6 λόγοι που λατρεύουμε τις διακοπές με τα παιδιά

6 λόγοι που λατρεύουμε τις διακοπές με τα παιδιά

Διακοπές με τα πιτσιρίκια: ξυπνάς απ’ το άγριο χάραμα, δεν μπορείς να πιείς με την ησυχία σου τον φρέντο καπουτσίνο σου, περνάς τα τρία τέταρτα του χρόνου σου στην παραλία ανταποκρινόμενος στα «Μαμά, κοίτα!», φορτώνεις όλο σου το βιός στο αυτοκίνητο, τρέχεις, κουράζεσαι, εξαντλείσαι, αλλά στο τέλος είναι ξεκάθαρο: τις προτιμάς από τις άλλες διακοπές –αυτές με τις ηλιοθεραπείες, τα κοκτέιλ με ομπρελίτσες και τα ξενύχτια. Δεν θα τις άλλαζες με τίποτα τις διακοπές με τα παιδιά σου, γιατί…

Γιατί, επιτέλους, μπορούμε να τα χορτάσουμε

Είναι να χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο όταν συνειδητοποιείς ότι η δουλειά σου (τουλάχιστον η μέση δουλειά) σου αφήνει είκοσι μέρες τον χρόνο να τις κάνεις ό,τι θέλεις –δηλαδή να ζήσεις ανθρώπινα. Τις δέκα-δεκαπέντε μέρες απ’ αυτές όμως, θα τις περάσεις επιτέλους με τα παιδιά σου. Ολόκληρες. Θα τα δεις να ξυπνούν, να παίζουν, να τρώνε, να γκρινιάζουν, να βαριούνται, να τρώνε παγωτό, να σκάνε στα γέλια και να κοιμούνται. Μοιάζει λίγο με τον ανεκπλήρωτο έρωτα, που η ζωή σε έχει χωρίσει: όταν καταφέρεις να περάσεις μέρες μαζί του, κάθε λεπτό είναι γιορτή.

Γιατί δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε πράγματα παρέα

Και μιας και έχουμε επιτέλους όλο τον χρόνο δικό μας γι’ αυτές τις λίγες, αλλά πολύτιμες μέρες, μπορούμε να κάνουμε με τα παιδιά μας ό,τι θέλουμε –ό,τι, ό,τι θέλουμε χωρίς τους περιορισμούς της καθημερινότητας, όπου πρέπει να στριμώξεις παιχνίδι, δημιουργικές, επιμορφωτικές δραστηριότητες, διαβάσματα και γιαγιάδες. Στις διακοπές οι μέρες και οι νύχτες μας ανήκουν και, επιτέλους, μπορούμε να τεμπελιάσουμε, να παίξουμε, να διαβάσουμε, να χαζέψουμε και να μάθουμε καινούρια πράγματα.

Γιατί δίνεται, επίσης, η ευκαιρία να τους δώσουμε μερικά εμπειρικά μαθήματα

Υπάρχουν ένα σωρό σημαντικά διδάγματα που μπορείς να δώσεις στα παιδιά βλέποντας ταινίες, συζητώντας ή/και επιμένοντας. Υπάρχει όμως και μια μεγάλη κατηγορία «μαθημάτων» που μόνο εμπειρικά και επαναλαμβανόμενα θεμελιώνονται, όπως οι σωστές διατροφικές συνήθειες, η ευγένεια, η δραστηριοποίηση του νου και του σώματος, η υπομονή –η λίστα θα μπορούσε να συνεχιστεί για πολλές ακόμη λέξεις. Στην χαλαρή, ελαστική, διασκεδαστική ρουτίνα των οικογενειακών διακοπών έχεις την μοναδική ευκαιρία να βάλεις μπρος το εκπαιδευτικό σου πρόγραμμα χωρίς υστερίες και άγχος.

Γιατί κάνουμε περισσότερες βουτιές και δεκάδες κάστρα στην άμμο

Ήταν ωραία και τότε που διακοπές σήμαινε βιβλίο και ξάπλα μέχρι ο ήλιος να σε κάνει κόκκινη (του αστακού), αλλά η αλήθεια είναι ότι από τότε που έκανες παιδιά όχι μόνο ξεκουνήθηκες απ’ την ξαπλώστρα, αλλά έμαθες και να το διασκεδάζεις. Κάθε παιδί που σέβεται τον εαυτό του θέλει να κάνει διαγωνισμό μακροβουτιού με τη μαμά του, να τη θάψει στην άμμο, να σκαρφαλώσει στο κεφάλι της, να δουν ποιος θα φτάσει πρώτος μέχρι τον μπαμπά. Και κάθε μαμά (και μπαμπάς, βεβαίως βεβαίως) που σέβεται τον εαυτό της, ξέρει ότι μόνο ένας χαζός θα έχανε έναν διαγωνισμό στο μακροβούτι.

Γιατί οι μέρες των διακοπών με τα παιδιά είναι πιο «γεμάτες»

Πιτσιρικάς ων –ή, αν όχι πιτσιρικάς, τουλάχιστον πριν τα παιδιά μπουν στη ζωή σου- έχεις συνήθειες του τύπου να ξυπνάς στις δύο, να πίνεις ένα χαλαρό καφεδάκι για κανένα δίωρο, να ροβολάς χαλαρός κατά το μεσημεροαπόγευμα προς την παραλία και, αν σε «τραβήξει» κανείς από την παρέα, μπορεί και κάποτε να δεις κι ένα καινούριο μέρος. Όταν τα παιδιά μπαίνουν στη ζωή και τις διακοπές σου όμως, όλα αυτά αλλάζουν, η δραστηριοποίηση και το «γεμάτο» πρόγραμμα είναι μονόδρομος και οι βόλτες έχουν μια σίγουρη θέση στο πρόγραμμα.

Κυρίως, όμως, γιατί είναι ωραίο να είσαι κοντά τους. Όπου και να ‘σαι.

Γιατί είναι ωραίο να περνάς τις διακοπές με τα παιδιά σου; Γιατί είσαι μαζί τους. Κι όταν είσαι μαζί τους είναι ωραία. Γιατί μπορείς να τα κοιτάζεις να πιτσιλιούνται στη θάλασσα, να χαχανίζουν στην παραλία, να εξερευνούν με περιέργεια και χαριτωμένη αδεξιότητα, να παίρνουν το πιο γλυκό, νυσταγμένο βλέμμα τους. Γιατί τα αγαπάς και είναι όμορφα να είστε μαζί -πολύ πιο όμορφα απ' το να μην είστε.

v