Life & Style Magazine

Τι να μαγειρέψετε την Καθαρά Δευτέρα

H Καθαρά Δευτέρα έφτασε και το τραπέζι της οικογένειας θα γεμίσει με νηστίσιμα εδέσματα. Φέτος, απογειώστε το νηστίσιμο τραπέζι προσθέτοντας στο μενού σας γαρίδες μεθυσμένες, μελιτζανοσαλάτα αγιορείτικη και, φυσικά, ταραμοσαλάτα. Δείτε τις βήμα-βήμα συνταγές και καλή μας Σαρακοστή!

Τι να μαγειρέψετε την Καθαρά Δευτέρα

Μεθυσμένες γαρίδες

Τι θα χρειαστείτε

1 κιλό μεγάλες γαρίδες

4 σκελίδες σκόρδο

1 σφηνάκι τσίπουρο

Ελαιόλαδο

Αλάτι και πιπέρι

1 ποτήρι σπιτική σάλτσα ντομάτας

Τι πρέπει να κάνετε

Βήμα 1ο

Ψιλοκόψτε το σκόρδο και τσιγαρίστε το για ένα λεπτό. Μετά, προσθέστε την ντομάτα και μισό ποτήρι νερό.

Βήμα 2ο

Μόλις βράσει, βάλτε τις γαρίδες, το κρασί και το τσίπουρο. Μετα απο 10 λεπτά το φαγητό σας είναι έτοιμο!

Μελιτζανοσαλάτα Αγιορείτικη

Τι θα χρειαστείτε

3 μελιτζάνες

1 κόκκινη πιπεριά

1/2 ντομάτα

1 κουτ. σούπας ξύδι

1 μικρὀ ματσάκι μαϊντανό

2 σκελίδες σκόρδο

2 κουταλιά της σοὐπας ελαιόλαδο

Αλάτι

Τι πρέπει να κάνετε

Βήμα 1ο

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Kελσίου. Βάλτε σε ένα ταψί τις μελιτζάνες και την πιπεριά, αφού πρώτα τις τρυπήσετε από δύο φορές με ένα πιρούνι. Ψήστε τις για μία ώρα.

Βήμα 2ο

Μέχρι να ετοιμαστούν, ετοιμάστε τα υπόλοιπα υλικά: ψιλοκόψτε την ντομάτα, τον μαϊντανό και πολτοποιήστε το σκόρδο.

Βήμα 3ο

Όταν ψηθούν οι μελιτζάνες, χαράξτε τις με ένα μαχαίρι οριζόντια και αφήστε τις ένα λεπτό να κρυώσουν.

Βήμα 4ο

Με ένα κουτάλι αφαιρέστε το εσωτερικό τους και το ίδιο κάντε και για την πιπεριά -εκεί αφαιρώντας τα κουκούτσια. Έπειτα, κόψτε τα σε χοντρά κομμάτια και βάλτε τα σε ένα μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.

Βήμα 5ο

Προσθέστε το λάδι, το ξύδι και το αλάτι και ανακατέψτε.

Δοκιμάστε για γεύση και σερβίρετε!

Ταραμοσαλάτα

Τι θα χρειαστείτε

200 γρ. ταραμά άφτιαχτο

40 ml ελαιόλαδο

40 ml σπορέλαιο

6 φέτες ψωμί τοστ (η μπαγιάτικο ψωμί- την ψίχα από 4 τέσσερις χοντρές φέτες)

60ml φρέσκο χυμό λεμόνι

Τι πρέπει να κάνετε

Βήμα 1ο

Μουλιάστε το ψωμί σε κρύο νερό για 1 λεπτό. Έπειτα στραγγίξτε και βάλτε το στο μούλτι.

Βήμα 2ο

Προσθέστε τον ταραμά και τον χυμό λεμόνι και χτυπήστε το για ένα λεπτό να αναμειχθούν.

Βήμα 3ο

Προσθέστε εναλλάξ τα 2 ειδών λάδια και από λίγο λίγο την φορά! Αυτό το κάνουμε για να μην μας κόψει ο ταραμάς. Μόλις έχετε ρίξει και την τελευταία σταγόνα λαδιού, ανακατέψτε με ένα κουτάλι και μεταφέρετε το σε ένα μπολ η πιάτο.

Βήμα 4ο

Αφήστε το μια ωρίτσα στο ψυγείο πρώτου το σερβίρετε. Γαρνίρετε με ελίτσες και… καλή Σαρακοστἠ!

Σας φάνηκε... νόστιμο; Μπορείτε να βρείτε περισσότερες συνταγές στο site της Μαριαλένας Τερζή, greekmamachef.gr!

v