Με πόσα θα έπρεπε να αμοίβεται μια μητέρα και νοικοκυρά;

Με πόσα θα έπρεπε να αμοίβεται μια μητέρα και νοικοκυρά;

Με πόσα χρήματα θα έπρεπε να αμείβεται μία γυναίκα που η αποκλειστική της απασχόληση είναι το σπίτι και τα παιδιά της; Μπορεί να ακούγεται ως κοινότοπο ερώτημα, αλλά σίγουρα είναι διαχρονικά επίκαιρο.

Η εκτιμώμενη αμοιβή της νοικοκυράς και μητέρας μετριέται με τον αριθμό των ωρών που απαιτούνται, προκειμένου να επιμελείται τα του οίκου της και να ανατρέφει τα παιδιά της. Από εκεί και πέρα η αμοιβή εξαρτάται από τα ειδικά προσόντα της κάθε μητέρας και τα χρήματα που δίνει η αγορά για μία εργασία αναλόγως των γνώσεων και των δεξιοτήτων που έχει. Επειδή, λοιπόν για κάθε νοικοκυρά ισχύουν διαφορετικά μέτρα και σταθμά, προσπαθήσαμε να υπολογίσουμε τις εβδομαδιαίες ώρες απασχόλησης μίας γυναίκας που ασχολείται με το σπίτι και τα παιδιά.

Το συμπέρασμα ήταν πραγματικά αποκαλυπτικό, καθώς από έρευνες που έχουν γίνει στις ΗΠΑ προκύπτει ότι κάθε νοικοκυρά απασχολείται κατά μέσο όρο 94 ώρες την εβδομάδα με τις υποχρεώσεις της. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ασχολείται περί τις 30 ώρες την εβδομάδα, με τις δουλειές του σπιτιού. Σε αυτές προσθέστε 14 ώρες ως μάγειρας, 8 ώρες για τις κάθε λογής μετακινήσεις, 8 ώρες που ξοδεύονται για τις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών αλλά και με διάφορες υποχρεώσεις τους, π.χ. να πάνε τα παιδιά στους γιατρούς, 14 ώρες για την φύλαξη των παιδιών ή για να τα βοηθήσει στην μελέτη.

Και φυσικά υπάρχουν και οι διάφορες "υποχρεώσεις" που μπορεί να ξεκινούν από τις εκδηλώσεις στο σχολείο και να καταλήγουν στην υποχρεωτική παρουσία σε κάποια επαγγελματική υποχρέωση του συζύγου. Επίσης, θα πρέπει να προστεθεί το γεγονός, ότι δεν είναι λίγες οι νοικοκυρές που βοηθούν τον σύζυγο στην δουλειά του. Για παράδειγμα, ταξινομώντας το χαρτιά του γραφείου ή γράφοντας ένα κείμενο το οποίο θα πρέπει να παραδώσει την επόμενη μέρα στην δουλειά. Σε κάθε περίπτωση, η νοικοκυρά έχει έναν ευέλικτο βοηθητικό ρόλο σε όλες τις δραστηριότητες της οικογένειας. Και φυσικά, εδώ δεν υπάρχει ούτε ρεπό ούτε αργία. Δηλαδή για να υπολογιστεί η αμοιβή, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι για εργασία πέραν του κανονικού ωραρίου υπολογίζονται υπερωρίες, αλλά και διάφορες άλλες προσαυξήσεις π.χ. νυχτερινά, πρόσθετη αμοιβή για σαββατοκύριακα και αργίες κ.α.

Αν πληρώνονταν για όλες αυτές τις υπηρεσίες με π.χ. 6 ευρώ την ώρα, τότε η μηνιαία αμοιβή θα ξεπερνούσε τα 2.200 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι "νόμιμες προσαυξήσεις". Ας σημειωθεί, ότι για την αμοιβή αυτή δεν λαμβάνεται υπόψη ότι η νοικοκυρά -μητέρα κάνει σε μία εβδομάδα τουλάχιστον δέκα διαφορετικά επαγγέλματα (μάγειρας, καθαρίστρια, διδασκαλία, φύλαξη παιδιών, οδηγός, νοσοκόμα, πλύστρα, κηπουρός, προμηθευτής, λογιστής κ.α.).

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v