Συμβουλές ηρεμίας για τα ταξίδια με αεροπλάνο

Συμβουλές ηρεμίας για τα ταξίδια με αεροπλάνο

Φοβάστε τα ταξίδια με το αεροπλάνο; Κανείς δεν μπορεί να σας κατηγορήσει γι αυτό, δεδομένου ότι είναι μια φυσιολογική φοβία, που πολλοί την αισθάνονται και αρκετοί προσπαθούν να την κρύψουν. Υπάρχουν όμως τρόποι για να αντιμετωπίσετε ή να περιορίσετε αρκετά αυτόν τον φόβο, έτσι ώστε να ταξιδεύετε λιγότερο ανήσυχοι και να μη σας επηρεάζει αρνητικά μια πτήση.

Ο φόβος του αεροπλάνου είναι απόλυτα δικαιολογημένος, δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε εκατοντάδες μέτρα πάνω από το έδαφος, μέσα σε ένα όχημα που τρέχει με πολλά χιλιόμετρα την ώρα.

Ας δούμε κατ´ αρχάς πώς μπορείτε να μετριάσετε αυτό το φόβο. Πρώτα-πρώτα, καλό θα είναι κάθε φορά που πρόκειται να ταξιδέψετε, να προετοιμάζεστε με κάποιον τρόπο πριν το ταξίδι, αλλά και για τη διάρκεια του ταξιδιού. Μη σκέφτεστε ότι θα φοβηθείτε. Μη φέρνετε στο νου σας εικόνες για το τί μπορεί να συμβεί στον αέρα. Σκεφτείτε ότι οι φόβοι σας δεν βασίζονται σε ένα πραγματικό γεγονός και θα δείτε το άγχος σας να υποχωρεί.

Εάν, λοιπόν, καταφέρετε να περάσετε την πρώτη δυσκολία, που είναι να αποφασίσετε να μπείτε στο αεροπλάνο, έχετε κάνει ένα μεγάλο βήμα. Αμέσως μετά πρέπει να μάθετε να διαχειρίζεστε αυτό το φόβο.

Αποφασίστε από πριν, για παράδειγμα, τί θα κάνετε τις ώρες της πτήσης, αν θα δείτε την ταινία που προβάλλουν ή θα διαβάσετε ένα καλό βιβλίο ή θα ακούτε μουσική. Εάν είστε από πριν κουρασμένοι, μια καλή ιδέα είναι να προσπαθήστε να κοιμηθείτε, ο ύπνος χαλαρώνει τα τεντωμένα νεύρα.

Στις συνήθεις ευρωπαϊκές πτήσεις, των δύο, τριών ή τεσσάρων ωρών, σας προσφέρουν αρκετά, ώστε να περάσει ευχάριστα ο χρόνος σας. Οι τσίχλες, να θυμάστε, για πολλούς ανθρώπους είναι κατευναστικές ουσίες. Πάρτε βαθιές αναπνοές, εισπνεύστε, δηλαδή, από τη μύτη και εκπνεύστε από το στόμα, αργά.

Μπορεί να σας φαίνεται μια συνηθισμένη άσκηση, αλλά οι αναπνοές είναι ο πιο καλός τρόπος για να καταπολεμάτε το άγχος και βοηθούν αποτελεσματικά, στις κρίσεις πανικού.

Μια καλή ιδέα είναι να δείτε μια ταινία που έχετε ήδη εγκαταστήσει στον υπολογιστή σας ή αν είστε fun του είδους, να παίξετε κάποιο ηλεκτρονικό παιχνίδι που σας ευχαριστεί και έχετε επίσης εγκατεστημένο στο PC σας. Η τεχνολογία μπορεί να σας βοηθήσει να ψυχαγωγηθείτε αρκετά και να περάσει ο χρόνος σας στην πτήση χωρίς να το καταλάβετε. Κάποιες τεχνικές χαλάρωσης, διαθέσιμες για κινητά με σύστημα android ή apple, όπως το stress relief, σας δείχνουν πώς θα απεμπλακείτε από το έντονο άγχος. Υπάρχουν πολλά παρόμοια προγράμματα και μπορείτε να τα έχετε ερευνήσει πριν το ταξίδι σας ώστε να αποφασίσετε ποιο σας ταιριάζει. Μπορείτε να αγοράσετε και κάποιο βιβλίο με στρατηγική διαχείρισης άγχους ή συγκεκριμένα για τα αεροπλάνα, κάποιες ημέρες πριν το ταξίδι σας. Τα αγχολυτικά χάπια, εάν κάνετε χρήση κάποιες φορές γενικά και είστε αγχώδης προσωπικότητα, χρησιμοποιήστε τα, θα σας βοηθήσουν αρκετά.

Εάν παρόλα αυτά, σας πιάσει κρίση πανικού, θυμηθείτε ότι είναι κάτι που περνάει γρήγορα και δεν διαρκεί ώρες. Ζητήστε τη βοήθεια του πληρώματος και θα σας βοηθήσουν, τις περισσότερες φορές αποτελεσματικά. Είναι εκπαιδευμένοι για τέτοιου είδους προβλήματα και γνωρίζουν πώς θα το αντιμετωπίσουν και πώς να εξασθενίσουν την κρίση σας.

Ο πραγματικός φόβος όλων μας, είναι η πτώση του αεροπλάνου. Πολλοί, όμως, φοβούνται απλά και μόνο τον φόβο που τους διακατέχει κατά τη διάρκεια της πτήσης. Σε κάποιο άλλη χρονική περίοδο και όχι όταν πρόκειται να ταξιδέψετε, σκεφτείτε τί είναι αυτό που πραγματικά φοβάστε, οπότε εάν το αναλύσετε αρκετά με τον εαυτό σας, μπορεί να διαπιστώσετε ότι και στη μια και στην άλλη περίπτωση, οι φόβοι σας είναι αστείοι και αδικαιολόγητοι και ότι η λογική σας λέει να τους διώξετε.

Τέλος, σκεφτείτε το χιλιοειπωμένο: το αεροπλάνο είναι το ασφαλέστερο μέσο μεταφοράς. Σταματήστε να φαντάζεστε μικρές λεπτομέρειες, αρνητικές ιστορίες, περιπέτειες που είδατε στο σινεμά, ένα αεροπορικό ατύχημα που συνέβη κάπου στην άλλη άκρη της γης και που το ακούσατε στην τηλεόραση. Εάν ανήκετε στην κατηγορία των ατόμων που φοβούνται τα αεροπλάνα, σκεφτείτε μόνο τα θετικά. Πόσο γρήγορα θα φτάσετε στον προορισμό σας, αυτά που πρόκειται να απολαύσετε όταν βρεθείτε σε μια άλλη χώρα ή τη δουλειά σας που είναι απαραίτητο να διεκπεραιωθεί. Και σίγουρα αποφύγετε να διαβάζετε στατιστικές για ατυχήματα και πτώσεις αεροπλάνων.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

v