5 παιχνίδια για να περάσει ευχάριστα η ώρα στο ταξίδι

5 παιχνίδια για να περάσει ευχάριστα η ώρα στο ταξίδι

Τα πολύωρα ταξίδια, είτε με το αυτοκίνητο είτε με το καράβι, αποτελούν μία εξαιρετική ευκαιρία για να έρθει η οικογένεια λίγο πιο κοντά και να αφιερώσει "νεκρό" χρόνο σε ψυχαγωγικές, δημιουργικές ή ακόμα και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, μέχρι την πολυαναμενόμενη άφιξη στον προορισμό.

Δείτε πέντε παιχνίδια για όλους που θα διώξουν την βαρεμάρα του ταξιδιού και θα κάνουν τον χρόνο να περάσει πιο ευχάριστα:

«Όνομα – Ζώο – Πράγμα – Φυτό»

Το θυμάστε; Σίγουρα κάποιοι από εσάς το παίζατε όταν ήσασταν παιδιά. Εννοείται ότι το παιχνίδι απευθύνεται κυρίως σε παιδιά Δημοτικού και ότι για να συμμετέχουν όλοι θα χρειαστούν από ένα μπλοκάκι και ένα στυλό ο καθένας. Αν έχετε και χρονόμετρο (στο ρολόι ή το κινητό σας τηλέφωνο) ακόμα καλύτερα.

Πώς παίζεται; Χωρίζετε ένα χαρτί σε στήλες, η κάθε μία εκ των οποίων θα περιλαμβάνει και από μία γενική κατηγορία, κάτω από την οποία θα γραφτούν οι σχετικές λέξεις. Π.χ. Η πρώτη στήλη θα αφορά την κατηγορία «Όνομα», η δεύτερη στήλη την κατηγορία «Ζώο», η τρίτη την κατηγορία «Πράγμα», η τέταρτη την κατηγορία «Φυτό», και αν θέλετε περισσότερες στήλες, αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν τις κατηγορίες «Χώρα-Πόλη», «Χρώμα», «Τραγουδιστής» κ.ο.κ.

Ένας παίκτης ξεκινά να λέει από μέσα του την αλφάβητο. Ο διπλανός του τον διακόπτει σε αυθαίρετη χρονική στιγμή και ο πρώτος αποκαλύπτει το γράμμα στο οποίο σταμάτησε. Όλοι τότε πρέπει, κρυφά, να γράψουν μία λέξη κάτω από κάθε κατηγορία, που να αρχίζει με αυτό το γράμμα (π.χ. αν το γράμμα είναι «Β», πρέπει να βρουν όλοι ένα όνομα από «Β», ένα ζώο, ένα φυτό κ.ο.κ.), μέχρι να τελειώσει ο χρόνος. Τότε όλα τα στυλό «κατεβαίνουν» και ξεκινούν ένας-ένας οι παίκτες να λένε τις λέξεις τους. Κάθε λέξη που δεν έχει γραφτεί από δεύτερο παίκτη παίρνει έναν πόντο. Αν δύο οι περισσότεροι παίκτες έχουν γράψει την ίδια λέξη (π.χ. όνομα από «Β»: Βασίλης), δεν παίρνουν κανέναν πόντο. Συνεπώς, σκοπός δεν είναι απλά να βρεις μία λέξη, αλλά αυτή να είναι και σχετικά σπάνια ή πρωτότυπη.

Νικητής του παιχνιδιού είναι αυτός που στο τέλος όλων των γύρων (όσων εσείς θέλετε) θα συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους.

«20 ερωτήσεις»

Το παιχνίδι είναι απλό και μπορεί να λάβει χώρα είτε στο αυτοκίνητο είτε στο καράβι. Ένας παίκτης σκέφτεται κάποιον διάσημο, ένα αντικείμενο ή ένα μέρος. Όλοι οι υπόλοιποι έχουν δικαίωμα να κάνουν έως 20 ερωτήσεις σχετικές με αυτό που έχει σκεφτεί ο πρώτος παίκτης, στις οποίες η απάντηση μπορεί να είναι μόνο «ναι» ή «όχι» (π.χ. «είναι άνθρωπος;», «είναι τραγουδιστής;», «είναι άνδρας;» κ.λ.π.). Ο παίκτης που θα βρει πρώτος την σωστή απάντηση κερδίζει και είναι ο επόμενος που θα πρέπει να σκεφτεί την επόμενη λέξη ή τον επόμενο διάσημο.

Επιτραπέζια ταξιδιού

«Κρεμάλα», «Battleship», «Cluedo», «Monopoly», «Mastermind», «Scrabble» είναι κάποια μόνο από τα επιτραπέζια παιχνίδια που διατίθενται και σε ταξιδιωτική έκδοση, δηλαδή σε μικρότερη συσκευασία, με μαγνητικά μέρη που δεν κινδυνεύετε να χάσετε στο καράβι ή το αυτοκίνητο. Όλα αυτά μπορείτε να τα αγοράσετε online από εδώ.

Ακόμα, στο εμπόριο θα βρείτε μαγνητικό σκάκι, τάβλι και ντάμα, ενώ άλλα παιχνίδια που προσφέρονται για ταξίδι είναι όσα περιλαμβάνουν κάρτες, είτε τράπουλα είτε παιχνίδια τύπου Uno, ή ακόμα και το Trivial Pursuit Travel Edition.

Ανάλογα με τις ηλικίες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών, σίγουρα κάποιο από τα παραπάνω παιχνίδια θα γεμίσει ευχάριστα τον χρόνο σας.

Ιστορίες επί χάρτου

Αυτό το παιχνίδι απαιτεί έγκαιρη προετοιμασία: Τυπώστε έναν μεγάλο χάρτη του προορισμού στον οποίον κατευθύνεστε και βρείτε πληροφορίες για διάφορα μέρη αυτού του προορισμού, π.χ. για τις ωραιότερες παραλίες, τα αξιοθέατα, ταβέρνες και εστιατόρια, τις οποίες θα έχετε σημειώσει σε μικρά χαρτάκια. Δώστε τα χαρτάκια στα παιδιά και ζητήστε τους να βρουν σε ποιο σημείο του χάρτη βρίσκεται το κάθε μέρος, το οποίο σκοπεύετε να επισκεφθείτε. Έτσι, και τον χρόνο σας θα γεμίσετε και όλοι θα έχετε μάθει περισσότερα και πιο ενδιαφέροντα πράγματα για το μέρος που πρόκειται να επισκεφθείτε.

Παιχνιδο-βιβλία

Δεν είναι λίγοι οι εκδοτικοί οίκοι που έχουν δημιουργήσει καλοκαιρινά βιβλία δραστηριοτήτων για παιδιά κάθε ηλικίας, τα οποία συνήθως περιλαμβάνουν γρίφους, σταυρόλεξα, αριθμητικά παιχνίδια, σύντομες ιστορίες, ανέκδοτα κ.λ.π. Ένα από αυτά τα βιβλία είναι και το «Παιχνίδια στο ταξίδι», από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, το οποίο έχει συνταχθεί με κύριο κριτήριο τις διαδρομές με το αυτοκίνητο (δείτε εδώ). Αντίστοιχης φιλοσοφίας είναι και τα βιβλία της σειράς «Καλοκαιρινές διακοπές» των εκδόσεων Άγκυρα και «Φανταστικές καλοκαιρινές διακοπές» των εκδόσεων Πατάκη.

v