Πώς να κάνετε το σπίτι σας πιο ζεστό και φιλόξενο

Πώς να κάνετε το σπίτι σας πιο ζεστό και φιλόξενο

Όσο ο καιρός κρυώνει -πρώτον η μελαγχολία κάποιων από εμάς αυξάνεται- και δεύτερον περνάμε όλο και περισσότερο χρόνο στο σπίτι. Μπορεί ο χειμώνας να μας στεναχωρεί έχει όμως ένα τεράστιο προσόν που δεν μπορούμε να μην του αναγνωρίσουμε: είναι «χουχουλιάρικος» καιρός. Κουβερτούλες, πιτζαμούλες, σοκολατίτσες και ταινίες σε ένα ζεστό, φιλόξενο σαλόνι είναι ο δρόμος προς την (χειμωνιάτικη) ευτυχία. Συγκεντρώσαμε μερικές χειμερινές προτάσεις διακόσμησης για το σπίτι, που θα σας κάνουν να μην θέλετε να βγείτε έξω! Διαβάστε τις παρακάτω συμβουλές και δείτε πώς θα κάνετε το σπίτι σας (ακόμη πιο) ζεστό και φιλόξενο!

Mαυροπίνακας στους τοίχους

Αν θέλετε το αποτέλεσμα να είναι νεανικό και μοντέρνο και αν μπορείτε να διαθέσετε τα χρήματα, μπορείτε να «ντύσετε» κάποιον από τους τοίχους του σπιτιού σας με μαυροπίνακα, στον οποίο εσείς και οι φιλοξενούμενοί σας θα μπορείτε να εκφράζεστε και να δημιουργείτε -ο καθείς με το ταλέντο του.

Λεπτομέρειες... καλλιτεχνικές

Δεν υπάρχει τίποτα πιο χαριτωμένο από τις μικρές, αρτιστίκ λεπτομέρειες. Μερικά οικονομικά, αλλά καλόγουστα μαξιλάρια με χαριτωμένα σχέδια, ένα-δύο βάζα ή δοχεία κεραμεικά αρκούν για να δώσουν στον χώρο σας το χρώμα που χρειάζεται για να γίνει ακόμη πιο ζεστός και «φιλικός».

...Και μάλλινες/ πλεκτές λεπτομέρειες

Αν δεν είναι το μαλλί το υλικό-σήμα κατατεθέν του χειμώνα, τότε ποιο είναι; Πλεκτά και κεντητά μαξιλάρια στον καναπέ σας, χοντρά ριχτάρια και μάλλινες, πολύχρωμες κουβέρτες διπλωμένες και τοποθετημένες στο καθιστικό σας θα φτιάξουν την τέλεια ατμόσφαιρα για τις σπιτίσιες νύχτες του φετινού χειμώνα.

Κουβέρτες σε πρώτη ζήτηση

Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι πολλά από τα καινούρια καφέ/ μπαράκια έχουν στα έξω τραπεζάκια τους διπλωμένες και τακτοποιημένες κουβέρτες για τους θαμώνες τους. Αν έχει πέσει στην αντίληψή σας, τότε μάλλον θα συμφωνείτε ότι είναι αφενός πολύ χαριτωμένη πινελιά. Οι κουβερτούλες που θα χρησιμοποιήσετε τα κρύα βράδια του χειμώνα, μπορούν να πάρουν μόνιμη θέση στους καναπέδες και τις πολυθρόνες σας κάνοντας έτσι το σαλόνι έναν χειμωνιάτικο παράδεισο.

 

Μπορείτε επίσης να τις βάλετε μέσα σε ένα μεγάλο ψάθινο καλάθι, σε μια γωνιά του σαλονιού. 

Ασχοληθείτε με την διακόσμηση της εισόδου

Η πρώτη εντύπωση μπορεί να μην είναι σωστή είναι όμως αναμφισβήτητα σημαντική. Έτσι, ένα φιλόξενο σπίτι «οφείλει» να εκπέμπει σήματα φιλοξενίας και ζεστασιάς από την πρώτη στιγμή. Φροντίστε την είσοδο του σπιτιού σας, όπως οποιοδήποτε άλλο χώρο του. Κρεμάστε καδράκια, βάλτε ράφια με βιβλία ή διακοσμητικά ή ένα φυτό εσωτερικού χώρου.

Μπορείτε ακόμα να τοποθετήσετε ένα μικρό, ξύλινο πάγκο κοντά στην πόρτα όπου οικογένεια και καλεσμένοι θα βάζουν και θα βγάζουν τα παπούτσια τους.

 

Πρωτότυπη και όμορφη λύστη για να κάνετε την αποθήκευση των παπουτσιών σας, διακόσμηση είναι η παρακάτω: βάλτε μεγάλα βότσαλα σε έναν παλιό δίσκο και φτιάξτε έτσι μια παπουτσοθήκη που δεν μοιάζει με καμία.

Η φύση στο σπίτι σας

Μικρά ή μεγάλα φυτά εσωτερικού χώρου -όπως ένα γιούκα ή ένας φίκος- θα κάνουν το σπίτι σας πιο φωτεινό και ευχάριστο.

Δεν είναι ωστόσο απαραίτητο η φυσική νότα να προέρχεται από μικρά δεντράκια. Γλαστρούλες με μυρωδικά και μεγάλες πιατέλες στην τραπεζαρία ή το τραπέζι της κουζίνας με πορτοκάλια, μήλα, ντομάτες ή λεμόνια είναι εξίσου καλές επιλογές για να δώσετε χρώμα και ζωή στον χώρο σας.

Τα βιβλία σε ρόλο διακοσμητικό

Οι βιβλιόφιλοι θα μας ανιπαθήσουν που σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε βιβλία για τις... διακοσμητικές σας ανάγκες, ωστόσο εμείς θα το πούμε καθαρά και ξάστερα: οι βιβλιοθήκες, τα ράφια και τα βιβλία εν γένει κάνουν οποιοδήποτε χώρο πιο ζεστό και όμορφο. 

Αν μετακομίσατε πρόσφατα ή αν κάνετε ανακατατάξεις στο σπίτι, μια ωραία πρόταση διακόσμησης είναι να πλαισιώσετε με βιβλία την κεντρική είσοδο του σαλονιού σας ή κάποιο παράθυρο (δείτε την επάνω φωτογραφία).΄

Οι στοίβες βιβλίων στις γωνίες του σαλονιού μπορούν επίσης να «ζεστάνουν» το σπίτι σας.

Πανδαισία μικρών κάδρων

Τα πολλά, μικρά καδράκια στους τοίχους αποτελούν εγγύηση «ζεστής» και φιλόξενης ατμόσφαιρας. Μπορείτε να καδράρετε παλιούς χάρτες -αν είστε λάτρεις του vintage.

Ή να κρεμάσετε προγόνους και απογόνους.

Ή, ακόμη καλύτερα, να γεμίσετε το σπίτι σας με τα εργάκια των παιδιών κάνοντας έτσι την διακόσμησή σας πολύ ζωντανή και χαρούμενη.

Σκούρα χρώματα σε κουρτίνες, χαλιά και τοίχους

Τα σκούρα χρώματα σε τοίχους και κουρτίνες -και η χρωματική αντίθεση αυτών με τα πιο φωτεινά χρώματα των επίπλων, των φωτιστικών ή των διακοσμητικών σας- μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο σπίτι.

Kεριά και φωτάκια

Η ζεστασιά ενός χώρου κρίνεται στις λεπτομέρειες. Λαμπάκια και κεριά μπορούν να μεταμορφώσουν κάθε χώρο του σπιτιού σας σε μια «χουχουλιάρικη» φωλιά!

Κρεμάστε φωτάκια σαν γιρλάντες στο σαλόνι σας.

Τοποθετήστε κεριά σε διαφορετικά μεγέθη σε κομβικά σημεία του χώρου σας...

φτιάξτε μια σύνθεση σε μια μεγάλη πιατέλα από κεριά, στικ κανέλας, αποξηραμένα φύλλα ή ό,τι άλλο προτιμάτε.

Φροντίστε το σπίτι σας να μοσχοβολά

Ένα σπίτι που μυρίζει όμορφα είναι ένα σπίτι φιλόξενο, οικείο και ευχάριστο. Μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας αρωματικά χώρου, βράζοντας για παράδειγμα μυρωδικά, κάνοντας έτσι την ατμόσφαιρα στο σπίτι να μοσχοβολά. Δείτε σε παλιότερο άρθρο μας όλες τις αναλυτικές οδηγίες για φυσικά αρωματικά χώρου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v