Δείτε όλες τις αποκριάτικες εκδηλώσεις για παιδιά του Δήμου Αθηναίων!

Δείτε όλες τις αποκριάτικες εκδηλώσεις για παιδιά του Δήμου Αθηναίων!

Η Αθήνα φοράει και πάλι τα γιορτινά, σκορπίζει κονφετί στο Ζάππειο, το Μοναστηράκι, το Θησείο και δεκάδες άλλες όμορφες γωνιές της και σας καλεί να μασκαρευτείτε και να διασκεδάσετε μαζί της. Ο Δήμος Αθηναίων και ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας γιορτάζουν την Αποκριά του 2016 στήνοντας εκδηλώσεις για κάθε γούστο για μικρούς και μεγάλους.

Εμείς συγκεντρώσαμε μερικές από τις πιο ξεχωριστές εκδηλώσεις του φετινού Καρναβαλιού, εσείς όμως μπορείτε να τις δείτε όλες αναλυτικά πατώντας εδώ.

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου

11.00 Σταθμός ΗΣΑΠ Θησείο
Αποκριάτικος περίπατος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου

17.00 Πλατεία Αγίου Ανδρέα, Κάτω Πατήσια
Αποκριάτικος περίπατος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου

17.00 Πλατεία Μοναστηρακίου
Αποκριάτικος περίπατος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου

11.00-14.00 Πλατεία Μεσολογγίου, Παγκράτι
Το πειρατικό της Αθήνας: Τα παιδιά συναντούν τον πειρατή Τζακ Σπάροου και μέσα από τρομερές δοκιμασίες προσπαθούν να ανακαλύψουν τον κρυμμένο θησαυρό. Ένα συναρπαστικό παιχνίδι περιπέτειας με την καθοδήγηση του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων. Για παιδιά ηλικίας 11 - 15 ετών.

11.00-17.00 Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, κτήριο Πειραιώς
Μασκαρέματα στην Πινακοθήκη: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 4 - 11 ετών. Τα έργα της έκθεσης «Αθήνα, 180 χρόνια πρωτεύουσα» θα αποτελέσουν αφορμή για αποκριάτικες ιστορίες μιας άλλης εποχής. Τα παιδιά θα μεταμφιεστούν σύμφωνα με τους ενδυματολογικούς κώδικες που εικονίζονται στο έργο του Έρνστ Τσίλλερ «Δημοτικό Θέατρο» (Αθηνών) και θα πειραματιστούν με μάσκες και face painting. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 210 5202420-1, από Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-14.00.

12.00 Πολιτιστικό Κέντρο Σεπολίων
Βάλε κέφι και στολή, έλα στη γιορτή κι εσύ!: Αποκριάτικη γιορτή για τα παιδιά

18.00 Πολιτιστικό Κέντρο Άνω Πετραλώνων
Βάλε κέφι και στολή, έλα στη γιορτή κι εσύ!: Αποκριάτικη γιορτή για τα παιδιά

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 

11.00-13.00 Μουσείο «Δωδεκανησιακό Σπίτι»
Εργαστήρι κατασκευής παιδικής αποκριάτικης μάσκας για παιδιά 6 - 12 ετών και παράλληλη ξενάγηση στο χώρο του μουσείου. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 210 5151541.

11.00-14.00 Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, κτήριο Πειραιώς
Μασκαρέματα στην Πινακοθήκη: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 4 - 11 ετών. Τα έργα της έκθεσης «Αθήνα, 180 χρόνια πρωτεύουσα» θα αποτελέσουν αφορμή για αποκριάτικες ιστορίες μιας άλλης εποχής. Τα παιδιά θα μεταμφιεστούν σύμφωνα με τους ενδυματολογικούς κώδικες που εικονίζονται στο έργο του Έρνστ Τσίλλερ «Δημοτικό Θέατρο» (Αθηνών) και θα πειραματιστούν με μάσκες και face painting.

14.00 Σταθμός Μετρό Σύνταγμα
Athens Big Band goes latin: Αποκριάτικη συναυλία της Big Band του Δήμου Αθηναίων.
Μουσική διεύθυνση: Μάνος Θεοδοσάκης.

Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου

17.30-20.00 Παιδικό Μουσείο της Αθήνας
Το παιδικό Μουσείο προσκαλεί τα παιδιά ηλικίας 3 - 12 ετών να συμμετάσχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα:
-Ελλάδα- Ιταλία ένα ταξίδι στην Αποκριά. Τα παιδιά ανακαλύπτουν αποκριάτικα έθιμα της
Ελλάδας και της Μεσογείου και φτιάχνουν το καπέλο του γελωτοποιού
-Αστεία γυαλιά. Tα παιδιά κατασκευάζουν με απλά υλικά τα πιο αστεία γυαλιά που έχουν
φανταστεί
Συνδιοργάνωση με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο.

Τσικνοπέμπτη 3 Μαρτίου

10.00-12.00 Πλατεία Χελντράιχ, Νέος Κόσμος
Αποκριάτικη γιορτή με τη συμμετοχή των 94ου, 100ου, 103ου και 117ου σχολείων της 2ης Δημοτικής Κοινότητας με μουσική, χορό, κλόουν, ξυλοπόδαρους, εργαστήριο κατασκευής αποκριάτικης μάσκας και πολλές εκπλήξεις. Συμμετέχει η ομάδα «Χορευτικές Διαδρομές» που θα μας ταξιδέψει σ’ ένα αυθεντικό αποκριάτικο παραδοσιακό δρώμενο με την
παρουσία Γέρων και Κορέλων της Σκύρου.

11.00 Πλατεία Κοτζιά
Αποκριάτικος περίπατος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων

12.00 Πλατεία Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών
Αποκριάτικος περίπατος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων

18.00 Πλατεία Συντάγματος
Μια μικρή Ελλάδα στην Αθήνα: Με επίκεντρο τα αποκριάτικα έθιμα και παραδόσεις απ’ όλη την Ελλάδα, 10 περιφέρειες της χώρας θα προβάλλουν και θα αναβιώσουν τα διασημότερα καρναβάλια τους, καθώς και τα αποκριάτικα έθιμά τους
Το αγαπημένο σε όλους μας έθιμο "Γαϊτανάκι", θα αποτελέσει την εναρκτήρια δράση, μέσα από μια μοντέρνα εκδοχή αναβίωσης του, από την καλλιτεχνική ομάδα της σχολής μακιγιάζ "Freddy Make up Stage".
Συμμετέχουν οι περιφέρειες Θεσσαλίας, Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου,
Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης, Αν. Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής
Μακεδονίας και Πελοποννήσου

Η δράση "Μια μικρή Ελλάδα στην Αθήνα" πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ένωση
Περιφερειών Ελλάδος και το Γραφείο Ισότητας των Φύλων της ΕΝ.ΠΕ.
Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη – Παρασκευή 18.00 – 22.00, Σάββατο – Κυριακή 11.00 – 15.00
Διάρκεια: έως Κυριακή 6 Μαρτίου.

Σάββατο 5 Μαρτίου

11.00 Πλατεία Αγ. Παύλου
Μαθητικό καρναβάλι με τη συμμετοχή σχολείων της 1ης Δημοτικής Κοινότητας και αποκριάτικο πάρτι στην πλατεία με εργαστήρια κατασκευής μάσκας, face painting, εμψυχωτές από την ομάδα «Ανεμόσκαλα» και παραδοσιακούς χορούς σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο «Άγιος Παύλος». Διαδρομή παρέλασης: Αγίου Παύλου, Ψαρών, Φαβιέρου, Χίου, πλατεία Αγίου Παύλου.

11.00 Πλατεία Αττικής
Παρέλαση καρναβαλιστών με τη συμμετοχή σχολείων και κατοίκων της 6ης Δημοτικής Κοινότητας με πολλές δράσεις και εκπλήξεις. Διαδρομή παρέλασης: πλατεία Αττικής, Αγορακρίτου, Αχαρνών, Αγίου Μελετίου (street party με χορό, μουσική, face painting και κεράσματα), Φωκίωνος Νέγρη. Σε συνεργασία με την Κίνηση Κατοίκων και Επαγγελματιών για την Αναβάθμιση και Αναζωογόνηση της 6ης Δημοτικής Κοινότητας, την Ομάδα Κατοίκων και Καταστηματαρχών Φωκίωνος Νέγρη, τους Επαγγελματίες Κυψέλης, τους Επαγγελματίες Αγίου Μελετίου, την Ομάδα ''Η Κυψέλη μας'' και την Ένωση Πολιτών Πλατείας Καλλιγά.

Κυριακή 6 Μαρτίου

11.00-15.00 Ζάππειο
Αποκριάτικη γιορτή για τα παιδιά. Μουσική, χορός και πολλές εκπλήξεις περιμένουν τους μικρούς μασκαράδες. Αποκριάτικα εικαστικά δρώμενα με μεικτές τεχνικές από το καλλιτεχνικό εργαστήριο «Τα Μανταλάκια», διαδραστική παράσταση τσίρκου από τους “Cirque Musical”, ξυλοπόδαροι, face painting, μπαλονοκατασκευές, dj, street dance, παντομίμα και η δυναμική ομάδα εμψυχωτών του “Greek Animators” συνθέτουν την πιο όμορφη γιορτή. Συμμετέχουν η Φιλαρμονική Ορχήστρα και η Βig Band του Δήμου Αθηναίων, καθώς και το Πολιτιστικό Κέντρο Βαφειοχωρίου με μουσικοκινητικά παιχνίδια.

11.00-14.00 Πλατεία Κυψέλης
Το πειρατικό της Αθήνας: Τα παιδιά συναντούν τον πειρατή Τζακ Σπάροου και μέσα από τρομερές δοκιμασίες προσπαθούν να ανακαλύψουν τον κρυμμένο θησαυρό. Ένα συναρπαστικό παιχνίδι περιπέτειας με την καθοδήγηση του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων. Για παιδιά 11 - 15 ετών.

11.00-13.00 Μουσείο «Δωδεκανησιακό Σπίτι»
Εργαστήριο κατασκευής παιδικής αποκριάτικης μάσκας για παιδιά 6 - 12 ετών και παράλληλη ξενάγηση στο χώρο του μουσείου. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 210 5151541 11.30-13.30 Κεντρική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων Αποκριάτικο πάρτι για μικρούς και μεγάλους.

Παρασκευή 11 Μαρτίου

10.00-13.00 102ο Δημοτικό Σχολείο
Αποκριάτικη γιορτή με εργαστήρια κατασκευής μάσκας, face painting και εμψυχωτή τηςομάδας “Greek animators”.

18.30 Πολιτιστικό Κέντρο Κάτω Πετραλώνων
Βάλε κέφι και στολή, έλα στη γιορτή κι εσύ!: Οι ομάδες θεάτρου, θεατρικού παιχνιδιού, εικαστικών και η παιδική χορωδία παρουσιάζουν μοντέρνες χορογραφίες.

Σάββατο 12 Μαρτίου

11.00-17.00 Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, κτήριο Πειραιώς
Μασκαρέματα στην Πινακοθήκη: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 4 - 11 ετών. Τα έργα της έκθεσης «Αθήνα, 180 χρόνια πρωτεύουσα» θα αποτελέσουν αφορμή για αποκριάτικες ιστορίες μιας άλλης εποχής. Τα παιδιά θα μεταμφιεστούν σύμφωνα με τους ενδυματολογικούς κώδικες που εικονίζονται στο έργο του Έρνστ Τσίλλερ «Δημοτικό
Θέατρο» (Αθηνών) και θα πειραματιστούν με μάσκες και face painting. 

18.00 Πλατεία Κλαυθμώνος
Παρέλαση Κουδουναραίων Διστόμου. Νέοι και νέες από το Δίστομο Βοιωτίας φορού προβιές και βαριά κουδούνια, κρατούν ραβδιά και κλαδιά ελιάς και προαναγγέλλουν τον ερχομό της Άνοιξης τραγουδώντας και σατιρίζοντας την επικαιρότητα. Διαδρομή: πλατεία Κλαυθμώνος, πλατεία Συντάγματος, Ερμού, Καπνικαρέα, Πανδρόσου, πλατείαΜοναστηρακίου, Αιόλου, πλατεία Αγίας Ειρήνης, πλατεία Κοτζιά.

Κυριακή 13 Μαρτίου

11.00 Πλατεία Φειδά, Λαμπρινή
Αποκριάτικος περίπατος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων

11.00-14.00 Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, κτήριο Πειραιώς
Μασκαρέματα στην Πινακοθήκη: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 4 -11 ετών. Τα έργα της έκθεσης «Αθήνα, 180 χρόνια πρωτεύουσα» θα αποτελέσουν αφορμή για αποκριάτικες ιστορίες μιας άλλης εποχής. Τα παιδιά θα μεταμφιεστούν σύμφωνα με τους ενδυματολογικούς κώδικες που εικονίζονται στο έργο του Έρνστ Τσίλλερ «Δημοτικό Θέατρο» (Αθηνών) και θα πειραματιστούν με μάσκες και face painting. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 210 5202420-1, από Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-14.00.

11.30-13.30 Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη»
Κατασκευή χειροποίητης κούκλας με στοιχεία και μοτίβα από την ελληνική παράδοση: Εικαστικά δρώμενα με μεικτές τεχνικές στο πλαίσιο της Αποκριάς από το καλλιτεχνικό εργαστήριο «Τα Μανταλάκια» για παιδιά όλων των ηλικιών. Κρατήσεις θέσεων στα τηλ. 210 3243987 & 210 3243972.

v