5 τρόποι για να είναι ένας μπαμπάς… φανταστικός!

5 τρόποι για να είναι ένας μπαμπάς… φανταστικός!

Τι χρειάζεται να είναι, να έχει και να κάνει ένας άνδρας για να θεωρείται καλός μπαμπάς; Μην φαντάζεστε κάτι τρομερό: Αρκούν ορισμένες συνήθειες και χειρονομίες που θα δημιουργήσουν αξιομνημόνευτες, συγκινητικές στιγμές ανάμεσα σε εκείνον και τα παιδιά. Στιγμές που θα πείσουν τα παιδιά ότι ο μπαμπάς τους είναι πάντα εκεί για αυτά!

Χαιρετάτε τα με αγάπη

Όταν μπαίνετε στο σπίτι, επιστρέφοντας από την δουλειά, ό,τι κι αν σας συμβαίνει, όσο κουρασμένος κι αν είστε, αφιερώστε μερικά λεπτά για να αγκαλιάσετε και να φιλήσετε τα αγγελούδια σας που ήρθαν στον κόσμο χάρη σε εσάς! Όταν ο μπαμπάς παίρνει στην αγκαλιά του το μικρό κοριτσάκι του και την γεμίζει φιλιά εκείνο ξετρελαίνεται από τα γέλια. Το ίδιο και όταν αγκαλιάζει τον γιο του και του τρίβει περιπαικτικά το κεφάλι. Πείτε στο παιδί σας πόσο το αγαπάτε, πόσο σας έλειψε. Θα «καταβροχθίσουν» ό,τι έχετε να τους προσφέρετε και μετά θα επιστρέψουν «χορτασμένα» στο παιχνίδι τους, λάμποντας από χαρά!

Εξίσου διαχυτικός να είστε, όμως, και με τα μεγαλύτερα παιδιά σας. Μπορεί να μην το δείχνουν, όμως έχουν ανάγκη την προσοχή σας. Ακόμα κι αν αντιστέκονται, αγνοήστε το δήθεν αδιάφορο ύφος τους και αγκαλιάστε τα. Πείτε στην κόρη σας πόσο όμορφη είναι, ξεχάστε ενδεχόμενο καβγά που μπορεί να είχατε την προηγούμενη ημέρα... το σήμερα μετρά! Πλησιάστε τον γιο σας. Έχει ανάγκη την αποδοχή σας, αλλά δεν θα το δείξει ποτέ. Αγκαλιάστε τον ή χαϊδέψτε τον ή «χτυπήστε» τον ελαφρά στο μπράτσο, ρωτήστε τον «τι γίνεται, μεγάλε;» και δώστε του χρόνο για να απαντήσει, πείτε του «σ'αγαπάω αγόρι μου!». Οι λέξεις αυτές θα αποτυπωθούν στην καρδιά του και δεν θα τις ξεχάσει ποτέ.

Πάρτε μαζί τα παιδιά σε μια δουλειά

Μπορεί, για παράδειγμα, να χρειάζεστε ένα εργαλείο, για να φτιάξετε κάτι στο σπίτι. Πάρτε μαζί το παιδί σας (ιδανικά το ένα, αν έχετε περισσότερα, για να το κάνετε να νιώσει πιο ξεχωριστό) και μιλήστε του για την δουλειά που θέλετε να κάνετε και πώς θα σας χρησιμεύσει αυτό που θα αγοράσετε –το να μαθαίνουν από εσάς τα παιδιά θα αποδειχτεί πολύτιμο στο μέλλον!

Επιπλέον, καθώς θα απολαμβάνετε μαζί την διαδρομή δώστε την ευκαιρία στο παιδί να μιλήσει. Αφήστε το να φλυαρήσει για ό,τι του κάνει όρεξη, χωρίς να επεμβαίνετε και χωρίς να κριτικάρετε. Είναι αυτές ακριβώς οι στιγμές που δημιουργούν δεσμούς αγάπης μεταξύ σας. Το παιδί σας θα νιώσει πολύ σημαντικό αν το ακούτε προσεκτικά καθώς μιλά. Και μην ξεχνάτε πού και πού να το κερνάτε και κάτι, για να κάνετε την βόλτα σας ακόμα πιο αξιομνημόνευτη!

Πείτε τους ιστορίες από την ζωή σας

Ξεκινήστε να τους λέτε ιστορίες από τα παιδικά σας χρόνια όσο είναι μικρά και θα λατρεύουν να τις ακούν μεγαλώνοντας. Όταν τα παιδιά ακούν ιστορίες από τα παιδικά χρόνια των γονιών τους έρχονται πιο κοντά όχι μόνο με τους ίδιους τους γονείς αλλά και με την υπόλοιπη οικογένεια. Μπορείτε να τους πείτε, λοιπόν, κάποια ιστορία από κάτι που κάνατε εσείς με τον δικό σας πατέρα, π.χ. για κάτι αστείο που σας συνέβη, και διανθίστε το με ξεκαρδιστικές λεπτομέρειες! Δείξτε τους φωτογραφίες από τα παιδικά σας χρόνια και κρατήστε τις ιστορίες σας σύντομες και περιεκτικές για να σας ζητούν... ακόμα περισσότερες!

Μάθετε στα παιδιά να δουλεύουν

Μην λέτε στο παιδί απλά να κάνει μια δουλειά –δείξτε του και πώς γίνεται. Σταθείτε δίπλα του, ξεκινήστε την εσείς και εξηγήστε τι σημαίνει να κάνεις σωστά μια δουλειά. Καθώς το παιδί μαθαίνει, επιτρέψτε του να κάνει μερικά λάθη, χωρίς να το μαλώνετε όταν δεν κάνει κάτι ακριβώς όπως το δείξατε. Να διδάσκετε κάτι στο παιδί με αγάπη, αλλά να μην το αφήνετε να ξεφεύγει όταν προσπαθεί να αποφύγει μια δουλειά. Η ζωή είναι γεμάτη υποχρεώσεις και δουλειές που πρέπει να γίνουν, π.χ. το δωμάτιο πρέπει να τακτοποιείται, το γκαζόν να κουρεύεται, τα φυτά να ποτίζονται. Όσο πιο γρήγορα μάθει ένα παιδί να κάνει μια δουλειά, τόσο πιο χαρούμενο και παραγωγικό θα μάθει να είναι στην ζωή του. Μάθετε στο παιδί να επιμένει, ακόμα κι όταν κάτι που πρέπει να κάνει είναι πολύ δύσκολο. Πρόκειται για πολύτιμο μάθημα για την υπόλοιπη ζωή του.

Μάθετε στο παιδί να είναι καλός άνθρωπος

Όταν τα παιδιά βλέπουν τον πατέρα τους να είναι καλός άνθρωπος, τα βοηθά να χτίσουν την πίστη τους σε αυτόν αλλά και στους ανθρώπους γενικότερα, ενώ τους δείχνει πώς να είναι και εκείνοι καλοί άνθρωποι. Με κάθε ευκαιρία να δείχνετε στα παιδιά πώς να είναι φιλεύσπλαχνα, πώς να βοηθούν τους άλλους και να προσφέρουν, πώς να είναι ειλικρινείς και να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες με χαμόγελο και αισιοδοξία. Ο πατέρας που λειτουργεί με τον τρόπο αυτόν μένει σίγουρα χαραγμένος στη μνήμη των παιδιών ως «καλός πατέρας»!

v