15 τρόποι που οι μαμάδες λένε «σ' αγαπώ»

15 τρόποι που οι μαμάδες λένε «σ αγαπώ»

Σαν να μην ήταν αρκετά τα δεκάδες «σ’ αγαπώ» που οι μαμάδες λένε στα παιδιά τους φωναχτά, ψιθυριστά, λιώνοντας από αγάπη, παραπονιάρικα, απ’ το τηλέφωνο, λίγο πριν τον ύπνο (ή κατά τη διάρκειά του), η ακούραστη μηχανή παραγωγής αγάπης που όλες έχουν κάπου κρυμμένη δεν τις αφήνει να σταματήσουν εκεί.

Οι μαμάδες αγαπούν ακούραστα. Αγαπούν συνεχώς. Αγαπούν όπως αναπνέουν: χωρίς να το καταλαβαίνουν. Και αγαπώντας έτσι ακαταπόνητα, μοιράζουν πράξεις ανιδιοτελούς αγάπης, μικρής ίσως καταπίεσης και συνεχούς φροντίδας –πράξεις που ισοδυναμούν με πολλά καντάρια «σ’ αγαπώ».

Πώς λένε, λοιπόν, οι μαμάδες «σ’ αγαπώ» (χωρίς να λένε «σ’ αγαπώ)»;

1. Ρωτούν διαρκώς αν πεινάς κι αν θέλεις να σου φτιάξουν κάτι να φας. 

2. Όταν το μικρό τους κοιμάται, κάθονται και το χαζεύουν -κι ας είναι κουρασμένες.

3. Μπορεί να γίνονται ενοχλητικές, αλλά δεν αντέχουν να μη στο πουν: πάρε ζακέτα!

4. Όταν αργείς να γυρίσεις, ξεχνόντας να πάρεις ένα τηλέφωνο, η μαμά σου κάθεται υπομονετικά και σε περιμένει αγωνιώντας και ξαγρυπνώντας.

5. Όταν το παιδί τους αρρωσταίνει, σηκώνουν τα μανίκια, φτιάχνουν σούπες, ετοιμάζουν τσάι, πυροβολούν με τηλαφωνήματα τον γιατρό και ξενυχτούν για να δώσουν την αντιβίωση. 

6. Όταν η μαμά σου έχει καιρό να σε δει, να σου φτιάξει το αγαπημένο σου φαγητό για να σε ευχαριστήσει. Θα το φτιάξει με μεράκι και κόπο και ίσως γι' αυτό να είναι τόσο νόστιμο.

7. Ακόμη και η πιο αδύναμη και μικροσκοπική μαμά κρύβει έναν Γολιάθ μέσα της, όταν πρόκειται να υπερασπιστεί το παιδί της. Η μαμά σου σε έχει υπερασπιστεί δεκάδες φορές, με κάθε μέσο.

8. Σου λέει βουβά «σ' αγαπώ» κάθε φορά που σου σκάει ένα γρήγορο φιλάκι (κι εσύ παραπονιέσαι γιατί δεν είσαι πια παιδί).

9. Σου λέει βουβά «σ' αγαπώ», όταν σε κοιτάζει με καμάρι επειδή αντιλαμβάνεται ότι έχει μεγαλώσει ένα άνθρωπο άξιο να καμαρώνεις που τον μεγάλωσες.

10. Η μαμά θα καταπιεί τον θυμό της, θα κάνει γαργάρα τα οργισμένα λόγια που αυθόρμητα φτάνουν στο στόμα της για να μην σε «μαυρίσει».

11. Οι μαμάδες λένε «σ' αγαπώ» κάθε φορά που ακούραστα απαντούν στην διακοσιοστή ερώτηση του μικρού τους. 

12. Κάθε φορά που μια μαμά λέει «δεν πειράζει, μη στεναχωριέσαι» (κι ας πειράζει!), λέει «σ' αγαπώ, μη σε νοιάζει τίποτα».

13. Μπορεί να μοιάζει με εκνευριστικό κήρυγμα, όμως κάθε φορά που μια μαμά λέει «να προσέχεις», εννοεί «είσαι ό,τι πιο σημαντικό έχω, πρόσεξε μη τυχόν και πάθεις τίποτα!».

14. Όταν η μαμά σου, σου φέρνει ένα ποτήρι πορτοκαλάδα και σου λέει «πιές τη γρήγορα, θα χάσει τις βιταμίνες της!», σου λέει μυστικά «η υγεία σου είναι πολύτιμη κι είμαι εδώ για να τη φροντίσω».

15. Ας μην μακρυγορούμε. Σχεδόν κάθε μικρή και μεγάλη πράξη μιας μαμάς για το παιδί της είναι μια πράξη αγάπης. Όταν σε μαλώνει, σε μαλώνει για το καλό σου, όταν σε σκεπάζει, φοβάται μην κρυώσεις, όταν σε φιλάει είναι γιατί νιώθει ότι η αγάπη της θα ξεχειλίσει.

v