Τα λάθη των παππούδων στην ανατροφή των παιδιών

Τα λάθη των παππούδων στην ανατροφή των παιδιών

Όσοι από εσάς έχετε ενεργούς παππούδες, οι οποίοι βρίσκονται κοντά σε εσάς και τα παιδιά σας, θα συμφωνείτε ότι η παρουσία τους είναι ευλογία! Το γεγονός ότι είναι (σχεδόν) πάντα διαθέσιμοι όταν εσείς και ο άνδρας θέλετε να πάτε μια βόλτα ή ότι θα σας έχουν πάντα δυο πιάτα φαγητό έτοιμα όταν δεν θα έχετε προλάβει να μαγειρέψετε, αποτελεί για εσάς πολύτιμη βοήθεια και λόγο για να τους ευγνωμονείτε. Ωστόσο, κακά τα ψέματα, οι παππούδες μπορούν επίσης να είναι και η αιτία που κάθε σας σκληρή προσπάθεια να διαπαιδαγωγήσετε το παιδί όπως εσείς κρίνετε σωστό, πάει στράφι. Πώς το καταφέρνουν;

Δίνουν διαρκώς γλυκά στα παιδιά

Δεν υπάρχουν ποτέ αρκετά γλυκά στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού. Για την ακρίβεια, οι παππούδες βλέπουν σαν παιχνίδι το να «κρύβουν» σοκολάτες και καραμέλες σε διάφορα σημεία του σπιτιού και να καλούν τα παιδιά να τα ανακαλύψουν. Και δεν μπορούν με τίποτα να δεχτούν ότι το να δίνουν τόσα πολλά γλυκά στα παιδιά κάνει κακό στην υγεία τους, όσες φορές κι αν τους το πείτε.

Όσους κανόνες πειθαρχίας κι αν προσπαθείτε να περάσετε πάνε χαμένοι

Είναι λες και οι παππούδες έχουν βάλει στόχο να υπονομεύουν την δική σας εξουσία. Ακόμα κι όταν το παιδί κάνει αταξίες, οι παππούδες είναι ικανοί να το αγκαλιάζουν και να το φιλούν.

Δίνουν στα παιδιά τροφές που δεν θα τους αγοράζατε ποτέ

Ένα από τα πιο έξυπνα «κόλπα» υγιεινής διατροφής των γονιών είναι το να μην φέρνουν σε επαφή τα παιδιά με τροφές όπως γαριδάκια ή γρανίτες, καθώς με το να μην γνωρίζουν τα παιδιά αυτές τις τροφές, δεν έχουν και λόγο να τις ζητούν. Οι παππούδες, όμως, κάνουν το ακριβώς αντίθετο: Αγοράζουν τις τροφές αυτές αποκλειστικά και μόνο για τα παιδιά! Και ξαφνικά τα παιδιά ξεχνούν τα φρούτα και το σπιτικό κέικ και ζητούν πεισματικά όσα έφαγαν στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού.

Ανακαλούν διαρκώς όσα κάνατε εσείς ως παιδιά

Μπορεί να πιστεύετε ότι στα μάτια των παιδιών σας αποτελείτε μία αξιοσέβαστη αρχή, όμως στα μάτια των παππούδων παραμένετε ακόμα τα παιδιά που έκαναν διαρκώς αταξίες και δεν έτρωγαν τίποτε άλλο παρά μόνο σοκολάτες. Και δεν χάνουν ευκαιρία να θυμούνται και να αφηγούνται στα παιδιά σας κάθε ιστορία των επαναστατικών παιδικών σας χρόνων. Η αφήγηση ξεκινά κάπως έτσι «Αχ, μου θυμίζεις τη μάνα σου, που όταν την είχα μικρή μου έκανε τα ίδια...»

Τα χρήματα δεν είναι ποτέ πρόβλημα

Όσο κι αν εσείς προσπαθείτε να διδάξετε στα παιδιά σας ότι δεν μπορούν να έχουν τα πάντα και ότι θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να έρθει η κατάλληλη στιγμή για να πάρουν το παιχνίδι που θέλουν, η γιαγιά και ο παππούς θα τους το πάρουν την επόμενη μέρα. Και όσο κι αν οι παππούδες γκρινιάζουν για τις μειωμένες τους συντάξεις, για τα εγγόνια δεν υπάρχει ποτέ τέλος στο ξόδεμα. Έτσι, κάθε φορά που το παιδί σας ζητά κάτι και εσείς δεν του το παίρνετε... κανένα πρόβλημα! Θα του το πάρουν η γιαγιά και ο παππούς.

Γίνεστε και εσείς παιδιά στο σπίτι των παππούδων

Με κάποιον περίεργο τρόπο, στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού -ειδικά αν πρόκειται για τους γονείς σας- λειτουργείτε και εσείς όπως όταν ήσασταν παιδιά. Περιμένετε από τη μαμά σας να σας σερβίρει, δεν πλένετε το πιάτο σας και νιώθετε την ανάγκη να βάλετε τις φωνές στον μικρό σας αδερφό. Κι αυτό είναι κάτι που ξέρετε πως τα παιδιά σας δεν θα έπρεπε να βλέπουν.

Σας αναγκάζουν να αμφισβητήσετε κάθε σας απόφαση ως γονείς

«Άσε το παιδί να φάει μια σοκολάτα, τι θα πάθει;», «είναι δυνατόν να αφήνεις το μωρό να κλαίει;», «Σώπα! Ξέρει να αλλάζει και πάνες ο μπαμπάς;» και πολλές ακόμα τέτοιες εκφράσεις των παππούδων, σας κάνουν να νιώθετε τρομερή ανασφάλεια για όσα μέχρι πρότινος ήσασταν βέβαιοι ότι κάνετε σωστά.

Φεύγοντας από το σπίτι τους θα αναγκαστείτε να δωροδοκήσετε το παιδί

Δεν συμφωνείτε με την έννοια της δωροδοκίας, ε; Όταν, όμως, το παιδί σας κατηγορεί ότι, αφού δεν το αφήνετε να δει παιδικά στην τηλεόραση, δεν το αγαπάτε όσο η γιαγιά... κάθε «αρχή» σας γκρεμίζεται. Το χειρότερο είναι ότι, αφού είδατε πως η μέθοδος της δωροδοκίας «πιάνει», προκειμένου π.χ. το παιδί να βουρτσίσει τα δόντια του, καταφεύγετε και εσείς σε αυτήν, για να κάνετε την ζωή σας πιο εύκολη.

Μετατρέπουν τα παιδιά σε μικρούς δικτάτορες

Στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού τα εγγόνια κάνουν κουμάντο! Για την ακρίβεια, τα εγγόνια είναι το επίκεντρο του κόσμου. Εκείνα διατάζουν και όλοι γύρω τους «χορεύουν». Μπορούν να φάνε και να πιουν ό,τι θέλουν, να ανοίξουν κάθε ντουλάπι, να κατεβάσουν όλη την βιβλιοθήκη, να σκαρφαλώνουν σε κάθε έπιπλο και κανείς να μην τους λέει το παραμικρό... Άντε, μετά, να τους εξηγήσεις, στο δικό σας σπίτι, ποιος είναι πραγματικά ο αρχηγός.

Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο;

Ξέρετε καλά ότι μερικές σφαλιάρες τις φάγατε ως παιδί. Και παρόλο που είστε 100% αντίθετη στο να χτυπήσετε ποτέ το παιδί σας, οι γονείς σας προσπαθούν να σας πείσουν ότι δεν είναι δα και τόσο τραγικό. «Δώσ'του και καμία στον ποπό! Εσύ, δηλαδή, που τις έτρωγες, τι έπαθες;». Φυσικά, την «συμβουλή» αυτή την δίνουν σε εσάς –ενώ εκείνοι παραμένουν οι φανταστικοί παππούδες που επιτρέπουν στο παιδί να κάνει κάθε πιθανή αταξία, χωρίς την παραμικρή επίπτωση.

v