Πού μπορεί να καταλήξουν οι φωτογραφίες των παιδιών σας στο ίντερνετ

Πού μπορεί να καταλήξουν οι φωτογραφίες των παιδιών σας στο ίντερνετ

Οι περισσότεροι γονείς λατρεύουν να φωτογραφίζουν τα μωρά τους και να μοιράζονται τις φωτογραφίες αυτές με φίλους και συγγενείς στο ίντερνετ, προκειμένου όλοι να δουν πόσο τα παιδιά τους έχουν μεγαλώσει ή τι νέο και θαυμαστό μπορούν να κάνουν! Δυστυχώς, όμως, οι φίλοι και οι γνωστοί δεν είναι οι μοναδικοί άνθρωποι στον κόσμο του ίντερνετ. Αντίθετα, υπάρχουν κακόβουλοι άνθρωποι που επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν τα χαριτωμένα στιγμιότυπα των παιδιών σας για δικούς τους σκοπούς. Δείτε ορισμένους τρόπους με τους οποίους χρησιμοποιούνται και παραποιούνται οι online φωτογραφίες των παιδιών και γιατί θα έπρεπε να το σκεφτείτε παραπάνω, πριν ποστάρετε μία ακόμα.

Ψεύτικο μωρό

Μια νέα τάση στα social media του εξωτερικού είναι ορισμένοι χρήστες με ψεύτικα προφίλ να δημοσιεύουν μία φωτογραφία ενός μωρού που βρήκαν τυχαία online και να προσποιούνται ότι είναι γονείς του! Δημοσιεύουν πράγματα που κάνει το μωρό αυτό και τονίζουν πόσο γλυκούλι είναι και όσοι τους ακολουθούν, χωρίς να τους γνωρίζουν καλά, σχολιάζουν και κοινοποιούν με την σειρά τους τις φωτογραφίες του μωρού αυτού. Υπάρχουν, μάλιστα, ουκ ολίγοι ψεύτικοι λογαριασμοί στο Instagram στους οποίους δημοσιεύονται φωτογραφίες παιδιών με ψεύτικα στοιχεία, κάποιες εκ των οποίων αναφέρουν ότι τα συγκεκριμένα παιδιά δίνονται για υιοθεσία (τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η παραπάνω φωτο). Και παρόλο που το ίδιο το μωρό της φωτογραφίας δεν αντιμετωπίζει κάποιον ρεαλιστικό σωματικό κίνδυνο, παραμένει ιδιαίτερο ενοχλητικό το να δείτε μια φωτογραφία του παιδιού σας να έχει χρησιμοποιηθεί με τέτοιο τρόπο!

Παιδική πορνογραφία

Εντελώς αθώες οικογενειακές φωτογραφίες που μία μαμά μπορεί να ποστάρει στο blog ή στο προφίλ της στο Facebook μπορεί να «πειραχτούν» ψηφιακά και να χρησιμοποιηθούν από πορνογραφικές ιστοσελίδες, προκειμένου να κοινοποιηθούν σε παιδόφιλους. Άλλες φορές τέτοιες φωτογραφίες δεν «πειράζονται», αλλά μπορεί να δημοσιευτούν με απρεπές περιεχόμενο ή σχόλια που παραπέμπουν σε παιδική πορνογραφία. Πρόσφατα είχαμε δημοσιεύσει είδηση σύμφωνα με την οποία μια μαμά βρήκε φωτογραφίες των παιδιών της σε πορνογραφικά sites, με λεζάντες που υπονοούσαν τρομερά ενοχλητικά μηνύματα. Ιδιαίτερα ελκυστικές για τους παιδόφιλους είναι οι φωτογραφίες που ο χρήστης μπορεί να έρθει σε οπτική επαφή με τα θύματά του ή που εμφανίζεται μερική ή ολική γύμνια του παιδιού, π.χ. φωτογραφίες με το παιδί στο μπάνιο, με το μαγιό ή με την πάνα (όπως στη φωτογραφία).

Διαφήμιση

Θα θέλατε μια φωτογραφία του παιδιού σας να χρησιμοποιηθεί για να προωθηθεί ένα προϊόν χωρίς την άδειά σας; Δυστυχώς, κάποιοι διαφημιστές χρησιμοποιούν αυθαίρετα φωτογραφίες των παιδιών που βρίσκουν στο ίντερνετ και τις περιλαμβάνουν σε διαφημιστικές καμπάνιες, στην άλλη άκρη του κόσμου, χωρίς την άδεια κανενός! Κάτι τέτοιο συνέβη σε μία οικογένεια, της οποίας η φωτογραφία βρέθηκε ως διαφήμιση καταστήματος στην Τσεχία (φωτο). Μια άλλη μαμά, στην Αμερική, έγινε έξαλλη όταν είδε φωτογραφία της κόρης της με Σύνδρομο Down να χρησιμοποιείται σε διαφήμιση για εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου! Και αυτές είναι κάποιες μόνο από τις αμέτρητες παρεμφερείς περιπτώσεις, που κάποιος έτυχε να δει τις φωτογραφίες και να ενημερώσει την οικογένεια. Ξέρετε πόσες τέτοιες φωτογραφίες παιδιών χρησιμοποιούνται για διαφημιστικούς σκοπούς, χωρίς να ερωτηθεί ποτέ κανείς;

Αστείες φωτογραφίες στα social media (memes)

Τα memes (φωτο) είναι αστείες φωτογραφίες μωρών ή παιδιών με ένα εξίσου αστείο κειμενάκι που συνήθως προκαλούν αίσθηση στο ίντερνετ και γίνονται αμέσως γνωστά. Αυτό συνέβη σε μία μαμά που πόσταρε μία φωτογραφία της κόρης της σε «άγρια» πόζα, την οποία κάποιος -χωρίς να ρωτήσει τη μαμά- χρησιμοποίησε σε ένα meme (δείτε το εδώ). Ακόμα κι αν το τελικό αποτέλεσμα είναι αστείο -για κάποιους τουλάχιστον- συνεχίζει να έχει γίνει χωρίς την άδεια των γονιών! Και άπαξ και κυκλοφορήσει online είναι τρομερά δύσκολο να το εξαφανίσετε, ειδικά όταν έχει κοινοποιηθεί από πολλούς χρήστες ή sites.

Τι μπορείτε να κάνετε

Ο κίνδυνος κατάχρησης των φωτογραφιών των παιδιών σας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν πρέπει να ποστάρετε ποτέ, καμία φωτογραφία τους online (αν και αυτή είναι η οδηγία από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος – δείτε το σχετικό άρθρο). Σημαίνει, όμως, ότι θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί:

-Κάντε τις δημοσιεύσεις σας προσωπικές (private) εξασφαλίζοντας κάπως ότι τις φωτογραφίες των παιδιών σας θα τις βλέπουν μόνο οι άνθρωποι που ξέρετε με βεβαιότητα ότι είναι φίλοι σας.

-Στείλτε τις φωτογραφίες των παιδιών σας στους φίλους με προσωπικό μήνυμα ή email. Δεν χρειάζεται να τις δει όλος ο κόσμος, παρά μόνο οι άνθρωποι που πραγματικά σας ενδιαφέρουν.

-Βάλτε υδατογράφημα στις φωτογραφίες σας, το οποίο να αποδεικνύει, αν τις χρησιμοποιήσει κάποιος άλλος, ότι είναι κλεμμένες. Αυτό, θα αποθαρρύνει πολλούς ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν τις φωτογραφίες σας, καθώς δεν είναι εύκολο να αφαιρεθεί ένα υδατογράφημα. Δείτε πώς να βάλετε εύκολα υδατογράφημα στις φωτογραφίες σας εδώ.

-Μην βάζετε φωτογραφίες των παιδιών σας που δείχνουν την τοποθεσία όπου βρίσκεστε. Απενεργοποιήστε την ανεύρεση τοποθεσίας στο κινητό σας και μην «ανεβάζετε» φωτογραφίες των παιδιών που βοηθούν κάποιον να συμπεράνει αμέσως πού είστε.

-Να είστε πολύ προσεκτικοί με την επιλογή των φωτογραφιών που ανεβάζετε και το τι δείχνουν. Αποφύγετε τις φωτογραφίες των παιδιών που κοιτάζουν ευθεία στην κάμερα, τις φωτογραφίες που αυτά είναι γυμνά ή ημίγυμνα και δείτε εδώ ποιες άλλες φωτογραφίες τους δεν πρέπει ποτέ να δημοσιεύονται online.

Σε κάθε περίπτωση, να θυμάστε πως όσο προσεκτικοί κι αν είστε υπάρχει πάντα περίπτωση κακόβουλοι να χρησιμοποιήσουν τις φωτογραφίες των παιδιών σας χωρίς την άδειά σας, γι'αυτό να σκέφτεστε πάντα πολύ καλά πριν ποστάρετε μία νέα φωτογραφία.

Πηγή: Familyshare

v