7 εύκολες κατασκευές για να παίζουν τα παιδιά

7 εύκολες κατασκευές για να παίζουν τα παιδιά

Ως μητέρα, θεία ή νονά έχετε εξαντλήσει σχεδόν όλες τις επιλογές σε έτοιμα δώρα που έχετε προσφέρει στα μικρά τους. Αν θέλετε να πρωτοτυπήσετε, την επόμενη φορά προτιμήστε να φτιάξετε μια ιδιαίτερη κατασκευή είτε μόνη σας είτε με τη βοήθεια του καλού σας ή ακόμα ζητώντας τη συνδρομή των ίδιων των παιδιών. Κανένα έτοιμο δώρο δεν θα μπορεί ν' ανταγωνιστεί το δικό σας για ένα και μόνο λόγο: γιατί θα είναι μοναδικό!

1. Χάρτινο Αεροπλάνο

Τι θα χρειαστείτε:

Ένα μεγάλο χαρτόκουτο.

Ταινία διπλής όψης.

Ανεξίτηλο μαρκαδόρο.

Ψαλίδι.

Πώς θα το κάνετε:

Αρχικά, κόψτε το πάνω μέρος του κουτιού. Μετά σχηματίστε ένα μισοφέγγαρο στις δύο πλατύτερες μεριές του και κόψτε το με το ψαλίδι. Αυτά τα δύο κομμάτια χαρτονιού θα γίνουν οι έλικες. Ενώστε τα με ένα στρογγυλό κομμάτι χαρτιού και διάφανη ταινία και τοποθετήστε τα στο μπροστινό μέρος του αεροπλάνου.

Στη συνέχεια, πάρτε τα τέσσερα μέρη του καλύμματος του κουτιού που κόψατε πριν. Τα δύο μεγαλύτερα κομμάτια προορίζονται για τα φτερά, απλώς θα χρειαστεί να στρογγυλέψετε τις γωνίες τους. Χρωματίστε τα με τα χρώματα που επιθυμείτε, κόψτε μια μικρή εσοχή πάνω στο κουτί και εφαρμόστε τα.

Τα μικρότερα κομμάτια θα γίνουν η... ουρά του αεροπλάνου. Απλώς, κόψτε μια εσοχή στο ένα κομμάτι, εφαρμόστε την στο άλλο κομμάτι σαν παζλ και κολλήστε την με διάφανη ταινία πάνω στο κουτί.

2. Αυτοσχέδια τέντα για παιχνίδι

Τα παιδιά ενθουσιάζονται όταν έχουν έναν χώρο μόνο δικό τους για να παίζουν, και ειδικά αν μπορούν να... αποδράσουν, ακόμα και μέσα στο δωμάτιό τους!

Η πιο απλή μορφή αυτοσχέδιας τέντας είναι να δέσετε σπάγκο σε δύο άκρες του δωματίου και από πάνω να απλώσετε ένα χρωματιστό σεντόνι. Για να σταθεί καλύτερα, πιάστε τις άκρες του με μανταλάκια σε άλλα έπιπλα.

3. Μια γωνιά για παραμύθια

«Ντύστε» μια κουνουπιέρα, μια παλιά ομπρέλα ή ακόμα και ένα χούλα χουπ (φωτογραφία κάτω) με ύφασμα και στη συνέχεια κρεμάστε την κατασκευή με σπάγκο ή πετούγια από το ταβάνι. Για να είναι πιο εντυπωσιακό το αποτέλεσμα, μην τσιγκουνευτείτε το ύφασμα! Στο πάτωμα βάλτε μια χοντρή μοκέτα, στην οποία θα μπορεί να χαλαρώνει άνετα το παιδί.

4. Παιχνιδόσπιτο- κουκλοθέατρο

Αν σας περισσεύει κάποιο παλιό τραπέζι, μπορείτε να το μετατρέψετε σ' ένα σωστό παιχνιδόσπιτο-κουκλοθέατρο για τα παιδιά, αρκεί να έχετε κάποιες βασικές γνώσεις ραπτικής και πολλή φαντασία! Ντύστε το τραπέζι με ύφασμα στο οποίο θα έχετε ράψει μπαλώματα, φρούτα και ό,τι άλλο σχέδιο θέλετε. Για να στερεωθεί το ύφασμα, δέστε το με κορδέλα στα πόδια του τραπεζιού.

Κόψτε ένα ορθογώνιο στο μπροστινό μέρος του για τη... σκηνή και αφήστε το παιδί να σκηνοθετήσει το δικό του κουκλοθέατρο.

Για τις κούκλες, θα χρειαστείτε παλιές κάλτσες, βαμβάκι και κουμπιά.

Δείτε αναλυτικά στο βίντεο πώς θα τις φτιάξετε:

Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε ένα παρόμοιο κουκλόσπιτο πανεύκολα κάτω από το... τραπέζι σας! Απλώς, ράψτε δύο παραθυράκια στο τραπεζομάντηλο για να δώσετε την αίσθηση του σπιτιού.

Το θετικό του είναι πως αν δεν έχετε χώρο για ένα κανονικό κουκλόσπιτο, όταν θέλετε ξεστρώνετε το τραπεζομάντιλο και εκείνο εξαφανίζεται!

5. Το δικό σας Twister!

Τα παιδιά λατρεύουν τα μπερδέματα. Γι' αυτό, κατασκευάστε τους το δικό σας Twister.

Τι θα χρειαστείτε:

Χοντρό ύφασμα.

4 ακρυλικά χρώματα.

Πινέλα.

Χάρτινα πιάτα.

Πώς θα το κάνετε:

Βάλτε τα πιάτα ανάποδα στο ύφασμα. Στη συνέχεια, ζωγραφίστε το περίγραμμα του καθενός με το πινέλο και αφού τα βγάλετε γεμίστε με χρώμα το εσωτερικό του κύκλου τους. Το παιχνίδι πρέπει ν' αποτελείται τουλάχιστον από τέσσερις σειρές με τέσσερα διαφορετικά χρώματα.

Τον πίνακα που θα δείχνει στα παιδιά πού θα πατάνε μπορείτε να τον «κατεβάσετε» από εδώ

6. Φτιάξτε μια... κιθάρα!

Τι θα χρειαστείτε:

Ψαλίδι.

Μαρκαδόρους.

Χάρακα.

Λαστιχάκια.

Κόλλα.

Αυτοκόλλητη ταινία.

Καφέ χαρτί του μέτρου ή χαρτί περιτυλίγματος.

Κουτιά από παπούτσια.

Δύο ρολά από χαρτί κουζίνας.

6 διπλόκαρφα.

To πλαστικό δέσιμο από τις συσκευασίες για ψωμί του τοστ (για την πένα).

Πώς θα το κάνετε:

Ντύστε το κουτί, το καπάκι και τα ρολά απ' το χαρτί κουζίνας με το χαρτί περιτυλίγματος. Βάλτε το ένα ρολό στη μέση της μικρής μεριάς του κουτιού και ζωγραφίστε ένα κύκλο γύρω από τη βάση του. Έπειτα, κόψτε με το κοπίδι τον κύκλο που έχει σχηματιστεί.

Ενώστε τα ρολά με αυτοκόλλητη ταινία, ντύστε τα με χρωματιστό, αυτοκόλλητο ντύμα για βιβλία και έπειτα τρυπήστε το με τα διπλόκαρφα. Στη συνέχεια περάστε τα λαστιχάκια κατά μήκος του κουτιού και βάλτε στο πάνω και το κάτω μέρος του ένα χοντρό κομμάτι από χαρτί ή ύφασμα. Για την πένα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το δέσιμο από τις συσκευασίες για ψωμί του τοστ.

Δείτε βήμα- βήμα τις οδηγίες εδώ:

7. Τσουλήθρα για βόλους

Τι θα χρειαστείτε:

«Μακαρόνια» πισίνας (αφρώδης σωλήνας για την πισίνα).

Τους παλιούς σας βόλους.

Ένα βαθύ κουτί.

Πώς θα το κάνετε:

Γι' αυτή την κατασκευή θα χρειαστεί να... ξεθάψετε την τσάντα θαλάσσης! Αν έχετε τα leg;omena «μακαρόνια» για τη θάλασσα, κόψτε τα στη μέση και στερεώστε τα με διάφανη ταινία ή ταινία διπλής όψης σε ένα σταθερό σημείο. Στο τελείωμά της, βάλτε το κουτί που θα είναι η πισίνα για τους βόλους. Μία αυτοσχέδια ταμπέλα με την ένδειξη «ΤΕΛΟΣ» θα σηματοδοτεί το νικητή του παιχνιδιού!

 

v