13 συμβουλές για ταξίδι στο εξωτερικό με τα παιδιά

13 συμβουλές για ταξίδι στο εξωτερικό με τα παιδιά

Το ταξίδι με τα παιδιά στο εξωτερικό, όσο απολαυστικό κι αν ακούγεται, άλλο τόσο τρομακτικό μπορεί να αποδειχθεί αν δεν προετοιμαστούμε για τις… κακοτοπιές. Οι μικροί ταξιδιώτες έχουν τις δικές τους, ξεχωριστές ανάγκες, τις οποίες πρέπει να γνωρίζουμε και να σεβόμαστε αν θέλουμε να περάσουμε όλοι καλά. Οι παρακάτω συμβουλές θα μας βγάλουν από τους περιττούς μπελάδες.

Αποφεύγετε τις περιόδους αιχμής

Η Disneyland είναι φανταστική όλες τις εποχές του χρόνου. Γιατί να «στριμωχτεί» στις διακοπές των Χριστουγέννων ή του Αυγούστου;

Ένα σπίτι πάντα βοηθά

Αν έχετε μικρά παιδιά, προτιμήστε να νοικιάσετε διαμέρισμα, από το δωμάτιο ενός ξενοδοχείου, καθώς θα εξυπηρετήσει καλύτερα τις ανάγκες σας. Επίσης, μπορείτε να «ψάξετε» το θέμα της ανταλλαγής κατοικίας μέσω ιστοσελίδων όπως η www.homelink.org. Σε κάθε περίπτωση, όπου κι αν επιλέξετε να μείνετε, φροντίστε να έχετε κλείσει δωμάτια εγκαίρως.

Ταξιδιωτικά έγγραφα

Όπως και για τους ενήλικους, έτσι και για τα παιδιά απαιτούνται διαβατήριο ή/και βίζα ανάλογα με τον προορισμό. Ακόμη, αν το παιδί ταξιδεύει μόνο με τον ένα γονέα, χρειάζονται επιπλέον δικαιολογητικά (π.χ. πιστοποιητικό γεννήσεως και ληξιαρχική πράξη γάμου) για τα οποία θα ενημερωθείτε από το κοντινό σας ΚΕΠ.

Προετοιμάστε τα

Ενημερώστε τα παιδιά για το μέρος που θα επισκεφθείτε, για τη γεωγραφική θέση και την ιστορία του. Πάρτε ταξιδιωτικούς οδηγούς και χάρτες για να συμμετέχουν πιο ενεργά στο ταξίδι.

Η παιδική βαλίτσα

Πρέπει να περιέχει διπλάσιες αλλαξιές από αυτές που θα παίρνατε για εσάς. Σκεφτείτε ότι μπορεί να λερωθούν, να χάσουν κάποιο ρούχο ή απλώς να κρυώνουν, επομένως πάρτε μερικά παραπάνω ρούχα για σιγουριά. Επίσης, φροντίστε να τοποθετήσετε οτιδήποτε υγρό (π.χ. κρέμες ή τζελ των παιδιών) σε βαλίτσες και όχι σε χειραποσκευές για να μην σας τα κρατήσουν στον έλεγχο του αεροδρομίου.

Μην αφήσετε το καροτσάκι

Ακόμα κι αν το παιδί σας περπατάει καλά, είναι πολύ πιθανό να κουραστεί με τις πολλές βόλτες και να θέλει να πάρει έναν υπνάκο ενώ εσείς θα συνεχίζετε.

Κάντε ηλεκτρονικό check in

Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρίες παρέχουν την δυνατότητα ηλεκτρονικού check in γλιτώνοντάς σας από τις ουρές και την ταλαιπωρία. Επίσης, κάποιες αεροπορικές δέχονται αποσκευές μία μέρα πριν από την αναχώρηση.

Οργανώστε ένα φορητό φαρμακείο

Ζητήστε τη βοήθεια του παιδιάτρου για να πάρετε μαζί σας φάρμακα που πιθανώς χρειαστούν (κι ας είναι αχρείαστα). Επίσης, ρωτήστε τον παιδίατρο αν υπάρχει κάποιο ελαφρύ αντισταμινικό που θα μπορούσατε να έχετε μαζί για πιθανή αλλεργία του παιδιού.

Παιχνίδια για την πτήση

Αν πρόκειται να ταξιδέψετε με αεροπλάνο και ειδικά αν η πτήση είναι πολύωρη, φροντίστε να εξοπλίσετε τα παιδιά με ό,τι μπορεί να τα απασχολήσει, προκειμένου να εξασφαλίσετε την ψυχική σας ηρεμία. Επίσης, έχετε μερικές τσίχλες ή καραμέλες μαζί σας σε περίπτωση που βουλώσουν τα αυτιά τους.

Ασφάλεια στο ξενοδοχείο

Φτάνοντας στο μέρος όπου θα μείνετε, ελέγξτε την ασφάλεια στις πόρτες και τα παράθυρα, τις πρίζες ή τα γυμνά καλώδια. Αν το δωμάτιο δεν είναι ασφαλές, ζητήστε να σας το αλλάξουν.

Κρατήστε δυνάμεις

Δεν είναι ανάγκη να επισκεφθείτε όλα τα μέρη που έχετε στο μυαλό σας. Βάλτε σειρά προτεραιότητας σε αυτά που θέλετε οπωσδήποτε να δείτε και έχετε στο μυαλό σας πάντα ότι τα παιδιά έχουν περιορισμένες αντοχές.

Σημείο συνάντησης

Σε κάθε νέο μέρος που θα επισκέπτεστε, ορίζετε εκ των προτέρων ένα σημείο συνάντησης στο οποίο θα πάτε σε περίπτωση που χαθείτε.

Ασφάλεια φαγητού

Προτιμήστε εμφιαλωμένα νερά για τα παιδιά και αποφύγετε τις ωμές σαλάτες, αν δεν είστε βέβαιοι ότι είναι καλά πλυμένες. Επίσης, φροντίστε να δίνετε συχνά στα παιδιά υγρά γιατί η αλλαγή στη διατροφή τους μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα ή/και αφυδάτωση.

Πηγή: Travelchat

v