Πώς να βοηθήσετε το παιδί να περπατήσει

Πώς να βοηθήσετε το παιδί να περπατήσει

Μόλις το παιδί κλείσει τον πρώτο του χρόνο, μια σκέψη αρχίζει ν' απασχολεί το μυαλό κάθε γονιού: «Πότε θα περπατήσει; Πρέπει να το βοηθήσω; Ν' ανησυχήσω αν καθυστερήσει;». Κι ενώ ξέρετε ότι με το που θ΄αρχίσει το παιδί να «αλωνίζει» μέσα στο σπίτι, έχετε να διανύσετε εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα από πίσω του, ανυπομονείτε να το καμαρώσετε να τα κάνει όλα... άνω-κάτω! Δείτε πώς θα το βοηθήσετε να σταθεί στα πόδια του- κυριολεκτικά.

Ενθαρρύνετε το κάθισμα

Όταν το παιδί αρχίζει να κάθεται μόνο του, χωρίς υποστήριξη, σημαίνει ότι σταδιακά αποκτά μεγαλύτερο έλεγχο των κινήσεών του, ενώ οι μύες του δυναμώνουν. Επειδή το κάθισμα είναι μια από τις πρώτες ανεξάρτητες κινήσεις του, ενθαρρύνετέ το! Για παράδειγμα, μπορείτε να παίζετε μπάλα, ή άλλα παιχνίδια που του αρέσουν ενώ είστε και οι δύο καθιστοί στο πάτωμα. Η κίνηση αυτή θα βοηθήσει το παιδί να μάθει ευκολότερα να συντονίζει τις κινήσεις του και θα το δυναμώσει.

Αφήστε το να μπουσουλήσει ελεύθερα

Το μπουσούλημα είναι το προ-τελευταίο στάδιο πριν το περπάτημα και ίσως ένα από τα βασικότερα γιατί τότε το παιδί μαθαίνει πώς να συντονίζει τα χέρια με τα πόδια του. Γι' αυτό, ανοίξτε χώρο σε όλο το σπίτι και αφήστε το να περιπλανηθεί με τον δικό του τρόπο. Για να το βοηθήσετε να εξασκηθεί, μπορείτε να ορίσετε μια διαδρομή που θα διανύσει με αφετηρία τον μπαμπά και τέρμα εσάς. Μόλις φτάσει, πάρτε το στην αγκαλιά σας και επαινέστε το!

Κρατήστε το όρθιο απ' τις μασχάλες με τα χέρια σας

Σηκώστε όρθιο το παιδί στα πόδια σας κρατώντας το προσεκτικά από τις μασχάλες. Ενώ το κρατάτε όρθιο, τραγουδήστε του, «χορέψτε» το και προσπαθήστε να του κεντρίσετε την προσοχή. Αυτή η απλή κίνηση θα δυναμώσει τους μύες των ποδιών του, ενώ παίζετε!

Αφήστε το να πιάσει μόνο του τα παιχνίδια του

Όταν το παιδί αποκτήσει περισσότερο τον έλεγχο των κινήσεών του, αφήστε να πάρει μόνο του τα παιχνίδια του. Μπορείτε να τα τοποθετήσετε λίγο πιο μακριά του, έτσι ώστε να πρέπει να φτάσει μέχρι εκεί για να τα πιάσει ή να τα κρατάτε στον αέρα, σε σημείο που θα πρέπει να σηκωθεί –μέχρι το σημείο που μπορεί, για να μην το αποθαρρύνετε- για να τα πάρει με τα χέρια του.

Περπάτημα με τη βοήθειά σας

Όσο το παιδί γίνεται πιο δυνατό, θ' αρχίσει σιγά-σιγά να σηκώνεται και να στηρίζεται στα έπιπλα ή σ' εσάς! Αυτή είναι και η πρώτη ένδειξη ότι η ισορροπία του βελτιώνεται και το πρώτο του επίτευγμα, που σημαίνει ότι σε λίγο θ' αρχίσει να περπατάει. Εδώ θα χρειαστεί να εξοπλιστείτε με υπομονή. Κάντε συνέχεια βόλτες μαζί του, κρατώντας το από τα χέρια έτσι ώστε να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να δει ότι τα καταφέρνει, ακόμα και με τη βοήθειά σας.

Τα πρώτα, ανεξάρτητα βήματα

Μόλις νιώσει ότι μπορεί να ισορροπήσει, θα προσπαθήσει να σταθεί στα πόδια του. Αρχικά, το πιθανότερο είναι να διαρκέσει λίγα δευτερόλεπτα, όπως είναι το φυσιολογικό, και μετά να πέσει. Για να το βοηθήσετε να εξασκηθεί, προσπαθήστε να μετατρέψετε την ισορροπία σε παιχνίδι. Καθίστε μαζί στο πάτωμα, για να αισθάνεται ότι σας έχει δίπλα του, βοηθήστε το να σηκωθεί και έπειτα αφήστε το να σταθεί μόνο του. Μετρήστε πόσα δευτερόλεπτα μπορεί να μείνει όρθιο και όταν πέσει, πάρτε το μια σφιχτή αγκαλιά και επαινέστε το.

Να είστε προετοιμασμένοι για πισωγυρίσματα!

Το να μάθει το παιδί να περπατάει δεν είναι εύκολη υπόθεση και σίγουρα απαιτεί χρόνο και υπομονή. Το σημαντικό είναι να είστε δίπλα του, να ενθαρρύνετε κάθε του προσπάθεια και φυσικά να είστε έτοιμη για πολλές... πτώσεις αλλά και πισωγυρίσματα. Είναι πολύ πιθανό, για παράδειγμα, το παιδί για κάποιο διάστημα να μπουσουλάει παράλληλα με το περπάτημα μέχρι να συνηθίσει. Τότε, δεν θα πρέπει ν' απογοητευτείτε! Σε κάθε περίπτωση, όμως, αν κάτι σας προβληματίζει, ζητήστε τη βοήθεια του παιδιάτρου.

*Σημειώστε, ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό και ότι καλό θα είναι να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας σχετικά.

v