Πώς οι μαμάδες κάνουν τη ζωή τους δυσκολότερη

Πώς οι μαμάδες κάνουν τη ζωή τους δυσκολότερη

Καμιά γυναίκα δεν φαντάζεται πώς μπορεί να είναι η ζωή κια η καθημερινότητα μιας μαμάς. Γιατί η αλήθεια είναι πως, όσα βιβλία και αν διαβάσεις, με όσες φίλες σου μαμάδες και αν μιλήσεις, όσες «προειδοποιήσεις» και αν σου δώσει η ίδια σου η μητέρα, πάντα σκέφτεσαι: «Πόσο δύσκολο να είναι; Θα τα βγάλω πέρα!». Όταν, λοιπόν, πέφτεις στα βαθιά βλέπεις όντως ότι κανείς δεν σε προετοιμάζει για το πιο γλυκό «μαρτύριο» που σε περιμένει. Γι' αυτό, προσπαθήστε να κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη και να ευχαριστηθείτε τη μητρότητα, αφήνοντας στην άκρη περιττά άγχη και ανασφάλειες.

1. Αγχώνεστε για το αν αφιερώνετε αρκετό χρόνο στα παιδιά

Όλες τις μαμάδες μας πιάνουν κατά καιρούς αυτού του είδους οι ενοχές. Όμως η τρέλα που επικρατεί στην καθημερινότητά μας, πολλές φορές δεν μας αφήνει ν' ασχοληθούμε με τα παιδιά μας όσο θα θέλαμε ή όσο μας λένε ότι θα «έπρεπε». Και επειδή όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι κουραστικό να πρέπει να παίζεις με τις Barbie της κόρης σου ή τ' αυτοκινητάκια του γιου σου, ενώ η λίστα με τις δουλειές είναι ατελείωτη, να είστε σίγουρη ότι κανείς δεν πρόκειται να σας «κακολογήσει». Εξάλλου, σημασία έχει ο χρόνος που περνάμε με τα μικρά μας να είναι ποιοτικός και όχι ποσοτικός!

2. Δεν παραδέχεστε την αλήθεια!

Θ' αναρωτιέστε το ακριβώς εννοούμε μ' αυτό. Όταν φίλοι- γνωστοί και συγγενείς σάς ρωτάνε πώς είστε, εσείς έχετε ένα μόνιμο χαμόγελο και μια μόνιμη απάντηση: «Μια χαρά! Όλα καλά!», ενώ στην πραγματικότητα θέλετε μόνο να ουρλιάξετε. Την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε πιεσμένη, μιλήστε στο σύντροφο/ τη μαμά/ την κολλητή σας- ή και σ' όλους!

3. Δεν ζητάτε τη βοήθεια του συντρόφου σας

Ας παραδεχτούμε ότι ένας λόγος για το οποίο οι σύντροφοί μας δεν βοηθούν αρκετά στην ανατροφή των παιδιών ή τις δουλειές του σπιτιού είναι γιατί εμείς δεν τους αφήνουμε. Μπορεί να πιστεύουμε ότι δεν είναι το ίδιο ικανοί -ναι, το είπαμε- ή ότι εμείς θα κάνουμε τις δουλειές πιο γρήγορα, ή μπορεί απλά να μη θέλουμε να τους κουράσουμε. Έτσι, όμως επιβαρύνουμε τον εαυτό μας, χωρίς να το καταλάβουμε.

Γι' αυτό, παραδεχτείτε ότι κάποιες φορές έχει ανάγκη ένα χέρι βοηθείας-ακόμα και αν δεν είναι τόσο ικανό όσο το δικό σας- και μοιράστε με τον σύντροφό σας τις καθημερινές δουλειές. Θα δείτε ότι θα είναι κάτι παραπάνω από πρόθυμος να σας φανεί χρήσιμος!

4. Δεν κάνετε παρέα με άλλες μαμάδες

Όταν βρίσκεσαι σε μια παρέα που περνά τα ίδια με σένα, η παρηγοριά είναι μεγάλη! Αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεκόψετε από την κολλητή σας που δεν έχει παιδιά, αλλά να εντάξετε στον κύκλο σας μαμάδες που... τραβάνε τα ίδια με σας. Ακόμα και μια δεκάλεπτη κουβέντα στο τηλέφωνο ή τα νέα της οικογένειας που θα μοιραστείτε όταν πηγαίνετε μαζί τα παιδιά στο σχολείο, θα λειτουργήσουν ψυχοθεραπευτικά. Εμπιστευτείτε μας!

5. Κρατήστε... σκονάκια!

Οι λίστες δεν βοηθούν μόνο στα ψώνια του σούπερ- μάρκετ, αλλά και στην τρελή καθημερινότητα μιας μαμάς. Αν βλέπετε ότι η μνήμη σας αρχίζει να σας εξαπατά και να μπερδεύετε πότε έχει ο γιος μπάσκετ ή η κόρη μπαλέτο, αφιερώστε ελάχιστο χρόνο κάθε βράδυ και γράψτε σ' ένα απλό χαρτί τις υποχρεώσεις της επόμενης ημέρας. Το αίσθημα ικανοποίησης που θα νιώσετε μόλις σβήσετε όλες τις δουλειές, είναι απερίγραπτο.

6. Τι να μαγειρέψω πάλι;

Μπορεί οι μαμάδες να καταφέρνουμε τα πιο απίστευτα πράγματα, να βγάζουμε πέρα τη μέρα μας με τρεις ώρες ύπνο και στο τέλος να λέμε «ευχαριστώ» που καταφέραμε να κοιμηθούμε έστω και τόσο. Όμως, μια ερώτηση μας «στοιχειώνει» καθημερινά: «Τι να μαγειρέψω σήμερα;». Επειδή τα γούστα όλων διαφέρουν, φυσικά πρέπει να σπαζοκεφαλιάσετε και να σκεφτείτε κάτι που θ' αρέσει σ' όλους. Γι' αυτό, φερθείτε έξυπνα: Ετοιμάστε τα γεύματα της Δευτέρας και της Τρίτης από την Κυριακή ή εξοικονομήστε χρόνο το πρωί ψήνοντας το φαγητό στο φούρνο όσο ετοιμάζετε τα παιδιά για το σχολείο.

7. Αγχώνεστε για τα ρούχα του παιδιού

Η πρωινή ετοιμασία των παιδιών για το σχολείο πρέπει να είναι πρακτική και γρήγορη! Ξέρουμε ότι θέλετε τα μικρά σας να φαίνονται προσεγμένα, αλλά το να ξοδεύετε ώρα μέχρι να διαλέξετε τα ρούχα που θα φορέσουν δεν σας βοηθάει πρακτικά. Εξάλλου, ειδικά αν είστε αγορομάνες, να είστε σίγουρες πως το τι θα βάλουν οι μικροί σας πρίγκιπες είναι το τελευταίο που τους απασχολεί και πως το πιθανότερο είναι να τα λερώσουν μία ώρα αφού τα φορέσουν!

8. Πάρτε απόφαση ότι κάποιες φορές τα παιδιά δεν θα σας ακούσουν!

Αφήσαμε το σημαντικότερο για το τέλος! Ξέρουμε από πρώτο χέρι ότι οι μικροί μας άγγελοι μπορούν σε χρόνο dt να μετατραπούν σε μικρά.. διαβολάκια! Και τότε προσπαθούμε να τα συνεφέρουμε με κάθε τρόπο- με το καλό, το κακό, με δωροδοκίες, χατίρια ή φωνές. Είναι κάποιες φορές, όμως, που τίποτα απ' αυτά δεν πρόκειται να πιάσει.

Γιατί πολύ απλά τα παιδιά είναι παιδιά. Τότε, θα χρειαστεί να μαζέψετε όλο το κουράγιο και την υπομονή που σας έχει απομείνει και να περιμένετε απλώς να περάσει αυτή η κρίση θυμού ή στενοχώριας που περνά το παιδί.

 

v