Love stories με (ολυμπιακή) φλόγα

Love stories με (ολυμπιακή) φλόγα

Όταν η ευγενής άμιλλα γίνεται... έρωτας. Ξαναθυμόμαστε 5 ιστορίες αγάπης που γεννήθηκαν στα αθλητικά στάδια.

Έρως ανίκατε μάχαν

Ολγα Φικοτοβα και Χαρι Κονολι

Το 1956 οι Ολυμπιακοί της Μελβούρνης πραγματοποιούνται εν μέσω εντάσεων. Η Ολλανδία, η Ισπανία και η Ελβετία αποχώρησαν λόγω της σοβιετικής εισβολής στην Ουγγαρία. Η Αίγυπτος, το Ιράκ και ο Λίβανος αρνήθηκαν να συμμετάσχουν λόγω των ταραχών στη Μέση Ανατολή και του κλεισίματος της διώρυγας του Σουέζ.

Ωστόσο η ιστορία αγάπης μεταξύ της Τσεχοσλοβάκας δισκοβόλου, Ολγα Φικότοβα και του χρυσού Ολυμπιονίκη της σφυροβολίας, Αμερικανού Χάρι Κόνολι κατάφερε να επικρατήσει των εχθροτήτων. Οι δύο νέοι γνωρίστηκαν στο εστιατόριο του Ολυμπιακού Χωριού και αμέσως ερωτεύτηκαν ο ένας τον άλλο.

Την περίοδο του ψυχρού πολέμου, όμως, δεν ήταν εύκολο για μια αθλήτρια της Τσεχοσλοβακίας να εγκαταλείψει τη πατρίδα της και να παντρευτεί έναν Αμερικανό. Το θέμα έγινε γνωστό στα διεθνή ΜΜΕ. Αφότου αρραβωνιάστηκαν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε  «Πιστεύουμε στην αγάπη».  Την επόμενη χρονιά δόθηκε άδεια γάμου και οι Ολυμπιονίκες παντρεύτηκαν παρουσία 40.000 Τσεχοσλοβάκων. Απέκτησαν τέσσερα παιδιά και χώρισαν το 1974.

Αγάπη Ολυμπιακών… διατάσεων

Νάντια Κομανέτσι Μπαρτ Κόνερ

Η Ρουμάνα αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής, Νάντια Κομανέτσι έκλεψε πολλές καρδιές όταν «έγραψε» το απόλυτο 10 το 1976 στους Ολυμπιακούς του Μονρεάλ.

Ο μελλοντικός της σύζυγος, Μπαρτ Κόνερ φίλησε δημόσια την 14χρονη τότε Κομανέτσι, όταν και οι δύο κέρδισαν στο American Cup International στη Νέα Υόρκη.

“Μετά τη συνάντησή μας, σταθήκαμε κι οι δύο και σηκώσαμε τα ασημένια κύπελα”, δήλωσε ο Κόνερ το 1995. “Κάποιος φωτογράφος φώναξε «Γιατί δεν της δίνεις ένα μικρό φιλί;». Το έκανα και την επόμενη μέρα ήμασταν στις εφημερίδες”.

Χρειάστηκαν 14 χρόνια και μια «βασανιστική» απόδραση της Κομανέτσι από την κομμουνιστική Ρουμανία για να συναντηθούν και πάλι, αλλά τελικά άρχισαν να βγαίνουν. Το χρυσό ζευγάρι παντρεύτηκε στη Ρουμανία το 1996. Απέκτησαν έναν γιο το 2006 και είναι ακόμα μαζί.

Ζευγάρι στον πάγο και στη ζωή

Εκατερίνα Γκορντέεβα και Σεργκέι Γκρίνκοβ

Η Εκατερίνα Γκορντέεβα  και ο Σεργκέι Γκρίνκοβ γνωρίστηκαν στον πάγο. Ωστόσο η σχέση τους κάθε άλλο παρά ψυχρή ήταν. Υπήρξαν για πρώτη φορά ταίρι στο καλλιτεχνικό πατινάζ το 1981, όταν εκείνη ήταν 10 και εκείνος 14 ετών. Η συνεργασία τους στέφθηκε με επιτυχία – κέρδισαν το χρυσό τέσσερις φορές το παγκόσμιο πρωτάθλημα και σε 31 συνολικά αγώνες τις 24 έχουν κατακτήσει την πρώτη θέση. Το 1988 χρίζονται χρυσοί Ολυμπιονίκες στο Κάλγκαρι του Καναδά.

Ξεκίνησαν να βγαίνουν το 1989 και παντρεύτηκαν δύο χρόνια αργότερα. Η κόρη τους γεννήθηκε το 1992 ενώ το 1994 κερδίζουν ακόμη ένα χρυσό στο Λίλεχαμερ της Νορβηγίας.

Η ιστορία τους όμως είχε άσχημο τέλος όταν ο Γκρίνκοβ κατέρρευσε στον πάγο σε ηλικία 28 ετών ύστερα από καρδιακό. Ωστόσο η Γκορντέεβα  ξαναπαντρεύτηκε το 2002 τον Ρώσο αστέρα πρωταθλητή, Ίλια Κούλικ.

Της πέταξε το… μπαλάκι

Ρότζερ Φέντερερ και Μίρκα Βαβρινεκ με τα δίδυμα

Ο Ρότζερ Φέντερερ είναι γνωστός για τα επτά πρωταθλήματα Wimbledon και τα 17 Grand Slams που έχει κατακτήσει. Χρωστάει όμως στους Ολυμπιακούς τον έρωτα της ζωής του. Ο αστέρας του τένις, γνώρισε τη μέλλουσα σύζυγό του, Μίρκα Βαβρινεκ, συμπαίκτριά του στους Ολυμπιακούς του Σύδνεϋ το 2000. Η Μίρκα αποσύρθηκε από τα γήπεδα το 2002 ύστερα από τραυματισμό στο πόδι και τώρα έχει αναλάβει μάνατζερ του συζύγου της.

Μπορεί να μην είναι η πιο όμορφη εμφανισιακά γυναίκα, ωστόσο για τον Φέντερερ είναι η μοναδική γυναίκα στον πλανήτη, μαζί με τις δίδυμες κόρες που απέκτησαν το 2009.

Οι προπονητές του αστέρα αναφέρουν ότι όταν η Μίρκα παίζει σημαντικό ρόλο στην απόδοση του Φέντερερ καθώς όταν εμφανίζεται στην κερκίδα είναι πιο ήρεμος και συγκεντρωμένος. Ίσως αυτό το ζευγάρι αποδεικνύει ότι πίσω από κάθε επιτυχημένο άντρα, βρίσκεται μια ευφυής γυναίκα.

Ο έρως χώρα δεν κοιτά

Ραφαέλ και Λιβ Γκρετ Πουαρέ

Οι Πουαρέ, μετά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2002 επέστρεψαν με αρκετά μετάλλια παραμάσχαλα.

Τη χρονιά εκείνη, έγιναν οι πρώτοι παντρεμένοι αθλητές που κέρδισαν μετάλλια στους ίδιους αγώνες αλλά για διαφορετικές χώρες.

Ο Γάλλος αθλητής του δίαθλου, Ραφαέλ κέρδισε το ασημένιο και χάλκινο ενώ η Νορβηγή σύζυγός του, Λιβ Γκρετ κέρδισε δύο ασημένια.

“Ποτέ δεν ήταν δύσκολο”, δήλωσε το 2002 για τον έρωτά τους, ο Ραφαέλ. “Οι χώρες μας, η Νορβηγία και η Γαλλία το κάνουν εύκολο. Ξέρουν ότι αν είμαι καλός είναι χάρη σε αυτήν και αν είναι καλή είναι χάρη σε εμένα”. “Είμαστε πάντα μαζί”, δήλωσε ο Ραφαέλ, αποκαλώντας την σύζυγό του “βασικό κλειδί ” στην επιτυχία του.

Γνωρίστηκαν το 1992 και παντρεύτηκαν το 2000. Έχουν τρία παιδιά.

 

v