15 διαχρονικά καλοκαιρινά τραγούδια

15 διαχρονικά καλοκαιρινά τραγούδια

Τα ξέρετε και τα ακούτε κάθε καλοκαίρι. Επιλέξαμε 15 αγαπημένα τραγούδια που έχουν ταυτιστεί με τη χαλαρότητα των διακοπών και την καλοκαιρινή διάθεση, και θα σας κάνουν να ξεχάσετε ότι βρίσκεστε στο γραφείο.

Here comes the sun

 

Το συγκεκριμένο τραγούδι ανοίγει την αυλαία του καλοκαιριού! Το τραγούδι του Geοrge Harrison ερμηνεύθηκε για πρώτη φορά από τους Beatles στο δίσκο Abbey Road του 1969. Δυστυχώς ο John Lennon δεν συμμετείχε, καθώς ανάρρωνε από αυτοκινητιστικό. Ακολούθησαν η Nina Simone και πολλοί άλλοι.

Summer in the city

 

Αύγουστος στην Αθήνα; Όλα «cool», μας λένε οι Lovin' Spoonful και δεν έχουμε λόγο να μην τους πιστέψουμε. Το τραγούδι του 1966 έχει μπει στη λίστα των 500 κορυφαίων τραγουδιών όλων των εποχών του περιοδικού Rolling Stone.

Summertime

 

Ένα από τα περισσότερο διασκευασμένα τραγούδια όλων των εποχών, με περισσότερες από 33.000 ηχογραφήσεις του. Η άρια του George Gershwin για την όπερα του 1935 «Porgy and Bess», έγινε γνωστή το 1957 από τους Louis Armstrong και Ella Fitzgerald. 

Summer nights

 

Το Summer Nights των Jim Jacobs και Warren Casey έγινε τεράστια επιτυχία το 1978 χάρη στην ομώνυμη τηλεοπτική μεταφορά του μιούζικαλ «Grease» με πρωταγωνιστές τους John Travolta and Olivia Newton-John.

Could you be loved (ή αλλιώς... Κουτσουμπιλό)

 

Παραλία και ρέγκε πάνε μαζί. Ο θρύλος Bob Marley κυκλοφόρησε με το συγκρότημά του το τραγούδι το 1980. Γράφτηκε το 1979 σε ένα αεροπλάνο (!) ενώ οι Wailers πειραματίζονταν με την κιθάρα.

Summer wine

 

Οι περισσότεροι το αναγνωρίζετε ως τον ήχο κλήσης κάποιας φίλης σας (σε ερμηνεία Ville Valo και Natalia Avelon). Ωστόσο, το τραγούδι του Lee Hazlewood ερμηνεύθηκε αρχικά το 1966, από τον ίδιο και την Suzi Jane Hokom και έγινε γνωστό την επόμενη χρονιά από την Nancy Sinatra και τον ίδιο.

Summer of '69

 

Όχι μόνο ένα από τα αγαπημένα μας καλοκαιρινά τραγούδια, αλλά και μία από τις πιο κλασικές «ροκιές». Το Summer of '69 του Bryan Adams θυμίζει τα σχολικά μας χρόνια (όποια ηλικία κι αν έχουμε).

Sunshine of your Love

 

Για τους φίλους της ροκ, οι συστάσεις είναι περιττές. Πρόκειται φυσικά για την κιθάρα του Eric Clapton και το βρετανικό συγκρότημα των '60s, Cream. Το τραγούδι έφτασε στην κορυφή των chart στην εποχή του και πιστεύουμε ότι το ίδιο θα συνέβαινε, αν κυκλοφορούσε σήμερα.

Red red wine

 

Ποτέ δεν καταλάβαμε γιατί ενώ το τραγούδι μιλά για κόκκινο κρασί, στο video clip πίνουν μπύρες. Παρ' όλα αυτά, πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του καλοκαιριού. Έγινε διάσημο το 1983 από τους UB40. Ωστόσο το τραγούδι είναι του Neil Diamond και γράφτηκε το 1968.

Surfin USA

 

Το Surfin USA κυκλοφόρησε από τους Beach Boys το 1963 και παρέμεινε στα αμερικανικά charts για 78 εβδομάδες. Λίγο πολύ, θα λέγαμε ότι όλα τα τραγούδια των «Αγοριών της Παραλίας» μοιάζουν να αποτελούν έναν ύμνο προς το καλοκαίρι. Καλύτερα να σου βγει το όνομα...

Blister in the Sun

 

Το ακούμε κάθε χρόνο στο ραδιόφωνο και (ορισμένοι) αναρωτιόμαστε ποιο τραγούδι είναι. Σε περίπτωση που δεν μας πρόλαβε το Shazam, να σας πούμε ότι πρόκειται για το Blister in the Sun του 1983, από το γνωστό alternative rock συγκρότημα, Violent Femmes. Μας αρέσει και η διασκευή των Nouvelle Vague.

Walking on the sun

 

Το αμερικανικό pop συγκρότημα Smash Mouth κυκλοφόρησε το τραγούδι το 1997. Έκτοτε αποτελεί ένα από τα must της λίστας «καλοκαιρινά τραγούδια» των ραδιοφωνικών σταθμών. Δικαίως.

And we were trying different things, we were smoking funny things

 

Δεν ξέρουμε (ακόμα) αν πρόκειται για διαχρονικό τραγούδι. Ωστόσο, το All Summer Long του Kid Rock κερδίζει κάθε χρόνο μια θέση στο καλοκαιρινό CD του αυτοκινήτου, από το 2008 που κυκλοφόρησε μέχρι σήμερα.

Summer son

 

Το Summer Son των Texas κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1999, φτάνοντας κατευθείαν στην κορυφή των βρετανικών charts. Όσο κι αν μας φαίνεται παράξενο, έχουν περάσει 13 χρόνια από τότε. Κι όμως εξακολουθεί να αποτελεί «χιτάκι» του καλοκαιριού.

Road Trippin’

 

Μπορεί να μην ακούγεται στα πιο hot clubs της παραλιακής, ούτε να θυμίζει στη μελωδία καλοκαίρι. Είναι όμως ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του συγκροτήματος κι ελπίζουμε να το ακούσουμε και στις 4 Σεπτεμβρίου στο ΟΑΚΑ. 

Για ελληνικά καλοκαιρινά τραγούδια, δείτε σχετικό θέμα του in2life.gr

v