Όσα πρέπει να ξέρετε για την περίοδο και τα καλοκαιρινά σας μπάνια!

Όσα πρέπει να ξέρετε για την περίοδο και τα καλοκαιρινά σας μπάνια!

Καμία γυναίκα δεν θέλει να είναι αδιάθετη στις καλοκαιρινές της διακοπές. Μπορεί να το αλλάξει; Υπάρχει βέβαια και το ταμπόν. Είναι, όμως, ασφαλές; Ο μαιευτήρας – χειρουργός γυναικολόγος κ. Αλέξανδρος Αρμενιάκος απάντα σε αυτά και άλλα που πρέπει να γνωρίζετε για την περίοδο και τα μπάνια σας!

Υπολογίζω ότι θα είμαι αδιάθετη στις διακοπές. Μπορώ να το αλλάξω;

Ο κ. Αρμενιάκος λέει ότι ορμονικά μπορεί να καθυστερήσει η περίοδος μιας γυναίκας, ανάλογα με την φάση του κύκλου της. Ενδεικτικά, αν ο κύκλος έχει ξεκινήσει, η γυναίκα μπορεί να πάρει προγεστερόνη, με κίνδυνο όμως να έχει κάποιες ενοχλήσεις (π.χ. πρηξίματα). Αν, πάλι, ο κύκλος της δεν έχει ξεκινήσει, η γυναίκα μπορεί να πάρει αντισυλληπτικά. Σε κάθε περίπτωση, τονίζει ο γυναικολόγος, η γυναίκα θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό της πριν αποφασίσει να επηρεάσει μόνη τον κύκλο της, καθώς μόνο εκείνος μπορεί να της δώσει τις σωστές οδηγίες! Ο ίδιος, πάντως, συμβουλεύει τις γυναίκες, εκτός κι αν υπάρχει σοβαρός λόγος για να αλλάξουν την περίοδό τους, να προτιμήσουν να έχουν περίοδο στις διακοπές από το να πάρουν χάπια για να την αλλάξουν. Όπως λέει χαρακτηριστικά «ας βάλουν ένα ταμπόν κι ας απολαύσουν κανονικά το μπάνιο τους».

Να μπαίνω στην θάλασσα όταν είμαι αδιάθετη;

Ο κ. Αρμενιάκος λέει ότι η γυναίκα μπορεί να κάνει κανονικά μπάνιο ακόμα και τις ημέρες της περιόδου της, αρκεί να είναι βέβαιη ότι η θάλασσα που θα κολυμπήσει είναι καθαρή και φορώντας πάντα ταμπόν!

Τι πρέπει να προσέχω όταν φοράω ταμπόν στην θάλασσα;

Ο ειδικός εξηγεί ότι, παρόλο που η γυναίκα μπορεί κάλλιστα να κολυμπήσει όταν είναι αδιάθετη φορώντας ταμπόν, η χρήση του θα πρέπει να γίνεται πολύ σχολαστικά. Δηλαδή, η γυναίκα θα πρέπει να φορά ένα καθαρό ταμπόν πριν μπει στην θάλασσα και να το αλλάζει βγαίνοντας, εφόσον δεν έχει σκοπό να ξανακολυμπήσει σύντομα. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να φορά και ένα στεγνό μαγιό.

Μπορώ όταν είμαι αδιάθετη να μπαίνω στην πισίνα;

Ό,τι ισχύει για την θάλασσα, ισχύει και για την πισίνα, λέει ο ειδικός. Δηλαδή, μπορείτε να κολυμπάτε και στην πισίνα όταν είστε αδιάθετη, φορώντας ταμπόν, απλά στην περίπτωση αυτή χρειάζεται ακόμα περισσότερη προσοχή στο να είναι η πισίνα πεντακάθαρη, καθώς το νερό της δεν ανανεώνεται τόσο συχνά όσο της θάλασσας!

Να κάνω ηλιοθεραπεία όταν είμαι αδιάθετη;

«Όπως κάνετε ηλιοθεραπεία και όταν δεν είστε αδιάθετη» είναι η απάντηση του ειδικού, ο οποίος, απαντώντας στο ερώτημα περί αύξησης αιμορραγίας υπό τον ήλιο εξηγεί ότι ο λόγος που η γυναίκα μπορεί να δει λίγο παραπάνω αίμα μετά την ηλιοθεραπεία είναι η χαλάρωση που υφίστανται οι μύες της μήτρας (το μυομήτριο συγκεκριμένα) όταν είναι ξαπλωμένη στον ήλιο. Αυτή η χαλάρωση μπορεί να φέρει λίγο παραπάνω αίμα, αλλά η ποσότητα είναι αμελητέα (αν η μέση γυναίκα χάνει περί τα 60 κ.ε. αίματος με την περίοδο, με την ηλιοθεραπεία μπορεί να χάσει 65 κ.ε.) και αυτό οπωσδήποτε δεν είναι κάτι που θα της προκαλέσει οποιοδήποτε πρόβλημα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v