9 συνήθειες γονιών με επιτυχημένα παιδιά

9 συνήθειες γονιών με επιτυχημένα παιδιά

Όλοι οι γονείς ονειρεύονται πως βλέπουν τα παιδιά τους να προοδεύουν, να είναι καλοί μαθητές και αργότερα να πηγαίνουν μπροστά στη ζωή τους ως υπεύθυνοι ενήλικες. Ενώ δεν υπάρχει μια μαγική συνταγή που θα μας πει πώς θα μεγαλώσουμε «παιδιά-θαύματα», η επιστήμη και η ψυχολογία αποφάνθηκαν ποιες είναι οι πιο συχνές συνήθειες των γονιών με επιτυχημένα παιδιά. Φυσικά, δεν πρόκειται για λόγια του αέρα, αλλά για ευρήματα μέσα από έρευνες.

1. Έχουν μεγάλες προσδοκίες

Όταν οι γονείς πιστεύουν στα παιδιά, πιστεύουν και εκείνα στον εαυτό τους. Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, σύμφωνα με την οποία όταν ένας γονιός έχει υψηλές προσδοκίες από το παιδί του, είναι πιο σίγουρο ότι εκείνο θα προοδεύσει. 

Η εξήγηση; Απ' ότι φαίνεται, οι γονείς καθοδηγούν τα παιδιά προς αυτή την κατεύθυνση,έστω και αν οι ίδιοι δεν το καταλαβαίνουν. Θέτοντας ψηλά τον πήχη, τους «μεταδίδουν» τις προσδοκίες τους και εκείνα γίνονται πιο απαιτητικά από τον εαυτό τους.

 2. Η μαμά εργάζεται

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, τα παιδιά με εργαζόμενες μητέρες επωφελούνται σημαντικά από το πρότυπό τους. Οι κόρες των εργαζόμενων μαμάδων, μεγαλώνοντας γίνονται πιο επιτυχημένες οικονομικά και επαγγελματικά από τους συνομήλικους άντρες, ενώ είναι πολύ πιο πιθανό να καταλάβουν διευθυντικές θέσεις. Αντίστοιχα, οι γιοι συμμετέχουν περισσότερο στις δουλειές του σπιτιού και την φροντίδα των παιδιών.

Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι τα παιδιά είναι πιο χαρούμενα αν η μητέρα τους δουλεύει, αλλά ότι έχουν μεγαλύτερη επαγγελματική εξέλιξη. 

3. Έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο

Όπως αποδεικνύεται από σχετικές έρευνες, τα παιδιά των οποίων οι γονείς έχουν ακαδημαϊκή μόρφωση και πτυχίο, είναι πολύ πιθανότερο και εκείνα να ακολουθήσουν τα χνάρια τους και να γίνουν απόφοιτοι Πανεπιστήμιου. Οι γονείς λειτουργούν σαν παράδειγμα προς μίμηση, που τα παιδιά προσπαθούν να «φτάσουν».

4. Είναι πιο «άνετοι» οικονομικά

Δυστυχώς αυτός είναι ένας μάλλον δυσάρεστος παράγοντας. Όπως αποδεικνύεται, τα παιδιά που προέρχονται από οικογένειες με μεγαλύτερη οικονομική άνεση είναι πολύ πιο σίγουρο ότι θα εξελιχθούν εκπαιδευτικά αλλά και επαγγελματικά. Φυσικά, είναι πολύ πιο εύκολο όταν μια οικογένεια έχει λύσει όλα της τα οικονομικά προβλήματα, να βοηθήσει και να επικεντρωθεί στην εξέλιξη του παιδιού.

5. Τους μαθαίνουν... μαθηματικά από μικρά

Σχετική έρευνα του 2007 σε Αμερική, Καναδά και Αγγλία αποκάλυψε ότι αν τα παιδιά εξοικειώνονται με τα μαθηματικά ήδη από μικρή ηλικία, έχουν καλύτερες επιδόσεις αργότερα στα μαθήματα. Κι αυτό γιατί, όταν ξεκινούν το σχολείο ξέροντας ήδη να μετράνε και να κάνουν κάποιες, έστω και απλές, μαθηματικές πράξεις, οι ικανότητές τους, όχι μόνο στα Μαθηματικά αλλά και στην ανάγνωση, αυξάνονται σημαντικά, ξεπερνώντας το επίπεδο των υπόλοιπων συμμαθητών τους.

6. Δεν έχουν άγχος!

Το άγχος των γονιών μεταφέρεται και στα παιδιά και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη διάθεσή τους, πολύ περισσότερο απ' ότι φανταζόμαστε. Ας το σκεφτούμε και αντίστροφα. Αν ένας φίλος μας είναι χαρούμενος, το πιθανότερο είναι να μας μεταδώσει το χαμόγελό του! Έτσι και τα παιδιά, αν μας δουν πιεσμένους, «μυρίζονται» τον πανικό μας και λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο.

7. Περνούν ποιοτικό χρόνο μαζί τους

Σίγουρα το ν' αφιερώνει ένας γονιός χρόνο στα παιδιά είναι ό,τι πιο σημαντικό μπορεί να κάνει για την σωστή εξέλιξή τους και για την μεταξύ τους σχέση. Ωστόσο, δεν αρκεί μόνο αυτό. Η «ποιότητα» του χρόνου που περνούν μαζί αποδεικνύεται ακόμα πιο σημαντική, σύμφωνα με σχετικές έρευνες. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να κάνουν κάτι εξεζητημένο. Για παράδειγμα, το να φάνε μαζί, να παίξουν ένα παιδικό επιτραπέζιο ή να διαβάσουν ένα παραμύθι αποδεικνύονται πολύ πιο εποικοδομητικές δραστηριότητες από το να δουν απλά μαζί τηλεόραση.

Όπως φαίνεται η έρευνα «δικαιώνει» τους γονείς που έχουν τύψεις ότι δεν αφιερώνουν αρκετό χρόνο στα παιδιά τους!

8. Τα βοηθούν να γίνουν κοινωνικά

Τα παιδιά που από μικρά μαθαίνουν να μοιράζονται τα παιχνίδια τους, να συμμετέχουν σε ομαδικές δραστηριότητες και να βοηθούν τους φίλους τους έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να γίνουν πετυχημένοι ως ενήλικες. Οι κοινωνικές δεξιότητες τα βοηθούν να προσαρμόζονται πιο εύκολα σε ένα καινούριο περιβάλλον -αρχικά στο σχολείο, μετά στο Πανεπιστήμιο και,τέλος, στον εργασιακό τους χώρο.

Επομένως, κανονίστε όσα περισσότερα πάρτι και επισκέψεις σε φιλικά σπίτια με παιδιά μπορείτε!

9. Η προσπάθεια μετράει!

Τα παιδιά που έχουν καταλάβει ότι τα λάθη δεν είναι αποτυχία, αλλά μέρος της διαδικασίας για να μάθουν, μπορούν πιο εύκολα να τα αποδεχτούν και να συνεχίσουν την προσπάθειά τους. Αυτό πρέπει να τους «περάσουν» οι γονείς από μικρή ακόμα ηλικία. Η προσπάθεια είναι το παν- αντίθετα αποτυχία δεν είναι το να κάνεις λάθη, αλλά το να εγκαταλείπεις τον αγώνα!

Πηγή: businessinsider.com

v