βλέπει χωρίς ρούχα ούτε να μπαίνει στο μπάνιο όταν είστε γυμνή. Απαγορεύεται.

* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr.

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v