Πώς θα κάνετε το παιδί ξεφτέρι στην προπαίδεια

Πώς θα κάνετε το παιδί ξεφτέρι στην προπαίδεια

Η προπαίδεια... ταλαιπωρεί πολλούς μαθητές –αλλά και γονείς! Και επειδή το σχολείο και τα μαθήματα δεν είναι πάντα ο πιο ευχάριστος τρόπος για ν' αφομοιώσουν τα παιδιά όσα πρέπει, προτιμήστε να κάνετε εξάσκηση στο σπίτι, χωρίς ν' ανοίξετε το βιβλίο των Μαθηματικών ή να χρησιμοποιήσετε τον άβακα. Αντίθετα, κάντε την προπαίδεια διασκεδαστική με τους παρακάτω έξυπνους και πρωτότυπους τρόπους.

1. Βεντάλια

Χαράξτε δέκα ή δώδεκα οριζόντιες και αντίστοιχες κάθετες γραμμές. Γεμίστε την πρώτη σειρά και την πρώτη στήλη με τους αντίστοιχους αριθμούς. Σε κάθε οριζόντια σειρά, το παιδί (με τη βοήθειά σας), θα πρέπει να συμπληρώσει τα πολλαπλάσια του κάθε πρώτου αριθμού. Έπειτα, αφού τελειώσει, κάντε το χαρτί βεντάλια, διπλώνοντάς το σε κάθε στήλη.

Έτσι, όταν το ρωτάτε, για παράδειγμα, πόσο κάνει 5 φορές το 5, εκείνο θα πηγαίνει στο αντίστοιχο κουτάκι και θα το βλέπει. Μετά από εξάσκηση, θα μπορεί να σας λέει πρώτα την απάντηση και μετά να «ανοίγει» μόνο του την βεντάλια για να δει αν απάντησε σωστά.

Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ:

2. Πέτρα, μολύβι, ψαλίδι, χαρτί... αλλιώς!

 

Βάλτε τα χέρια πίσω απ' την πλάτη σας για να μην τα βλέπει ο αντίπαλος. Μετρήστε μέχρι το 3 και μετά αποκαλύψτε το αποτέλεσμα. Ο πιο γρήγορος παίκτης που θα υπολογίσει το γινόμενο των αριθμών που προκύπτουν, κερδίζει.

3. Παιχνίδι με τράπουλα

 

Χωρίστε την τράπουλα στα δύο και αρχίστε να «ρίχνετε» εναλλάξ χαρτιά. Κάθε φορά που σχηματίζεται ένα ζευγάρι καρτών, κερδίζει ο παίκτης που θα βρει γρηγορότερα το γινόμενο των αριθμών που βρίσκονται κάτω.

Όποιος βρίσκει το σωστό αποτέλεσμα κάθε φορά, θα παίρνει και τις δύο κάρτες σαν τρόπαιο.

4. Επιστρατεύστε τα Lego!

Τα πιο διάσημα τουβλάκια του κόσμου μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να μάθει την προπαίδεια! Πώς; Απλώς, ενώστε το καθένα απ' αυτά έτσι ώστε να σχηματίζουν ένα αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, για τον πολλαπλασιασμό του 3 επί 3, συναρμολογήστε τρεις διαφορετικές σειρές lego και από κάτω ζητήστε απ' το παιδί να υπολογίσει και να γράψει το αποτέλεσμα.

5. Ντόμινο προπαίδειας

*Φωτογραφία: littletreasureshandmade.blogspot.gr

Κόψτε ορθογώνια κομματάκια από χαρτί, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, χωρίστε τα στη μέση με μια κάθετη γραμμή και σε κάθε επόμενο κουτάκι γράψτε το επόμενο πολλαπλάσιό του. Έπειτα, ζητήστε απ' το παιδί να τα βάλει στη σωστή σειρά!

Αν δυσκολεύεται, μπορείτε στο δεύτερο μισό κάθε ορθογωνίου να γράφετε αναλυτικά την πράξη που ακολουθεί. Για παράδειγμα, δίπλα στο 8, μπορείτε να γράψετε 2*8 και στο αμέσως επόμενο χαρτάκι θα πρέπει ν' ακολουθεί το 16.

6. Κόλλα πέντε!

Πείτε στο παιδί να χωρίσει μια σελίδα Α4 στη μέση και να ζωγραφίσει στην κάθε μεριά της την παλάμη του. Έπειτα, σε ένα δάχτυλο θα γράψει τον αριθμό της προπαίδειας, σε ένα άλλο τον αριθμό που θα το πολλαπλασιάσει και από κάτω το γινόμενο. Αφού φτάσει μέχρι το 10, κολλήστε με blu tac τα χαρτιά στον τοίχο του δωματίου του ή πίσω από την πόρτα του. Έτσι, κάθε φορά που θα τα βλέπει θα παίζει το γνωστό... «κόλλα πέντε» με τις ζωγραφιές, λέγοντας το γινόμενο της κάθε ζωγραφιάς. Το παιχνίδι αυτό συνδυάζει την διασκέδαση, την ζωγραφική αλλά και την οπτικοαουστική μνήμη, που βοηθούν σημαντικά στην εκμάθηση της προπαίδειας.

Για κάθε προπαίδεια, επιλέξτε διαφορετικό χρώμα χαρτί που το παιδί θα μπορεί να ξεχωρίζει.

7. Μαγική μπάλα

Για το συγκεκριμένο παιχνίδι, θα χρειαστείτε μόνο προσοχή και δεξιοτεχνία! Κόψτε ένα χαρτί Α4 σε τετράγωνο σχήμα ή- αν δεν μπορείτε να κεντράρετε σωστά- δείτε στο βίντεο πώς θα το σχηματίσετε σε τετράγωνο.

Στη συνέχεια, διπλώστε τις 4 γωνίες του προς το κέντρο, καθώς και τις κάτω γωνίες του κάθε τριγώνου προς τα έξω. Έπειτα, γυρίστε το χαρτί από την αντίθετη πλευρά και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία. Στο τέλος, διπλώνετε δύο φορές στη μέση για να σχηματιστούν τα «κρατήματά» σας. Τώρα ήρθε η ώρα να γεμίσετε την μαγική σας μπάλα με αριθμούς!

Στα μπροστινά κομμάτια χαρτί που θα είναι ορατά στο παιδί, θα γράψετε την πράξη που θέλετε να υπολογίσει και το αποτέλεσμα στο πίσω μέρος του. Αφού σας δώσει την απάντηση, θα γυρίσετε το χαρτί για να σας αποκαλύψει η μαγική μπάλα αν μάντεψε σωστά. Και η μαγεία θα... μιλήσει!

8. Πίνακας από τσόχα

Κόψτε ένα μεγάλο, τετράγωνο κομμάτι από τσόχα και ζωγραφίστε δέκα οριζόντιες και κάθετες σειρές. Σε τετράγωνα κομμάτια από χαρτόνι γράψτε τον κάθε αριθμό και τα πολλαπλάσιά του (με διαφορετικό χρώμα). Στη συνέχεια, ζητήστε απ' το παιδί να βάλει το κάθε τετραγωνάκι στη σωστή θέση. Στο τέλος θα σχηματίσει τον δικό του πίνακα!

9. Τραγούδια

Εκτός από την προπαίδεια του πέντε, που είναι η μόνη εύκολη στην αποστήθιση, για τις υπόλοιπες ίσως χρειαστείτε την βοήθεια άλλων τραγουδιών. Σας προτείνουμε γι' αρχή, τα τραγούδια από τα Λάχανα και Χάχανα του Τάσου Ιωαννίδη.

10. Online παιχνίδια

Εκμεταλλευτείτε την αγάπη των παιδιών για τα παιχνίδια για καλό σκοπό! Στο podilato98blogspot.gr θα βρείτε μια ποικιλία παιχνιδιών για την εξάσκηση της προπαίδειας. Ενδεικτικά, ξεχωρίσαμε το «Σερβίρετε τους Πιγκουίνους»  και το «Γκραν Πρι με την προπαίδεια».

 

v