10 οικολογικές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια

10 οικολογικές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια

Γεμίστε ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο της οικογένειας με 10 παιχνίδια που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Πόστερ

Βγάλτε έξω τις (μη τοξικές) μπογιές, αγοράστε ένα μεγάλο ρολό χοντρό χαρτί που να καλύπτει σε ύψος μισό τοίχο, και αφήστε μικρούς και μεγάλους να αυτοσχεδιάσουν και να φτιάξουν ένα όμορφο πόστερ για το παιδικό δωμάτιο. Τα παιδιά θα γίνουν ακόμα πιο δημιουργικά αν τους προτείνετε να βουτήξουν χέρια και πόδια στις μπογιές και να κάνουν αποτυπώματα στο χαρτί. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βούρτσες, σφουγγάρια και οδοντόβουρτσες για να δημιουργήσετε διαφορετικά εφέ. Φροντίστε, βέβαια, νωρίτερα να έχετε καλύψει το υπόλοιπο δωμάτιο για να μην καταλήξετε να το ζωγραφίσετε όλο!

Papier maché

Μία σχεδόν ξεχασμένη τέχνη που όμως μπορεί να ξετρελάνει τα παιδιά, είναι το papier maché. Πώς θα το κάνετε; Χρησιμοποιήστε πλαστικά μπολάκια ή μπαλόνια σαν «βάση». Βάλτε τα παιδιά να καλύψουν τα αντικείμενα με κομμάτια από εφημερίδες που έχουν βουτήξει σε κόλα ειδική για ταπετσαρίες. Αφού πρώτα ολοκληρώσουν το πρώτο στρώμα από χαρτιά εφημερίδων, μετά θα πρέπει να το αφήσουν να στεγνώσει καλά για μερικές ώρες σε ένα ζεστό μέρος, μέχρι να σφίξει εντελώς. Αν πρόκειται για μπαλόνι, αφού έχουν κολλήσει τα στρώματα εφημερίδας, κόψτε το κάτω μέρος και τραβήξτε το σκασμένο μπαλόνι έξω. Έπειτα κόψτε το στρογγυλό μέρος στα δύο, ώστε να σχηματιστούν δύο μπολ, τα οποία μπορείτε να διακοσμήσετε εξωτερικά με κορδέλες και κουμπιά. Δείτε στο video πώς θα φτιάξετε μπολ από papier maché.

Κυνήγι θησαυρού

Mπορείτε να παίξετε είτε μέσα στο σπίτι είτε στον κήπο. Θα είναι ακόμα πιο διασκεδαστικό αν ετοιμάσετε μικρές κατευθυντήριες οδηγίες για τα παιδιά, τις οποίες θα βρίσκουν σε κάθε μέρος όπου θα ψάχνουν και από εκεί θα οδηγούνται στο επόμενο. Π.χ., σε μία γλάστρα κρύψτε ένα γρίφο που θα οδηγεί τα παιδιά σε μία άλλη γλάστρα ή σε ένα δέντρο. Επίσης, σε κάθε μέρος μπορείτε να αφήσετε ένα μικρό κέρασμα, όπως μία καραμέλα ή ένα σοκολατάκι. Όσο για τον τελικό θησαυρό; Αυτός μπορεί να είναι ένα μικρό δωράκι ή εισιτήρια για σινεμά το βράδυ!

Κηπουρική

Ώρα να γεμίσετε τον κήπο ή τη βεράντα σας με λουλούδια. Πηγαίνετε μαζί με τα παιδιά στο κοντινό φυτώριο, αγοράστε μικρά γλαστράκια, χώμα και λουλουδάκια και φυτέψτε τα μαζί τους. Ζητήστε από τους κηπουρούς στο φυτώριο να σας δώσουν οδηγίες και προσφέρετε στα παιδιά όλα τα απαραίτητα εργαλεία, π.χ. φτυαράκια, βότσαλα, κοχύλια, ποτιστήρια κ.λπ.

Μαγειρική

Τι πιο απλό από το να φτιάξετε όλοι μαζί σπιτική πίτσα; Αν δεν θέλετε να φτιάξετε μόνη σας τη ζύμη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια έτοιμη βάση που θα βρείτε στο σούπερ μάρκετ, ενώ για τα υλικά που θα βάλετε από πάνω, ανοίξτε το ψυγείο και χρησιμοποιήστε ό,τι υπάρχει διαθέσιμο. Αφήστε τα παιδιά να προσθέσουν τα δικά τους αγαπημένα υλικά και μετά βοηθήστε τα με το ψήσιμο.

Fashion show

Τα μικρά κορίτσια λατρεύουν να δοκιμάζουν τα ρούχα της μαμάς. Γιατί, λοιπόν, να μην οργανώσετε όλες μαζί ένα fashion show, το οποίο θα παρουσιάσετε στον… μπαμπά! Κατεβάστε από την ντουλάπα όποιο ρούχο, τούλι, κορδέλα ή αξεσουάρ μπορεί να βοηθήσει, ντυθείτε όσο πιο εκκεντρικά μπορείτε, βάλτε δυνατά μουσική και… αρχίστε την πασαρέλα!

Κολάζ φωτογραφιών

Πάρτε ένα μεγάλο κομμάτι από χαρτόνι, ανατρέξτε σε παλιά άλμπουμ και φωτογραφίες, ξεχωρίστε όλοι μαζί τις αγαπημένες σας και τοποθετήστε τις στο άλμπουμ με χρονολογική σειρά. Επίσης, αφήστε τα παιδιά να γράψουν σε διάφορα σημεία του κολάζ ημερομηνία ή λεζάντα για την κάθε φωτογραφία.

Δρόμος μετ’ εμποδίων

Οργανώστε για τα παιδιά, τα δικά σας και των φίλων σας, έναν αγώνα δρόμου μετ’ εμποδίων είτε στον κήπο είτε σε κάποιο κοντινό πάρκο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χαρτόκουτα ή μεγάλες γλάστρες για να πηδάνε από πάνω, κώνους για να τρέχουν γύρω-γύρω, σχοινιά για να περνάνε από κάτω, κουβάδες που πρέπει να κουβαλήσουν χωρίς να χύσουν το νερό, φουσκωτές μπάλες για να περνάνε από δίπλα τρέχοντας χωρίς να τις ακουμπήσουν, και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

Λίστα κατασκόπου

Μία ωραία ιδέα όταν ταξιδεύετε με τα παιδιά ή όταν πηγαίνετε μαζί τους βόλτα και θέλετε να τα κρατήσετε κάπως απασχολημένα, είναι να ετοιμάσετε λίστες κατασκόπων. Σε αυτές μπορείτε να συμπεριλάβετε πινακίδες δρόμων, συγκεκριμένα είδη δέντρων ή λουλουδιών, αδέσποτες γάτες και σκυλιά κ.ο.κ. Κάθε φορά που τα παιδιά εντοπίζουν ένα αντικείμενο από τη λίστα, το διαγράφουν. Όταν θα έχουν διαγράψει όλη τη λίστα, θα τα περιμένει ένα δωράκι.
Tip: Για να κάνετε το παιχνίδι λίγο πιο δύσκολο, μπορείτε να βάλετε στη λίστα π.χ. 2 γάτες, 3 μπλε κάδους σκουπιδιών κ.λπ.

Βόλτα με ποδήλατα σε νέα μέρη

Αναζητήστε κάποια κοντινή δασική έκταση, προμηθευτείτε χάρτες, πυξίδες και όλα τα απαραίτητα για την πολύωρη βόλτα σας (π.χ. νερό, κολατσιό για πικ-νικ, αντηλιακό και καπέλο) και αφεθείτε να βολτάρετε με τα ποδήλατα σε άγνωστα μονοπάτια προκειμένου να ανακαλύψετε νέα μέρη. Φροντίστε, βέβαια, να μπορούν όλα τα μέλη της οικογένειας να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες ορθοπεταλιές.

Πηγή: iVillage

v