Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ: Ξεκίνησαν σήμερα οι αιτήσεις

Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ: Ξεκίνησαν σήμερα οι αιτήσεις

Σήμερα, Τετάρτη 8 Αυγούστου ξεκινά η αποστολή αιτήσεων για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα δωρεάν φιλοξενίας των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ, «Εναρμόνιση Οικογενειακής Επαγγελματικής Ζωής». Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει την Τρίτη 18 Αυγούστου.

Η αίτηση συμμετοχής των ενδιαφερομένων διατίθεται σε ηλεκτρονική μορφή από την ιστοσελίδα της Ε.Ε.Τ.Α.Α. (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) και μπορείτε να τη βρείτε εδώ, κάνοντας κλικ στην επιλογή «Έντυπο αίτησης συμμετοχής», στην κατηγορία Παιδικοί Σταθμοί-ΚΔΑΠ. Διαβάστε τις αναλυτικές οδηγίες για την αίτηση εδώ.

Δείτε ποιες είναι οι διαθέσιμες δομές εδώ, επιλέγοντας τον Δήμο που διαμένετε.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν:

• Οι Μητέρες βρεφών, νηπίων και παιδιών ή / και

• Οι Μητέρες νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με Αναπηρία

• Τα Άτομα (γυναίκες και άνδρες), στα οποία έχει παραχωρηθεί με δικαστική απόφαση, η επιμέλεια παιδιών

• Τα Άτομα που βρίσκονται σε χηρεία και επιθυμούν να εγγράψουν τα τέκνα τους σε Δομές παροχής φροντίδας και φιλοξενίας, ώστε να διευκολυνθούν να εναρμονίσουν τους απαιτητικούς και αντικρουόμενους ρόλους τους μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Για τους άνδρες, ισχύουν οι ίδιες προϋποθέσεις και τα ίδια προσκομιζόμενα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τις μητέρες και επιπλέον η δικαστική απόφαση παραχώρησης της επιμέλειας (όπου απαιτείται).

Οι ενδιαφερόμενες μητέρες πρέπει:

α) να εργάζονται στην Ελλάδα ως μισθωτές ή αυτοαπασχολούμενες ή αυτοαπασχολούμενες στον πρωτογενή τομέα

β) ή να συμμετέχουν σε Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης (ΕΠΑ):
- Επιδότηση Νέων Θέσεων Εργασίας (Ν.Θ.Ε.).
- Επιχορήγηση Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών (Ν.Ε.Ε.),
- Προγράμματα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας
- Προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης
- Προγράμματα εγγυημένης απασχόλησης.

γ) να είναι άνεργες, οι οποίες να διαθέτουν Δελτίο Ανεργίας σε ισχύ, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, καθώς και αντίγραφο βεβαίωσης εξατομικευμένης προσέγγισης από τις Υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ. ή

δ) να είναι άνεργες και να λαμβάνουν ή να έχουν λάβει τακτικό επίδομα ανεργίας από τον Ο.Α.Ε.Δ. οποιαδήποτε χρονική περίοδο κατά τους τελευταίους 24 μήνες προ της δημοσίευσης της παρούσας Πρόσκλησης.

Εξαιρούνται: Οι τακτικοί και αορίστου χρόνου υπάλληλοι του δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και οι μόνιμοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι των Ο.Τ.Α. (α' και β' βαθμού) και των ΝΠΠΔ των ΟΤΑ. Επίσης όσοι με δικαστική απόφαση έχουν λάβει θέση υπαλλήλου μόνιμου ή αορίστου χρόνου.

Ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια:

Αξίζει να αναφερθεί ότι δικαίωμα συμμετοχής έχουν, μεταξύ άλλων, όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα, το οποίο δεν υπερβαίνει τις 27.000€ για μητέρες που έχουν έως 2 παιδιά, 30.000€ για μητέρες που έχουν 3 παιδιά, 33.000€ για μητέρες που έχουν 4 παιδιά και 36.000€ για μητέρες που έχουν από 5 παιδιά και άνω.

Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει το ποσό των 36.000€.

Το συνολικό (οικογενειακό) εισόδημα, που θα λαμβάνεται υπόψη για την ένταξη της ωφελούμενης στην παρούσα, θα προκύπτει από την Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου (εκκαθαριστικό σημείωμα) του Υπουργείου Οικονομικών του οικονομικού έτους 2015 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν κατά το φορολογικό έτος 2014, δηλαδή από 1/1/2014 - 31/12/2014), κατά τα αναφερόμενα στην παρ.2.4.γ. της παρούσας. Για τον υπολογισμό του δηλωθέντος εισοδήματος λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ετήσιο εισόδημα, όπως αναγράφεται στην Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου (εκκαθαριστικό σημείωμα).

Στο εισόδημα περιλαμβάνεται το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα, καθώς και το σύνολο των αυτοτελώς φορολογηθέντων εισοδημάτων. Από το συνολικό ετήσιο εισόδημα δεν λαμβάνεται υπόψη, το επίδομα μητρότητας από τον ΟΑΕΔ και η αποζημίωση απόλυσης.

Για τα ανωτέρω και προκειμένου να μην υπολογιστούν θα πρέπει η μητέρα να προσκομίσει τις αντίστοιχες επίσημες βεβαιώσεις των αρμοδίων φορέων. Επίσης δεν λαμβάνεται υπόψη το Επίδομα Ανεργίας, για το οποίο δεν απαιτείται αντίστοιχη βεβαίωση, καθώς εγγράφεται σε ξεχωριστό πεδίο στην Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου και δεν υπολογίζεται ως εισόδημα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v