Πώς να γίνετε η τέλεια νονά!

Πώς να γίνετε η τέλεια νονά!

Η καλύτερή σας φίλη παντρεύτηκε, έμεινε έγκυος και γέννησε...Και τότε ήρθε η στιγμή:αποφασίσατε να της ζητήσετε να βαφτίσετε το μωρό της- και εκείνη φυσικά δέχτηκε! Στην αρχή χαρήκατε, αλλά μετά προβληματιστήκατε: θα είστε καλή νονά; Θα ανταποκριθείτε στις τυπικές αλλά και άτυπες υποχρεώσεις του καινούριου σας ρόλου; Δείτε κάποιες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να γίνετε η τέλεια νονά.

1) Να θυμάστε πάντα γενέθλια και γιορτές

Ο καλός νονός, όσες υποχρεώσεις και να έχει, πάντα θυμάται τα γενέθλια και τη γιορτή του βαφτιστηριού του. Προσπαθείτε να είστε κάθε φορά από τους πρώτους που θα του εύχονται τα «χρόνια πολλά».

Είναι πολύ σημαντικό για το παιδί να βλέπει ότι δεν το ξεχνάτε!

2) Να είστε πάντα «εκεί»

Όταν το βαφτιστήρι σας κάνει πάρτι, απαγγέλλει ποίημα σε σχολική γιορτή ή σας καλεί στην παράσταση μπαλέτου, θα σημαίνει πολλά για αυτό να είστε εκεί! Από μικρή ακόμα ηλικία, τα παιδιά καταλαβαίνουν πότε κάποιος νοιάζεται και πώς τους δείχνει το ενδιαφέρον του. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να ξέρει ότι θα είστε παρόντες για να το θαυμάσετε και να του πείτε «μπράβο».

Ακόμα και στην περίπτωση που μένετε μακριά, και δεν μπορείτε να δίνετε πάντα το παρόν, καλό θα είναι να βρείτε εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας. Το Skype, για παράδειγμα, είναι ένας άμεσος τρόπος επικοινωνίας, πολύ πιο ζωντανός από το τηλέφωνο, που θα σας βοηθά να καλύπτετε το κενό της απουσίας σας.

3) Να του αγοράζετε παιχνίδια

Τα παιδιά λατρεύουν τα παιχνίδια, πόσο μάλλον αν τους τα φέρνει η νονά τους! Ωστόσο, πολλοί νονοί προτιμούν να κάνουν δώρο στα παιδιά ρούχα ή πιτζάμες, γεγονός που φυσικά διευκολύνει τους γονείς, αλλά δεν χαροποιεί ιδιαίτερα το βαφτιστήρι!

Προτιμήστε να του κάνετε δώρο παιχνίδια και θα δείτε πόσο θα χαρεί!

4) Να είστε φίλη του

Το παιδί πρέπει να σας νιώθει σαν φίλη του, σαν ένα άτομο που μπορεί να μιλήσει και να ανοιχτεί για τα προβλήματά του, γνωρίζοντας ότι δεν θα το κατακρίνετε ούτε θα το μαλώνετε. Γι' αυτό, προσπαθήστε να είστε κοντά του, χωρίς να παίρνετε τον ρόλο των γονιών, οι οποίοι κατά κανόνα είναι πιο αυστηροί.

Είναι πολύ σημαντικό να σας βλέπει σαν μία φίλη στην οποία μπορεί να στηριχτεί γιατί ξέρει ότι θα το συμβουλεύετε και θα είστε δίπλα του για να το ακούτε και να το ενθαρρύνετε.

5) Να είστε πάντα θετικός άνθρωπος

Σκεφτείτε το: θα σας άρεσε η νονά σας να είναι μίζερη ή να μην την έχετε δει ποτέ να χαμογελάει; Όπως και να το δει κανείς, υποχρέωσή σας είναι να δείχνετε χαρούμενη. Έτσι, το βαφτιστήρι θα χαίρεται με το που ακούει τη φωνή σας και βλέπει το πρόσωπό σας.

Το να εκπέμπει κανείς θετική αύρα, σημαίνει ότι αντιμετωπίζει τη ζωή με τον ίδιο αισιόδοξο τρόπο και δεν αφήνει τα προβλήματα να τον καταβάλλουν. Και τα παιδιά μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά!

6) Να μην έχετε πολλά βαφτιστήρια

Για να είστε καλή νονά, θα πρέπει να ΜΗΝ έχετε πολλά βαφτιστήρια, όσο περίεργο και αν φαίνεται. Οι περισσότεροι που κάνουν αυτό το λάθος, καταλήγουν να είναι «κακοί» νονοί, γιατί πολύ απλά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Ο «τέλειος» νονός αφιερώνει χρόνο, αλλά και χρήμα στο παιδί. Επομένως, όταν πρέπει να ικανοποιήσει τρία ή τέσσερα βαφτιστήρια , και ο ίδιος θα κουραστεί, ενώ δεν θα έχει την όρεξη που χρειάζεται για να τα ευχαριστήσει.

7) Να ξέρετε τη θέση σας

Είναι πολύ σημαντικό για τη νονά, να καταλαβαίνει τη θέση και τα όριά της. Δεν είναι σωστό να παρεμβαίνει στην ανατροφή που έχουν επιλέξει οι γονείς για τα παιδιά ή ακόμα να παίρνει μέρος στους οικογενειακούς καβγάδες. Οι γονείς τους είναι εκεί για να τα μεγαλώσουν, οι παππούδες για να τα «κακομάθουν» και τα αδέλφια για να μαλώνουν.

Εσείς έχετε έναν άλλο, ξεχωριστό ρόλο!

8) Να είστε εκεί μετά τα 18

Πολλοί κάνουν το λάθος και πιστεύουν ότι με την ενηλικίωση του βαφτιστηριού τους, τελειώνουν οι υποχρεώσεις που έχουν ως «πνευματικοί γονείς». Όμως, στην ηλικία αυτή, οι μεταβολές που βιώνει το παιδί είναι πολύ σημαντικές και σίγουρα χρειάζεται τη στήριξή σας. Γι' αυτό, καλό θα είναι να συνεχίσετε να είστε δίπλα του- τότε σας έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ.

Ακόμα και όταν κάνει τη δική του οικογένεια, καλό θα είναι να είστε κοντά του- και αν χρειαστεί τη βοήθειά σας, μην την αρνηθείτε! Μπορεί να χρειαστεί ακόμα και να προσέχετε τα παιδιά του.

Εξάλλου, μην ξεχνάτε ότι, μετά την οικογένειά του, είστε το επόμενο πιο σημαντικό πρόσωπο στη ζωή του!

v