Η κρίση χτυπά τα παιδιά

Η κρίση χτυπά τα παιδιά

Από τη βαριά ατμόσφαιρα της οικονομικής κρίσης δεν μένουν ανεπηρέαστα τα παιδιά, ακόμη κι αυτά που βρίσκονται στην προσχολική ηλικία.

Οι νοσηλείες των παιδιών λόγω άγχους έχουν αυξηθεί στην Ελλάδα την τελευταία διετία κατά 10-15%. Τα περισσότερα παιδιά προσέρχονται στα παιδιατρικά τμήματα των νοσοκομείων με έντονους πονοκεφάλους, κοιλιακά άλγη και πόνους στα άκρα. Από τις εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται, προκύπτει ότι οι πόνοι δεν οφείλονται σε κάποιο νόσημα, αλλά ότι ο παράγοντας είναι ψυχογενής.

Τις παραπάνω επισημάνσεις έκαναν ο Πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών και Διευθυντής της Ε’ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Καθηγητής Αθανάσιος Σκουτέλης, και ο Διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. «Αττικόν» Καθηγητής Ελευθέριος Λύκουρας, στη Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με αφορμή τη διοργάνωση του 38ου Ετήσιου Πανελληνίου Ιατρικού Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 16-19 Μαΐου στο ξενοδοχείο Hilton. Το Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο είναι το μεγαλύτερο ιατρικό συνέδριο που πραγματοποιείται στη χώρα μας, με πλούσια θεματολογία τόσο σε ιατρικά όσο και σε γενικότερου ενδιαφέροντος θέματα.

Ανασφάλεια και φόβος ως συνέπεια της κρίσης

Το άγχος, η αγωνία και η απόγνωση έχουν επηρεάσει απ΄ ό,τι φαίνεται όλες τις ηλικίες… Πρόκειται για συναισθήματα που βιώνουν σήμερα οι Έλληνες εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης, της ανεργίας και της ανασφάλειας. Οι επιστήμονες παρατηρούν πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα ποσοστά κατάθλιψης και αυτοκτονικών τάσεων, ενώ είναι ενδεικτικό ότι οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 22% το χρονικό διάστημα 2009 – 2011. Τα αιτήματα, από ανθρώπους που δυσφορούν αυτή την περίοδο, προς τις υποστηρικτικές μονάδες, έχουν αυξηθεί κατά 20-30%.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί επιστήμονες, όταν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην οικογένεια, είτε ανάμεσα στο ζευγάρι είτε σε σχέση με τα παιδιά, γίνονται εντονότερα τις περιόδους οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τον κ. Λύκουρα, η μείωση του εισοδήματος, η ανεργία και η οικονομική δυσχέρεια αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση καταθλιπτικής συμπτωματολογίας, με το χρέος να αναδεικνύεται σε κρίσιμο παράγοντα στη συσχέτιση οικονομικής δυσχέρειας και κατάθλιψης.

Εκτός από τους αμιγώς οικονομικούς παράγοντες, ο φόβος, η ανασφάλεια κι η αβεβαιότητα για το μέλλον, ως ψυχολογικές επιπτώσεις που συνδέονται με οικονομικές παραμέτρους, μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Σχετικές έρευνες υπογραμμίζουν ότι ακόμα και για όσους εργάζονται, η εργασιακή επισφάλεια και ο φόβος απώλειας εργασίας μπορούν να αποτελέσουν σημαντικότερες αιτίες κατάθλιψης από το ίδιο το γεγονός της ανεργίας, με το άγχος της απόλυσης να μετασχηματίζεται συχνά σε καταθλιπτικό επεισόδιο.

Κατάθλιψη στις μικρές ηλικίες

Η κατάθλιψη στα παιδιά και τους εφήβους αποτελεί ένα ολοένα και μεγαλύτερο βάρος στα νέα άτομα, τις οικογένειές τους και τις κοινωνίες, καθώς και μία μεγάλη πρόκληση για τα συστήματα υγείας. Η έρευνα μετά τη δεκαετία του 1980 κατέδειξε ότι η κατάθλιψη υπάρχει ακόμα και σε προσχολικής ηλικίας παιδιά, αν και λόγω της υψηλής συννόσησης δεν είναι σαφές αν η κλινική εικόνα είναι όμοια με αυτή της κατάθλιψης σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Η κατάθλιψη στις μικρές ηλικίες σχετίζεται με ψυχοπιεστικές καταστάσεις, ενώ επηρεάζονται σημαντικά η σχολική επίδοση και οι σχέσεις με τους άλλους. Υπάρχει αυξημένη αυτοκτονικότητα, χρήση ουσιών, περιοδική έξαρση των συμπτωμάτων και συνέχεια στην ενήλικη ζωή.

«Η έγκαιρη αναγνώριση, διάγνωση και αντιμετώπισή της από τους ειδικούς ψυχικής υγείας είναι πολύ σημαντική. Ακόμα σημαντικότερη είναι η πρόληψή της μέσω οργανωμένων προγραμμάτων πρόληψης στα σχολεία και την κοινότητα», σημειώνει ο κ. Λύκουρας.

Πηγή: Iatronet.gr

v