Πώς να σώσετε το παιδί σας από πνιγμό

Πώς να σώσετε το παιδί σας από πνιγμό

Ένα μικρό παιδί μπορεί να πνιγεί μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου και μάλιστα χωρίς καν να το καταλάβετε, ακόμα κι αν βρίσκεται σε απόσταση μερικών μέτρων από εσάς. Σε αντίθεση με τις πιο συνειδητές και έντονες αντιδράσεις των ενηλίκων όταν πνίγονται, τα παιδιά δεν χτυπιούνται πανικόβλητα, δεν έχουν την δύναμη να κουνήσουν ψηλά τα χέρια τους, ούτε φυσικά μπορούν να φωνάξουν τόσο δυνατά. Και είναι κι αυτός ένας λόγος που ο πνιγμός αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου σε παιδιά από 15 ετών και κάτω. Είναι, λοιπόν, ζήτημα ζωής και θανάτου να μπορείτε να αναγνωρίσετε πότε ένα παιδί πνίγεται, αλλά και να ξέρετε πώς να αντιδράσετε σωστά για να του σώσετε τη ζωή.

Πώς θα αναγνωρίσετε ότι το παιδί πνίγεται

Καθώς όταν ένα παιδί χάσει τον έλεγχο στην πισίνα ή την θάλασσα, η πρώτη ασυνείδητη αντίδρασή του θα είναι να πάρει ανάσα, αυτόματα οι πνεύμονές του θα γεμίσουν με νερό και δεν θα μπορεί να βγάλει ήχο για να καλέσει βοήθεια. Ακόμα και τη στιγμή που το κεφάλι του θα βγει στην επιφάνεια, πρώτου του μέλημα θα είναι να προσπαθήσει να εισπνεύσει και όχι να βγάλει ήχο, άρα ο πνιγμός λαμβάνει χώρα βουβά.

Επίσης, ένα παιδί που πνίγεται δεν έχει την δύναμη να κουνήσει τα χέρια του στον αέρα, παρά αυτόματα προσπαθεί να σπρώξει προς τα κάτω, ως μόχλευση για να φέρει το σώμα του όσο περισσότερο γίνεται στην επιφάνεια του νερού.

Αν κανείς δεν αντιληφθεί εγκαίρως τον βουβό αυτόν αγώνα του παιδιού να βγει στην επιφάνεια, ώστε να τρέξει και να το ανασύρει έξω, έπειτα από ένα περίπου λεπτό το παιδί θα χαθεί από τον ορίζοντα και θα συνεχίσει να παλεύει κάτω από το νερό, όπως τουλάχιστον έχει διαπιστωθεί ότι συμβαίνει από μελέτες του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Οι ειδικοί επισημαίνουν τις χαρακτηριστικές κινήσεις ενός παιδιού που πνίγεται, στις οποίες πρέπει να δώσετε μεγάλη σημασία:

-Κεφάλι σχεδόν βυθισμένο στο νερό, στόμα στο επίπεδο του νερού.
-Κεφάλι γερμένο πίσω, στόμα ανοιχτό.
-Βλέμμα «γυάλινο» που δεν μπορεί να επικεντρωθεί πάνω σας αν του μιλάτε.
-Μάτια κλειστά και μαλλιά πεσμένα στο κούτελο ή μέσα στα μάτια.
-Κάθετη στάση που μαρτυρά ότι το παιδί δεν κουνά τα πόδια του.
-Παιδί που παλεύει να αναπνεύσει ή βήχει.
-Παιδί που προσπαθεί να κολυμπήσει προς συγκεκριμένη κατεύθυνση χωρίς να προχωρά.
-Παιδί που προσπαθεί να στρίψει το σώμα του ανάσκελα.

Πώς να σώσετε το παιδί σας

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε αν το κολύμπι ή το «παιχνίδι» του παιδιού στο νερό δεν σας φαίνεται φυσιολογικό ή σας ακούγεται παράξενα ήσυχο είναι να ρωτήσετε το παιδί αν είναι εντάξει. Αν δεν μπορέσει να σας απαντήσει ή να στραφεί προς εσάς, έχετε περίπου 30 δευτερόλεπτα για να τρέξετε προς το μέρος του και να το βγάλετε έξω από το νερό. Να θυμάστε πάντα πως όταν τα παιδιά βρίσκονται στην θάλασσα, συνήθως κάνουν πολλή φασαρία. Η υπερβολική ησυχία θα πρέπει να σας προβληματίσει.

Αφού βγάλετε το παιδί εσπευσμένα από το νερό, ξαπλώστε το ανάσκελα στο έδαφος. Αν το παιδί δεν αναπνέει είναι απαραίτητο να του κάνετε τεχνητή αναπνοή –ταυτόχρονα ζητήστε από κάποιον να καλέσει άμεσα βοήθεια.

Τα βήματα της τεχνητής αναπνοής:

Σπρώξτε το κεφάλι του παιδιού προς τα πίσω από το κούτελο, για να ανοίξει ο αεραγωγός του, και ανοίξτε του το στόμα τραβώντας του την κάτω γνάθο.

 

Προσπαθήστε να δείτε, να ακούσετε ή να νιώσετε αν υπάρχει αναπνοή. Αν δεν υπάρχει ακουμπήστε τα χείλη σας στα χείλη του παιδιού και αν πρόκειται για παιδί άνω τους ενός έτους, κλείστε του με τα δάχτυλά σας τη μύτη και «δώστε» δύο δυνατές αναπνοές, ελέγχοντας αν ανασηκώνεται ο θώρακάς του. Αν πρόκειται για μωρό, «δώστε» του δύο αναπνοές χωρίς να του κλείσετε τη μύτη.

Ελέγξτε τον σφυγμό στην καρωτίδα του ή στο εσωτερικό του μπράτσου του, αν πρόκειται για βρέφος.

Αν συνεχίζει να μην έχει αναπνοή, πιέστε το παιδί με το κάτω μέρος της παλάμης σας (ή τα δάχτυλά σας, αν πρόκειται για βρέφος) ελεγχόμενα στο στήθος 5 φορές και κάντε ξανά δύο αναπνοές. Συνεχίστε την διαδικασία αυτή μέχρι να αποκτήσει τις αισθήσεις του ή όσο χρειάζεται μέχρι να έρθει κάποιος γιατρός ή ασθενοφόρο.

Δείτε στο βίντεο πώς να κάνετε σωστά τεχνητή αναπνοή:

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v