Ασφαλίστε το σπίτι σας πριν από τις διακοπές

Ασφαλίστε το σπίτι σας πριν από τις διακοπές

Δεν είμαστε υπέρ των υπερβολών και της τρομολαγνείας, όμως τον τελευταίο καιρό τα φαινόμενα κλοπών έχουν πολλαπλασιαστεί και καλό είναι να... προσέχουμε για να έχουμε. Γι' αυτό, πριν φύγετε για διακοπές, βεβαιωθείτε ότι έχετε ασφαλίσει το σπίτι για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις κατά την επιστροφή.

Προνοήστε

* Αν δεν έχετε σύστημα συναγερμού και θεωρείτε ότι είναι απαραίτητο για την ασφάλεια του σπιτιού σας, φροντίστε να το τοποθετήσετε αρκετό καιρό πριν από τις διακοπές ώστε να έχετε χρόνο να ελέγξετε ότι δουλεύει σωστά μέχρι να φύγετε.

* Τοποθετήστε είτε πόρτες είτε κλειδαριές ασφαλείας στις πόρτες. Εσωτερικές κλειδαριές μπορείτε να τοποθετήσετε και στα παράθυρα του σπιτιού, ενώ τα συρόμενα φύλλα αλουμίνιου μπορούν να προστατευθούν με ειδικές «δαγκάνες» που κλειδώνουν με μία κίνηση από το εσωτερικό του φύλλου. Εννοείται ότι δεν κρύβουμε πουθενά στο σπίτι αντικλείδια.

* Τοποθετήστε, εάν είναι δυνατόν, χρονοδιακόπτη αυτόµατου φωτισµού ή φωτοκύτταρο στην εξώπορτα ή στο μπαλκόνι σας.

* Ενημερώστε για την απουσία σας µόνο συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονες που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν το σπίτι σας.

* Μην «διαφημίζετε» τα πολύτιμα υπάρχοντά σας. Φροντίστε, πριν φύγετε, να απομακρύνετε υπολογιστές ή άλλα πράγματα αξίας από μπαλκονόπορτες και παράθυρα (ειδικά αν μένετε σε ισόγειο). Αν έχετε χρηματικά ποσά, πολύτιμα κοσμήματα ή άλλα μικροαντικείμενα, προτιμήστε να τα βάλετε σε μία τραπεζική θυρίδα, παρά να τα έχετε στο σπίτι.

* Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να ασφαλίσετε το σπίτι σας για κλοπή.

Την ημέρα της αναχώρησης

* Πριν κλειδώσετε και φύγετε, σιγουρευθείτε ότι όλες οι πόρτες και όλα τα παράθυρα του σπιτιού είναι καλά ασφαλισμένα.

* Μην αφήνετε σημειώματα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε από το σπίτι.

* Μην αφήνετε λογαριασμούς ή άλλα γράμματα έξω από την πόρτα σας, γιατί υποδηλώνουν ότι λείπετε καιρό.

* Σε περίπτωση που ενημερωθείτε από γείτονες, φίλους ή συγγενείς ότι παρατηρούν κάτι ύποπτο στο σπίτι σας, µην διστάσετε να ειδοποιήστε άμεσα την Αστυνομία.

v