Πώς να προστατεύσετε το παιδί από τις ιώσεις

Πώς να προστατεύσετε το παιδί από τις ιώσεις

Παρά το ότι η άνοιξη έχει κάνει από νωρίς δυναμική εμφάνιση και το κρύο μας έχει αποχαιρετήσει, δεν θα πρέπει να ησυχάσουμε, πιστεύοντας ότι τα παιδιά δεν κινδυνεύουν πλέον ν' αρρωστήσουν. Ο εποχιακές ιώσεις και η γρίπη απειλούν ακόμα την υγεία του παιδιού, ειδικά σε μέρη όπως το νηπιαγωγείο ή το σχολείο, όπου τα μικρόβια εξαπλώνονται πολύ πιο εύκολα ανάμεσα στα παιδιά.

Πλύσιμο χεριών

Τα παιδιά έχουν τη συνήθεια να τρίβουν ασυναίσθητα τη μύτη και τα μάτια τους, μεταφέροντας τα μικρόβια που ενδεχομένως έχουν στα χέρια τους. Γι' αυτό, «δασκαλέψτε» τα να πλένουν συχνά τα χέρια όχι μόνο πριν και μετά το φαγητό ή όταν πάνε τουαλέτα. Το πλύσιμο των χεριών μετά το παιχνίδι για παράδειγμα, είναι απαραίτητο.

Δείξτε του πώς να πλένει σωστά τα χέρια του, από την εξωτερική και εσωτερική μεριά για τουλάχιστον είκοσι δευτερόλεπτα. Για να το διευκολύνετε και να κάνετε αυτή την αγγαρεία... παιχνίδι, πείτε του ότι αρκεί να τραγουδήσει δύο φορές το «Χρόνια Πολλά». 

Σωστή διατροφή και εκτός σπιτιού

Οι διατροφικοί πειρασμοί μπορεί να είναι πολλοί, ειδικά όταν το παιδί βρίσκεται μακριά σας.  Γι' αυτό, φροντίστε να του δίνετε καθημερινά υγιεινά και θρεπτικά σνακ για το σχολείο που θα το χορτάσουν και ταυτόχρονα θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Τα φρούτα, τα λαχανικά, οι χυμοί και οι ωμοί ξηροί καρποί εννοείται πως έχουν την τιμητική τους. Υπάρχει λόγος που κάθε φορά που αρρωσταίναμε, η μαμά μας μας έστυβε φρέσκο χυμό από πορτοκάλια!

Πάρτε ιδέες για τα πιο υγιεινά και θρεπτικά σνακ από σχετικό άρθρο του mama365.

Μην το ντύνετε σαν... κρεμμύδι!

Οι περισσότεροι γονείς το παρακάνουμε με το ντύσιμο του παιδιού και συνηθίζουμε να το «φασκιώνουμε» με πολλές στρώσεις ρούχων για να μην κρυώσει. Στην πραγματικότητα, όμως, έτσι το κάνουμε πιο ευάλωτο στις ιώσεις χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Το παιχνίδι και το τρέξιμο, εξάλλου, όσο είναι στον παιδικό σταθμό κάνουν το παιδί να ιδρώνει περισσότερο με τα πολλά ρούχα, με αποτέλεσμα στο τέλος ν' αρρωσταίνει ακόμα πιο εύκολα.

Γι' αυτό, προτιμήστε να το ντύνετε με ένα πιο χοντρό μπουφάν που θα το φοράει μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας και εσωτερικά προτιμήστε πιο λεπτά ρούχα.

Μαντηλάκια για τα βιαστικά παιδιά

Φροντίστε να βάζετε πάντα μέσα στην τσάντα που παίρνει το παιδί στο σχολείο ή τον σταθμό ένα πακέτο με υγρά μαντηλάκια που προστατεύουν από τα μικρόβια. Έτσι, ακόμα και αν το παιδί είναι... ανεπίδεκτο μαθήσεως, θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να απολυμάνει πανεύκολα τα χέρια του χωρίς να πάει τουαλέτα.

Ύπνος ο θεραπευτικός

Η σχέση των παιδιών με τον ύπνο δεν είναι πάντα καλή, ενώ είναι σχεδόν ότι δεδομένο ότι μετά από ένα σαββατοκύριακο ξεκούρασης, η υπερένταση θα τα κρατήσει ξάγρυπνα, παρά το πρωινό ξύπνημα της Δευτέρας. Όμως, η έλλειψη ύπνου και η κούραση μπορεί να κάνουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα πιο ευάλωτο στις ιώσεις. Ενδεικτικά, σύμφωνα με σχετική έρευνα, η έλλειψη ύπνου μπορεί να μειώσει σημαντικά τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, που είναι υπεύθυνο για την καταπολέμηση των ασθενειών.

Γι' αυτό, καλό θα είναι να τηρείτε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου καθημερινά, ανάλογα με τις ανάγκες και την ηλικία του παιδιού. 

Μην αμελείτε τα εμβόλια!

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Μην αμελείτε τα ραντεβού σας με τον παιδίατρο και φροντίστε να τηρείτε το «ημερολόγιο» των εμβολίων που εκείνος σας προτείνει, ανάλογα με την ηλικία, τις ανάγκες και τις ευαισθησίες του. Έτσι, το παιδί μπορεί να τη... γλυτώσει ουκ ολίγες φορές από τις ανεπιθύμητες, κοινές ιώσεις και να προστατευθεί από άλλες, πιο σοβαρές ασθένειες.

Μη δίνετε στο παιδί φάρμακα με το παραμικρό

Οι αντιβιώσεις και τα παυσίπονα πρέπει να δίνονται στο παιδί μόνο έπειτα από τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού. Εκτός του ότι ο οργανισμός του μπορεί να συνηθίσει στην αγωγή και πλέον να μην είναι αποτελεσματική, οι αλλεργικές αντιδράσεις και οι ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι ένα ρίσκο που καλό θα είναι να μην πάρετε χωρίς την έγκριση του γιατρού. Πριν την χορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου, συμβουλευτείτε τον σχετικά.

v