4 εναλλακτικές θεραπείες που ενισχύουν τη γονιμότητα

4 εναλλακτικές θεραπείες που ενισχύουν τη γονιμότητα

Θετικοί είναι οι περισσότεροι γιατροί απέναντι σε εναλλακτικές θεραπείες για τις οποίες έχει αποδειχθεί πως μπορούν να λειτουργήσουν επικουρικά στην προσπάθεια των ζευγαριών να αποκτήσουν παιδί.

Σε σειρά άρθρων του στο Iatronet.gr, o μαιευτήρας-χειρούργος γυναικολόγος Ευάγγελος Γκικόντες εξηγεί με ποιον τρόπο βοηθά η κάθε θεραπεία, ενώ τονίζει ότι το ζευγάρι πρέπει να απευθυνθεί σε έμπειρους θεραπευτές που θα συστήσουν την κατάλληλη μέθοδο.

Βελονισμός

Η παλαιότατη κινεζική μορφή θεραπείας έχει σκοπό να επαναφέρει στο σώμα τη σωστή ροή ενέργειας, με την εξισορρόπηση του γιν και του γιανγκ. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο ότι σε πολλά κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης του εξωτερικού, ο βελονισμός προσφέρεται ως συμπληρωματική θεραπεία. Σύμφωνα με τον κ. Γκικόντε, ωστόσο, ο βελονισμός θα πρέπει να πραγματοποιηθεί από κάποιον ειδικό βελονιστή, ο οποίος θα καταφέρει να διεγείρει τα κατάλληλα σημεία της γεννητικής περιοχής. Ένας κύκλος 10-12 συνεδριών βελονισμού, σε συνδυασμό με συμπληρώματα διατροφής, όπως τζίνσενγκ και τζίντζερ, μπορούν να ενισχύσουν τη γονιμότητα τόσο του άντρα όσο και της γυναίκας.

Ομοιοπαθητική

Οι θεράποντές της υποστηρίζουν πως η ομοιοπαθητική είναι αποτελεσματική ακόμα κι αν τα προβλήματα της υπογονιμότητας οφείλονται σε ορμονικές διαταραχές (π.χ. διαταραχή κύκλου, πολυκυστικές ωοθήκες κ.λπ.), ενώ λειτουργεί παράλληλα με οποιαδήποτε ορμονική θεραπεία, αυξάνοντας τις πιθανότητες για γονιμοποίηση. Ο κ. Γκικόντες αναφέρει ότι έχουν γίνει δύο μελέτες σχετικά με την επίδραση της ομοιοπαθητικής στην υπογονιμότητα, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στην Γερμανία το 1993. Και οι δύο έδειξαν ότι η συγκεκριμένη εναλλακτική θεραπεία μπορεί όντως να βοηθήσει το ζευγάρι που υποφέρει από υπογονιμότητα με την χρήση ειδικών -φυτικών- φαρμάκων τα οποία διαφέρουν ανά ζευγάρι και τα οποία πρέπει να συνταγογραφηθούν αποκλειστικά από τον ομοιοπαθητικό.

Ρεφλεξολογία

Η θετική δράση της ρεφλεξολογίας οφείλεται στην αντιμετώπιση του στρες. Εφαρμόζεται στο άτομο από ειδικό ρεφλεξολόγο, ο οποίος ασκεί πίεση σε κάποιο σημείο του σώματος, προκαλώντας έτσι αλλαγές σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος. Έχει, λίγο-πολύ, την ίδια φιλοσοφία με τον βελονισμό και το σιάτσου, γίνεται με απαλό και ασφαλές μασάζ και βοηθά το σώμα να αυτοϊαθεί. Χρειάζονται, ωστόσο, αρκετές συνεδρίες για να εμφανίσει αποτελέσματα.

Αρωματοθεραπεία-Φυτοθεραπεία

Τα φυτά και τα βότανα χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην ιατρική, ενώ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνωρίζει ότι για πολλούς ανθρώπους ορισμένα φυτικά σκευάσματα μπορούν πραγματικά να προσφέρουν λύσεις. Σύμφωνα με τον κ. Γκικόντε, στην υπογονιμότητα η θεραπεία με φυτά μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ, τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά, αφού δυναμώνει τον οργανισμό και διευκολύνει τη διαδικασία της σύλληψης. Αν και κατάλληλος για να σας συμβουλεύσει για τα φυτά και τα αρώματα που θα βάλετε στη ζωή σας, είναι κάποιος ειδικός στις θεραπείες αυτές, ο κ. Γκικόντες δίνει μερικά παραδείγματα μικρών αλλαγών που μπορούμε να κάνουμε:

  • Αντί για καφέ να πίνουμε φυτικά τσάγια και βάματα που προωθούν την καλή λειτουργία του λεμφικού συστήματος, τη ρυθμικότητα της εμμήνου ρήσεως και τον τόνο του αναπαραγωγικού συστήματος, τόσο του γυναικείου όσο και του αντρικού.
  • Ένας ειδικός στην αρωματοθεραπεία μπορεί να σας συστήσει έλαια που θα χρησιμοποιήσετε σε εξαερωτές, στο μπάνιο ή για μασάζ, και τα οποία θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να αντιμετωπίσετε το άγχος της υπογονιμότητας.

 

v