6 καλοί λόγοι για να κάνετε δεύτερο παιδί

6 καλοί λόγοι για να κάνετε δεύτερο παιδί

Μήπως ήρθε η ώρα να μεγαλώσετε την οικογένειά σας; Η επιλογή ενός δεύτερου παιδιού δεν είναι μια εύκολη απόφαση: τα έξοδα του νοικοκυριού θα αυξηθούν, ο ελεύθερος  χρόνος θα περιοριστεί (κι άλλο) και η κούραση θα αυξηθεί αισθητά. Ωστόσο τα παιδιά είναι ευλογία και αν αισθάνεστε έτοιμη να προσθέσετε ένα ακόμα… στρουμπουλό μέλος στη ζωή σας έχετε κάθε λόγο να το κάνετε!

Το δεύτερο παιδί είναι μια επένδυση ζωής που θα ωφελήσει τόσο εσάς και τον σύντροφό σας όσο και το πρώτο σας παιδί. Δημιουργήσαμε μια λίστα με τους καλύτερους λόγους να γίνετε δυο φορές μανούλα και να βγάλετε επιτέλους από τη ντουλάπα τα μυρωδάτα μωρουδιακά που το πρωτότοκό σας δεν φοράει πια.  

Θα είναι πιο εύκολο από την πρώτη φορά

Η δεύτερη εγκυμοσύνη είθισται να είναι ευκολότερη από την πρώτη. Αυτή τη φορά το άγχος σας θα είναι μειωμένο και ο χρόνος θα κυλίσει γρηγορότερα. Ο τοκετός δε, κατά κανόνα, είναι ευκολότερος και πιο σύντομος. Ταυτόχρονα, ο ερχομός του μωρού στο σπίτι δεν θα φέρει τον πανικό όπως την πρώτη φορά, αντίθετα η εμπειρία θα είναι ο μεγαλύτερός σας σύμμαχος για μια γρήγορη και ήπια προσαρμογή.

Επιπλέον αυτή τη φορά δεν είστε προικισμένη μόνο με σοφία άλλα και με κούνια, καρότσι, ρουχαλάκια, μπιμπερό, παιχνίδια, φάρμακα και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται ένα μωρό. Είστε σε θέση να προβλέψετε πολλές από τις ανάγκες που θα προκύψουν και το σπίτι σας είναι ήδη εφοδιασμένο με τα απαραίτητα.

Θα γίνετε καλύτεροι γονείς

Κανείς δεν είναι τέλειος και σίγουρα κανένας δεν γεννήθηκε γονιός. Τα λάθη γίνονται για να μαθαίνουμε από αυτά και να βελτιώνουμε τον εαυτό μας. Στο δεύτερο παιδί, γνωρίζετε πώς να αποφεύγετε τις κακοτοπιές, να αντιμετωπίζετε τις ασθένειες και έχετε ήδη διαμορφώσει την οικογενειακή σας ρουτίνα. Το καινούριο μέλος της οικογένειας θα σας βρει ετοιμοπόλεμες και προετοιμασμένες για όλα τα ενδεχόμενα.

Επιπλέον μαζί με το δεύτερο παιδί έρχεται και το πιο σημαντικό μάθημα. Η αγάπη δεν τελειώνει, πολλαπλασιάζεται. Θα γίνετε πιο δίκαιοι γονείς μαθαίνοντας να μοιράζετε την αγάπη, την προσοχή και το χρόνο σας σε δύο παιδιά.

Το πρωτότοκό σας θα αποκτήσει ένα καινούριο φίλο

Ίσως σας αγχώνει η σκέψη πως το μονάκριβό σας θα ζηλεύει το μικρό του αδελφάκι. Προετοιμάστε κατάλληλα το έδαφος και θα εκπλαγείτε από την τρυφερότητα με την οποία θα αντιμετωπιστεί το μωρό. Δείτε σε παλιότερο άρθρο μας μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να προετοιμάσετε το παιδί για το αδερφάκι του. Μπορείτε να φανταστείτε πιο γλυκιά εικόνα από δύο αγαπημένα αδερφάκια;

…κι εσείς θα αποκτήσετε περισσότερο χρόνο

Ένα από τα προτερήματα του να έχεις δύο παιδιά είναι πως δεν χρειάζεται να βρίσκεις συνέχεια τρόπους για να παραμένουν απασχολημένα. Τα παιδιά λατρεύουν το παιχνίδι και μπορούν να κρατάνε συντροφιά το ένα στο άλλο όσο εσείς κάνετε δουλειές ή προσπαθείτε να χαλαρώσετε για μισή ώρα.

Θα μεγαλώσετε πιο ισορροπημένα παιδιά

Ο ερχομός του πελαργού για δεύτερη φορά μπορεί να ξεβολέψει αρχικά το πρώτο σας παιδί, αλλά θα του προσφέρει μερικά από τα σημαντικότερα μαθήματα στη ζωή του. Θα μάθει να μοιράζεται τα πάντα, από τη μαμά και το μπαμπά έως το φαγητό και τα παιχνίδια του, θα αντιληφθεί πως δεν είναι το κέντρο του κόσμου και θα αναπτύξει τις κοινωνικές του δεξιότητες επιλύοντας διαφωνίες με το μικρότερο αδερφάκι.

Όταν μεγαλώσετε πολύ, δεν θα αφήσετε μόνο το παιδί σας

Αν έχετε αδέρφια γνωρίζετε ήδη πως όσο περνούν τα χρόνια έρχεστε και πιο κοντά. Μεγαλώνοντας συνειδητοποιούμε ποιες είναι οι σημαντικές σχέσεις στη ζωή μας και σε ποιους ανθρώπους μπορούμε να στηριχθούμε. Όταν η ζωή δείχνει το σκληρό της πρόσωπο, η οικογένειά μας είναι πάντα το καταφύγιο που χρειαζόμαστε.

Χαρίστε στο παιδί σας έναν παντοτινό φίλο που θα το συντροφεύει στο υπόλοιπο της ζωής του και θα μπορεί να τον αποκαλεί οικογένεια του ακόμα και όταν εσείς δεν είστε εκεί.

v