6 μαθήματα που κάθε μπαμπάς πρέπει να δώσει στην κόρη του

6 μαθήματα που κάθε μπαμπάς πρέπει να δώσει στην κόρη του

Η σχέση που αναπτύσσει ένας πατέρας με την κόρη του είναι μοναδική. Το ανδρικό πρότυπο στη ζωή ενός κοριτσιού θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τόσο την αντίληψη που έχει για το άλλο φύλο όσο και για τον εαυτό του, αφού ο πρώτος άντρας στη ζωή μας είναι ο μπαμπάς μας και είναι σίγουρα ο πιο σημαντικός. Τα μαθήματα με αυτόν τον δάσκαλο διαρκούν μια ζωή γιατί μας κάνουν να γελάμε, να κλαίμε, να θυμώνουμε, να συγχωρούμε αλλά κυρίως να ζητάμε συγχώρεση αφού, στην αγκαλιά του μπαμπά είσαι πάντα το καλό του κοριτσάκι.

Τι πρέπει λοιπόν να μάθει ένας μπαμπάς στη κορούλα του, ώστε να διασφαλίσει πως όταν μεγαλώσει θα γίνει μια έξυπνη, δυναμική και ευτυχισμένη γυναίκα;

Να αγαπάει και να σέβεται τον εαυτό της

Το πιο σημαντικό μάθημα είναι και το πιο τετριμμένο. Προφανώς όλοι οι γονείς οφείλουν να μάθουν στα παιδιά τους να αγαπούν τον εαυτό τους, αλλά για ένα κοριτσάκι δεν υπάρχει καταλληλότερος άνθρωπος από το μπαμπά του για αυτή τη δουλειά. Ο πρώτος άντρας που θα την εκτιμήσει, επαινέσει και θα διαμορφώσει τη ζωή του με βάση τις δικές της ανάγκες είναι ο πατέρας της.

Η μεταξύ τους επικοινωνία θα καθορίσει την εμπιστοσύνη αλλά και την άνεση που θα αποκτήσει με τα αγόρια στην εφηβεία και μετέπειτα με τους άντρες. Ένα κορίτσι που έχει αντιμετωπιστεί με σεβασμό και ειλικρίνεια από το μπαμπά του μεγαλώνοντας θα απομακρύνει από τη ζωή του ανθρώπους και σχέσεις που δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του.

Να είναι δυναμική

Εννοείται ότι υπάρχουν δυναμικές μαμάδες, αλλά μήπως είχαν ένα καλό μπαμπά να τις ενθαρρύνει και να τις συμβουλεύει; Παραδοσιακά ο πατέρας είναι ο στυλοβάτης της ελληνικής οικογένειας, πάντα έτοιμος να προτάξει τα στήθη, να αναλάβει την ευθύνη και να σώσει την κατάσταση. Αυτές τις αρετές πρέπει να μεταλαμπαδεύσει στη κόρη του και να τη παροτρύνει συστηματικά να ακολουθεί τα όνειρά της αλλά και να ηγείται της ζωής της.

Να κάνει «αντρικές» δουλειές

Θέλουμε αυτάρκη και ανεξάρτητα κορίτσια που δεν έχουν ανάγκη με το παραμικρό την αντρική βοήθεια! Με το να μάθει ένα κορίτσι να μαστορεύει ή να ξέρει από μηχανές και υδραυλικά, όχι μόνο αποκτά παραπάνω δεξιότητες και γνώσεις, αλλά ανακαλύπτει καινούρια ενδιαφέροντα και ταυτόχρονα δημιουργεί ένα ξεχωριστό δέσιμο με το μπαμπά. Μια καταπληκτική ευκαιρία λοιπόν να έρθουν πιο κοντά πατέρας και κόρη την ίδια στιγμή που θα καταρρίπτονται στερεότυπα χρόνων.

Να σέβεται τη μητέρα της

Η συμπεριφορά του άνδρα απέναντι στη γυναίκα του δεν επηρεάζει την αντίληψη του παιδιού μόνο ως προς τη δική του εικόνα, αλλά καθορίζει και την εικόνα που διαμορφώνει για τη μητέρα του. Η γυναίκα που έχει επιλέξει να γίνει μητέρα των παιδιών και σύζυγος του είναι το πρότυπο της γυναίκας που θα αναπαράγει αργότερα η κόρη. Όταν ο πατέρας είναι στοργικός και τρυφερός με τη σύντροφό του, εκφράζει την αγάπη και την εκτίμηση του, μεταδίδει αυτά τα συναισθήματα για τη μαμά και στο παιδί.

Να εκτιμά τους τρυφερούς άντρες ( που καμιά φορά κλαίνε)

Τα στερεότυπα που θέλουν τον άντρα αυταρχικό και σκληρό πρέπει να καταργηθούν. Όλοι έχουν δικαίωμα να έρχονται σε επαφή με τα συναισθήματά τους και να εκφράζονται ελεύθερα. Δυστυχώς, όμως, οι γυναίκες έχουμε την τάση να νιώθουμε εντονότερη έλξη για τα «γνήσια» αρσενικά (και τελικά να κλαίμε με μαύρο δάκρυ). Για ακόμη μια φορά όμως ο μπαμπάς μας μπορεί να μας γλυτώσει, μαθαίνοντας στο κοριτσάκι του πως να είσαι γενναίος δεν σημαίνει να είσαι άκαρδος.

Να μη φοβάται να κάνει πλάκα

Κακά τα ψέματα, οι άντρες έχουν πιο συχνά τη διάθεση για αστεία. Αυτό δεν σημαίνει πως οι γυναίκες δεν έχουν χιούμορ, αλλά σε σύγκριση με το άλλο φύλο είναι μάλλον πιο «σοβαρές». Η διάθεση να κάνεις πλάκα είναι το αλατοπίπερο στη ζωή και μπορεί να σε βοηθήσει σε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Εξάλλου, πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο ικανό να βελτιώσει τη κοινωνική ζωή και τη ψυχική υγεία του ατόμου. Μπαμπάς και κόρη μπορούν να αναπτύξουν τα δικά τους αστεία και να κάνουν μερικά βήματα προς ένα κόσμο πιο χαμογελαστό.

v