Περισσότερες οι επιπλοκές στα παιδιά που γεννιούνται μέσω εξωσωματικής

Περισσότερες οι επιπλοκές στα παιδιά που γεννιούνται μέσω εξωσωματικής

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, στους ενδεχόμενους κινδύνους συμπεριλαμβάνονται ο πρόωρος τοκετός (αύξηση κινδύνου κατά 23%), χαμηλό βάρος του νεογνού, προβλήματα στην καρδιά, λαγόχειλο και γενετικές ανωμαλίες.

Στη μελέτη διευκρινίζεται, βέβαια, πως περίπου το 5% όλων των βρεφών γεννιέται με κάποια ανωμαλία, όμως τα μωρά που γεννιούνται με εξωσωματική έχουν κατά ένα τρίτο περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρόβλημα. Όταν, μάλιστα, πρόκειται για δίδυμα, το ποσοστό αυτό διπλασιάζεται.

Στη μετέπειτα ζωή τους, σύμφωνα με την έρευνα, δεν παρατηρούνται διαφορές στον εγκέφαλο, τη χρήση της γλώσσας ή την ανάπτυξη της συμπεριφοράς ανάμεσα στα παιδιά που έχουν γεννηθεί φυσιολογικά και στα παιδιά που έχουν γεννηθεί με εξωσωματική. Στα 12 χρόνια τους, μάλιστα, κάθε διαφορά έχει εξαφανιστεί.

Η επικεφαλής της έρευνας και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Prof. Jenny Kurinczuk, σχολίασε σχετικά: «Οι εγκυμοσύνες με τεχνητή γονιμοποίηση ενέχουν κινδύνους επιπλοκών στον τοκετό, όμως η πλειοψηφία των παιδιών που γεννιούνται μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αναπτύσσονται και έχουν καλή υγεία, όσο και τα παιδιά που έχουν συλληφθεί με φυσιολογικό τρόπο».

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι «οι προβληματικοί τοκετοί και οι επιπλοκές στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να οφείλονται σε συνδυασμό του είδους της εξωσωματικής θεραπείας και άλλων χαρακτηριστικών του ζευγαριού, όπως η προχωρημένη ηλικία. Υπάρχουν, πάντως, εναλλακτικές επιλογές για ένα ζευγάρι που θέλει να αποκτήσει παιδί, όπως η υιοθεσία ή η εκλεκτική μεταφορά ενός μόνο εμβρύου».

Πηγή: BBC

v