Εκλογές Μαΐου: Πού ψηφίζετε, πόσους σταυρούς βάζετε, τι άδεια δικαιούστε

Εκλογές Μαΐου: Πού ψηφίζετε, πόσους σταυρούς βάζετε, τι άδεια δικαιούστε

Έχει μείνει περίπου ενάμιση μήνας για την διεξαγωγή του πρώτου γύρου των Δημοτικών Εκλογών στις 18 Μάιου ενώ ο δεύτερος γύρος, στις περιοχές που θα χρειαστεί, μαζί με τις Ευρωεκλογές 2014 θα διεξαχθεί στις 25 Μαΐου 2014.Το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε εγκυκλίους με χρήσιμες πληροφορίες που πιθανώς δεν γνωρίζετε.

Πού ψηφίζετε

Επισκεφθείτε την σελίδα "Μάθε πού ψηφίζεις" και δώστε τα στοιχεία σας σύμφωνα με τις οδηγίες. Αν το έχετε ήδη κάνει στο παρελθόν, μη διστάσετε να το επαναλάβετε. Αν, παρ' όλη την προσπάθειά σας, δεν βρείτε το όνομά σας, τότε απευθυνθείτε άμεσα στον Δήμο που είστε εγγεγραμμένοι, στα δημοτολόγια.

Μεταβολή στο μέρος που ψηφίζετε

Οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν καταρτιστεί με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στα δημοτολόγια και οι Δήμοι έχουν κατανείμει τους εκλογείς σε εκλογικά διαμερίσματα, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της διεύθυνσης που είναι καταχωρημένα στα δημοτολόγια. Για οποιαδήποτε μεταβολή στους εκλογικούς καταλόγους θα πρέπει να απευθυνθείτε στο Δήμο σας για να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία ή να διορθωθούν ενδεχόμενα λάθη. Σε κάθε αναμέτρηση, οι εκλογικοί κατάλογοι οριστικοποιούνται ένα μήνα πριν την προκήρυξη των εκλογών και εκδίδεται σχετική εγκύκλιος από το Υπουργείο.

Είστε διπλοεγγεγραμμένος;

Αν είστε εγγεγραμμένος στο δημοτολόγιο δύο ή περισσοτέρων Δήμων, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο Δήμο σας για τη σχετική διόρθωση, ώστε να παραμείνει ισχυρή η μία και νόμιμη εγγραφή. Εφόσον, όμως, διαπιστώσετε τη διπλή εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους μετά την προκήρυξη των εκλογών θα πρέπει να γνωρίζετε, ότι οφείλετε να ψηφίσετε στο Δήμο της νόμιμης εγγραφής σας, διότι οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν ήδη οριστικοποιηθεί. Σε αυτή την περίπτωση ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα σας καλέσει να υπογράψετε μια υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζετε ότι είστε διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψηφίσατε αλλού ή ότι δεν προτίθεστε να ψηφίσετε αλλού. Αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών και θα διασταυρωθούν. Ας μη ξεχνάμε ότι η διπλοψηφία απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά.

Απώλεια ταυτότητας

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Αν δε μπορείτε να ψηφίσετε στις εκλογές

Βεβαίωση από τον Δήμο τους θα πρέπει να πάρουν όσοι δεν μπορούν να κάνουν χρήση του εκλογικού τους δικαιώματος και δεν πάνε να ψηφίσουν στις επικείμενες Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2014. Συγκεκριμένα σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών ενόψει των προσεχών αυτοδιοικητικών εκλογών της 18ης Μαΐου 2014 και των Επαναληπτικών της 25ης Μαΐου 2014, επισημαίνεται ότι, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική και η αδικαιολόγητη παράλειψη της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος τιμωρείται. Ωστόσο, θα υπάρξουν περιπτώσεις κατά τις οποίες κάποιοι εκλογείς δικαιολογημένα δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και για τους οποίους δεν εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες από τις ανωτέρω διατάξεις ποινικές κυρώσεις. Πρόκειται για εκλογείς κατοίκους εξωτερικού, εκλογείς άνω των εβδομήντα (70) ετών ή εκλογείς που βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των διακοσίων (200) χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα. Ειδικότερα, οι εκλογείς εκείνοι, που κατά την ημέρα της ψηφοφορίας των εκλογών του Μαΐου 2014 δεν θα μπορέσουν να μεταβούν στο τόπο εγγραφής τους για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, εφόσον ο τόπος αυτός απέχει πάνω από διακόσια (200) χιλιόμετρα πρέπει να εφοδιάζονται με σχετική βεβαίωση. Οι βεβαιώσεις αυτές θα χορηγούνται από τους Δήμους.

Πόσοι σταυροί μπαίνουν στα ψηφοδέλτια

Όσον αφορά τους Δήμους με ενιαία εκλογική περιφέρεια και στους οποίους δεν συνιστώνται δημοτικές ή τοπικές κοινότητες, το ψηφοδέλτιο θα αναφέρει ότι θα μπαίνουν μέχρι τρεις σταυροί προτίμησης δημοτικών συμβούλων. Όσο αφορά τους Δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες θα μπαίνει ένας σταυρός αν η εκλογική περιφέρεια εκλέγει μέχρι τρεις συμβούλους. Ο υποψήφιος δήμαρχος δεν χρειάζεται σταυρό για την εκλογή του. Εάν όμως τοποθετηθεί σταυρός στο όνομά του, το ψηφοδέλτιο δεν θεωρείται άκυρο. Να υπενθυμίσουμε ότι οι ετεροδημότες δεν μπορούν να ψηφίσουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές στον τόπο διαμονής τους ενώ δεν προβλέπεται πλέον δικαίωμα ψήφου σε αλλοδαπούς και ομογενείς.

Όσον αφορά τις Ευρωεκλογές, με σταυρό προτίμησης σε μέχρι τέσσερις υποψηφίους, θα γίνει η εκλογή των Ευρωβουλευτών, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή.

Ποιοι δικαιούνται εκλογική άδεια

Εκλογική άδεια έως και τρεις ημέρες δικαιούνται οι εργαζόμενοι που είναι ετεροδημότες, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, ο αριθμός των ημερών αδείας είναι ανάλογος με την απόσταση μεταξύ τόπου διαμονής και τόπου άσκησης εκλογικού δικαιώματος. Δεν ξεπερνά πάντως τις 3 μέρες, δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετ΄ αποδοχών, και τα ημερομίσθια καταβάλλονται κανονικά. Συγκεκριμένα:

Α. Για τους μισθωτούς, για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

α) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100 - 200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.

β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών.

γ) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια τριών (3) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

δ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

α) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.

β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ΄ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

Πηγή: dikaiologitika.gr

v