Πώς να μεγαλώσετε ένα ευτυχισμένο παιδί

Πώς να μεγαλώσετε ένα ευτυχισμένο παιδί

Οι περισσότεροι γονείς προσπαθούν να προσφέρουν στα παιδιά τους τα καλύτερα δώρα, τα ακριβότερα ρούχα και κάνουν τα πάντα για να ικανοποιήσουν οποιαδήποτε επιθυμία τους. Τα υλικά αγαθά, όμως, δεν είναι το μόνο που χρειάζονται τα παιδιά για να είναι πραγματικά ευτυχισμένα. Ανεξάρτητα από την ηλικία τους, έχουν ανάγκη από έναν καθοδηγητή-γονέα που θα τους «διδάξει» πώς να είναι ευτυχισμένα μέσα από απλά, καθημερινά πράγματα.

1. Μην προσπαθείτε να τα κάνετε συνεχώς ευτυχισμένα

Ίσως ακούγεται αντιφατικό αλλά για να μεγαλώσετε ένα παιδί που θα γίνει χαρούμενος και ολοκληρωμένος ενήλικας, δεν πρέπει να προσπαθείτε συνεχώς να το κάνετε ευτυχισμένο. Αν πέσετε στην παγίδα και τρέχετε να ικανοποιήσετε κάθε του επιθυμία, ουσιαστικά θα μεγαλώσετε ένα παιδί με αυταπάτες, που δεν θα μπορεί να στηριχθεί στον εαυτό του. Ρόλος σας είναι να του προσφέρετε ό,τι μπορείτε για να γίνει ένας υπεύθυνος ενήλικας. Και σ' αυτή την περίπτωση, αν τα βρίσκει όλα έτοιμα από μικρή ηλικία, δεν πρόκειται να καταλάβει ποτέ τι είναι η πραγματική ευτυχία.

2. Αφήστε τα να είναι... παιδιά!

Πολλοί γονείς «φορτώνουμε» τα παιδιά με υποχρεώσεις και καθήκοντα, τα οποία μπορεί να τους φανούν χρήσιμα στο μέλλον αλλά ουσιαστικά τα πνίγουν. Ξένες γλώσσες, αθλήματα, φροντιστήρια, σίγουρα είναι όλα απαραίτητα για το μέλλον τους αλλά στην υπερβολή τους, δεν τ' αφήνουν να αισθανθούν παιδιά.

Γι' αυτό, αφήστε πάντα χώρο για λίγο αυθόρμητο παιχνίδι χωρίς κανόνες! Το ελεύθερο παιχνίδι είναι ο καλύτερος τρόπος να μεγαλώσουν, να κοινωνικοποιηθούν και να μάθουν.

3. Τρώτε μαζί τακτικά

Κάποιες φορές η επιστήμη έρχεται απλά να επιβεβαιώσει αυτά που χρόνια ακούμε από τους παππούδες μας και που αμφισβητούμε. Σύμφωνα με έρευνες, όσα παιδιά τρώνε τακτικά μαζί με τους γονείς τους, έχουν πιο ομαλή συναισθηματική ανάπτυξη. Φυσικά, η ευτυχία δεν σχετίζεται τόσο με το ίδιο το γεύμα όσο με τον χρόνο που περνά εκείνη την ώρα μαζί με τους γονείς του και τη συναισθηματική ασφάλεια που του προσφέρει η παρουσία τους. Γι' αυτό, ακόμα και αν είναι εφικτό σε καθημερινή βάση, καθιερώστε τουλάχιστον τα οικογενειακά, κυριακάτικα γεύματα!

4. Το χιούμορ πάντα βοηθάει

Ας το σκεφτούμε από την πλευρά των γυναικών. Τι ζητάνε οι περισσότερες γυναίκες από έναν άντρα; Χιούμορ! Το χιούμορ ταυτίζεται με το γέλιο και το γέλιο με αισιοδοξία. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να το «περάσετε» στο παιδί και να του δείξετε ν' αντιμετωπίζει τις καταστάσεις με θετικότητα και αισιοδοξία έτσι ώστε να μην το καταβάλλει ακόμα και η πιο μικρή δυσκολία.

5. Αφήστε το να εκδηλώνει τα συναισθήματά του!

Ως γονείς, ξέρουμε ότι κάποιες φορές είναι πολύ δύσκολο να δεχθούμε αδιαμαρτύρητα τα νεύρα και τις εκρήξεις θυμού του παιδιού. Όμως είναι σημαντικό να του δώσουμε να καταλάβει ότι είναι φυσιολογικό να αισθάνεται ότι νευριάζει, ότι αδικείται ή να δυσανασχετεί γιατί δεν μπορεί να καταφέρει κάτι. Αφήστε τα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματά τους ελεύθερα, προσπαθήστε να μην τα καταπιέζετε και με τον διάλογο εξηγήστε του ότι θα είστε δίπλα του και θα το βοηθήσετε να τα ξεπεράσει.

Είναι πολύ σημαντικό ν' ακούσετε το παιδί σας! Αυτό που εσείς εκλαμβάνετε ως ανεξήγητο θυμό μπορεί κάποιες φορές να κρύβει μια πιο σοβαρή αιτία. Μόνο αν αναγνωρίσει τα συναισθήματά του θα μπορέσει να τα αντιμετωπίσει.

6. Η προσπάθεια είναι το παν

Σημασία έχει η πάντα η προσπάθεια! Ενθαρρύνετε το παιδί να προσπαθεί και να μην το βάζει κάτω, ακόμα και αν το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο. Προσπαθήστε κι εσείς απ' τη μεριά σας να μην του περάσετε το μικρόβιο της τελειομανίας και να του δώσετε να καταλάβει ότι εσείς θα είστε δίπλα του ακόμα κι όταν κάνει λάθος ή αισθάνεται ότι σας απογοητεύει.

7. Δώστε του επιλογές

Τα παιδιά έχουν πολύ μικρό έλεγχο της ζωής τους. Συνεχώς τους λέμε τι πρέπει να κάνουν, πότε πρέπει να κοιμηθούν, τι μπορούν να φάνε. Αφήστε τα να παίρνουν κάποιες αποφάσεις μόνα τους, έστω και αν εσάς σας φαίνονται ασήμαντες! Μπορείτε, για παράδειγμα, μια μέρα να το αφήσετε να αποφασίσει τι θέλει να του μαγειρέψετε ή να του επιτρέψετε να παίξει ένα βράδυ λίγο παραπάνω. Αυτές οι μικρές επιλογές που θα του δώσετε μπορούν να το κάνουν πιο ευτυχισμένο απ' ότι πιστεύετε.

8. Να σέβεστε το σύντροφό σας!

Ίσως σας φαίνεται περίεργο πώς η σχέση με το σύντροφό σας μπορεί να επηρεάσει την ευτυχία του παιδιού, όμως είναι μια από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορούν να το επηρεάσουν στην τωρινή ευτυχία του και τη μετέπειτα εξέλιξή του. Όταν το παιδί βλέπει ότι οι γονείς του σέβονται ο ένας τον άλλον και ότι αντιμετωπίζουν μαζί τα όποια προβλήματα, όχι μόνο του παρέχετε ένα περιβάλλον συναισθηματικής ασφάλειας, αλλά του δείχνετε ποιο είναι το σωστό πρότυπο για τις μελλοντικές του σχέσεις.

v