Ανώδυνος τοκετός: Πώς να γεννήσετε φυσιολογικά χωρίς πόνο

Ανώδυνος τοκετός: Πώς να γεννήσετε φυσιολογικά χωρίς πόνο

Με τις περισσότερες γέννες σήμερα να πραγματοποιούνται με την μέθοδο της καισαρικής, ελάχιστες είναι οι γυναίκες που γεννούν φυσιολογικά και ακόμα λιγότερες εκείνες που εφαρμόζουν την πρακτική του ανώδυνου τοκετού, από φόβο ότι θα πονέσουν αφόρητα την στιγμή εκείνη. Ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος κ. Ευάγγελος Γκικόντες εξηγεί τι ακριβώς σημαίνει ανώδυνος τοκετός, πώς να προετοιμαστείτε για αυτόν και πόσο ανασταλτικό ρόλο παίζει ο φόβος στις συσπάσει της επιτόκου.

Τι σημαίνει ανώδυνος τοκετός

Κάθε φυσιολογικός τοκετός εμπεριέχει για την γυναίκα πόνο και αυτό, ειδικά για όσες πρόκειται να γεννήσουν για πρώτη φορά, δημιουργεί μεγάλη αγωνία. Ωστόσο, στις μέρες μας υπάρχουν τρόποι για να γεννήσει μία γυναίκα ανώδυνα, ή έστω με τον λιγότερο δυνατό πόνο, χωρίς να καταφύγει στην λύση της καισαρικής. Σκοπός, σε κάθε περίπτωση, δεν είναι μόνο να μην υποβληθεί η γυναίκα σε ένα μη αναγκαίο χειρουργείο αλλά να βιώσει την συγκλονιστική εμπειρία του φυσιολογικού τοκετού.

Εξάλλου, όπως λέει ο κ. Γκικόντες, προκειμένου να επιτευχθεί αποτελεσματικά ο ανώδυνος τοκετός, βασικό είναι η γυναίκα να μην το φοβηθεί, γιατί τα αισθήματα φόβου είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσουν έκκριση της αδρεναλίνης, με συνέπεια την αναστολή των συσπάσεων. Και χωρίς τις συσπάσεις η πρόοδος του τοκετού καθίσταται αδύνατη.

Και ο μόνος τρόπος για να μην φοβηθείτε τον τοκετό σας είναι να έχετε προετοιμαστεί σωστά. Πώς;

Μαθαίνοντας τι περιλαμβάνει η διαδικασία του τοκετού

Την γνώση αυτή μπορείτε να την αποκτήσετε παρακολουθώντας μαθήματα ανώδυνου τοκετού και συζητώντας ενδελεχώς με τον γυναικολόγο ή/και τη μαία σας. Όπως λέει ο κ. Γκικόντες «είναι σημαντικό για κάθε γυναίκα να καταλάβει ότι οι πόνοι που θα νιώσει στην διάρκεια του τοκετού είναι οι μόνοι ωφέλιμοι καθ'όλη την διάρκεια της ζωής της και ότι δεν αποτελούν... τιμωρία. Με τα σωστά μαθήματα θα μάθει η γυναίκα να τους περιμένει και όταν έρθουν θα συνεργαστεί πιο εύκολα για ένα καλό αποτέλεσμα».

Ο γυναικολόγος εξηγεί ότι μία πρώτη ιδέα των πόνων του τοκετού δίνουν κατά τον 8ο μήνα οι συσπάσεις Βraxton – Hicks, δηλαδή οι προπαρασκευαστικοί πόνοι (πριν αρχίσουν οι ωδίνες), οι οποίοι σηματοδοτούν και την κάθοδο του μωρού σας. Στις συσπάσεις αυτές η μήτρα τεντώνεται και χαλαρώνει και αυτό διαρκεί περίπου 25 δευτερόλεπτα. Παρόλο που πολλές γυναίκες τις βρίσκουν δυσάρεστες, οι συσπάσεις αυτές είναι ανώδυνες. Ωστόσο, καθώς πλησιάζει ο τοκετός, οι συσπάσεις αυτές θα γίνονται όλο και πιο συχνές και πιο έντονες, διότι προετοιμάζουν την διαστολή του τραχήλου και αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος στον πλακούντα. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι έχει έρθει η ώρα να πάτε στο μαιευτήριο. Θα καταλάβετε ότι πλησιάζει η γέννα όταν αποβληθεί η προστατευτική βλέννα που κλείνει τον τράχηλο.

Φυσική άσκηση κατά την εγκυμοσύνη

Αν η εγκυμοσύνη σας εξελίσσεται ομαλά και χωρίς προβλήματα, η φυσική άσκηση μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στον τοκετό σας. Έχει διαπιστωθεί ότι μία γυναίκα σε καλή φυσική κατάσταση έχει περισσότερες πιθανότητες να γεννήσει εύκολα και με λιγότερους πόνους.

Τεχνικές για λιγότερους πόνους κατά την διάρκεια του τοκετού:

- Κίνηση και αλλαγή θέσης: Δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη στάση που να ανακουφίζει εξίσου όλες τις γυναίκες από τον πόνο, ωστόσο η δοκιμή διαφόρων στάσεων βοηθά όταν οι συσπάσεις γίνονται έντονες. Η μαία θα σας συμβουλεύσει, ανάλογα με την θέση του μωρού, για την θέση που θα σας ανακουφίσει περισσότερο.

- Μασάζ χαμηλά στη μέση: Τα νεύρα που μεταφέρουν τον πόνο από τη μήτρα περνούν από την περιοχή της μέσης. Το έντονο μασάζ, λοιπόν, στην περιοχή αυτή μπορεί να σας ανακουφίσει.

- Παυσίπονη ένεση (πεθιδίνη): Η ένεση αυτή μπορεί να χορηγηθεί μία ή περισσότερες φορές κατά τον τοκετό. Είναι ασφαλής, ωστόσο ο γυναικολόγος θα κρίνει πότε πρέπει να γίνει στην γυναίκα.

- Επισκληρίδιος αναισθησία: Πρόκειται πρακτικά για την μόνη μέθοδο που μπορεί να εξασφαλίσει πλήρη απαλλαγή από τον πόνο, είναι ασφαλής, ωστόσο έχει και αυτή τα μειονεκτήματά της.

Διαβάστε εδώ πόσο πονάει ο φυσιολογικός τοκετός με επισκληρίδιο.

- Τοκετός στο νερό: Είναι επιβεβαιωμένο πως τον νερό μπορεί να ελαττώσει την αίσθηση του πόνου και των συσπάσεων, ωστόσο δεν είναι κάτι που στην Ελλάδα μπορεί να πραγματοποιηθεί σε όλα τα μαιευτήρια.

Διαβάστε εδώ τα πάντα για τον τοκετό στο νερό.

Πώς εξελίσσεται ο ανώδυνος τοκετός

Από την στιγμή που θα αποβληθεί η βλέννα του τραχήλου και θα ξεκινήσει η διαστολή του, θα αρχίσουν και οι ωδίνες, δηλαδή πιο ρυθμικές και πιο οδυνηρές συσπάσεις που δεν θα σταματήσουν πριν γεννηθεί το μωρό σας.
Στα μαθήματα ανώδυνου τοκετού θα μάθετε να χρονομετράτε τις συσπάσεις σας, από την αρχή της πρώτης έως την αρχή της επόμενης, ώστε να είστε καλύτερα προετοιμασμένη όταν θα πλησιάζει η στιγμή του τοκετού. Τότε, καθώς οι μύες της μήτρας θα σφίγγονται, θα έχετε μία αίσθηση πόνου, που θα απλώνεται στο κάτω μέρος της κοιλιάς σας σαν στενή ζώνη. Αυτό συμβαίνει επειδή ο μυς της μήτρας έχει έλλειψη οξυγόνου, καθώς τα αγγεία στα τοιχώματά της συμπιέζονται.

Κάθε γυναίκα αισθάνεται διαφορετικά τους πόνους. Στα αρχικά στάδια είναι πιθανόν να έχουν τα χαρακτηριστικά της δυσμηνόρροιας ή να περιορίζονται σε μέτριους πόνους της πλάτης.

Αν στη διάρκεια του τοκετού, όμως, σας κυριεύσουν συναισθήματα αγωνίας και φόβου είναι πιθανόν να ανασταλούν οι συσπάσεις της μήτρας σας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί τοκετός. Γι'αυτό είναι απαραίτητο, ήδη από τον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης σας, να προετοιμάζεστε σωστά, με την βοήθεια ειδικών, προκειμένου να καταλάβετε ότι οι πόνοι που θα νιώσετε είναι καλοί οιωνοί.

Από την ώρα που θα πάψετε να φοβάστε οι συσπάσεις της μήτρας θα αρχίσουν ξανά να λειτουργούν ελεύθερα ο τοκετός επιταχύνεται φυσικά.

v