10 τρυφεροί τρόποι να δείξετε στο παιδί ότι το αγαπάτε

10 τρυφεροί τρόποι να δείξετε στο παιδί ότι το αγαπάτε

Τα «σ’ αγαπώ» είναι πάντα ευπρόσδεκτα και δεν θα προτείναμε ποτέ να μειώσετε τη δόση τους. Όμως, οι πράξεις αφήνουν πιο ισχυρά ίχνη στη συνείδηση και τις αναμνήσεις απ’ τα λόγια, γι’ αυτό μαζί με τα τρυφερά σας «σ’ αγαπώ», δείξτε στα παιδιά ότι τα αγαπάτε με μικρές, αλλά ουσιαστικές, πράξεις.

1. «Είσαι η νούμερο ένα προτεραιότητά μου»

Υπάρχει καλύτερος κι ουσιαστικότερος τρόπος να δείξεις την αγάπη σου σε κάποιον από το να του αφιερώσεις όλη σου την προσοχή; Κλείστε/ πετάξτε απ’ το μπαλκόνι/ αφήστε στην άκρη το κινητό σας για λίγο, καθαρίστε το μυαλό από τις αγχωτικές και σκοτεινές σκέψεις και αφιερώστε τον εαυτό σας στο παιδί. Παίξτε παρέα εκείνο το επιτραπέζιο που σας παρακαλάει καιρό να παίξετε και δείξτε του ότι είναι το επίκεντρο της προσοχής σας.

2. Αφήστε ένα μικρό σημειωματάκι

Σε ποιον δεν αρέσει να βρίσκει μικρά σημειώματα αγάπης; Μπορούμε να υπογράψουμε κάπου, ότι ακόμη κι αν δεν ενθουσιαστεί, ένα χαμόγελο θα το σκάσει οπωσδήποτε όταν δει ένα ραβασάκι αγάπης απ’ τη μαμά ή τον μπαμπά στο κολατσιό του, στο ψυγείο ή δίπλα στο μαξιλάρι του. Δυο ζεστά λόγια, ένα αστείο και μια μικρή ζωγραφιά αρκούν για να του φτιάξουν τη μέρα και να του θυμίσουν ότι υπάρχει κάποιος που το αγαπά πολύ.

3. Ακούστε όλη την ιστορία του με προσοχή

Τυπική σκηνή γονιού-παιδιού στην οποία όλοι έχουμε λίγο-πολύ γίνει και μάρτυρες και πρωταγωνιστές: η μαμά κάνει δυο, τρεις, οχτώ δουλειές ταυτόχρονα και παράλληλα το παιδί προσπαθεί να διηγηθεί μια ιστορία απ’ το σχολείο ή την υπόθεση μιας ταινίας που του άρεσε μιλώντας επί δυο, τρία, οχτώ χρόνια και εκνευρίζοντας τη μαμά η οποία καταλήγει να πει «Όχι τώρα, μωρό μου» ή απλώς να μην ακούσει τίποτα. Κάντε την καρδιά σας πέτρα, οπλιστείτε με υπομονή κι ακούστε αυτή την βαρετή, παιδική ιστορία με τα χιλιάδες «εεεε» και τις παρενθέσεις και τα ονόματα και τα μπρος-πίσω. Είναι η δική του ιστορία και θέλει να τη μοιραστεί μαζί σας.

4. Το μυστικό σας σινιάλο

Στο πολύ γλυκό βιβλίο «Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα» μπαμπάς και γιος δεν κάνουν αγκαλιές και αποφεύγουν τις διαχυτικότητες, γιατί κάνουν τον μικρό που έχει αυτισμό να δυσφορεί. Αντί για αγκαλιές κι αγάπες, λοιπόν, έχουν ένα τρυφερό μυστικό σινιάλο που σημαίνει «σ’ αγαπώ»: ανοίγουν σαν βεντάλια τα δάχτυλα του ενός χεριού και τα ενώνουν με τα ακροδάχτυλα του άλλου.

Δεν πιστεύετε ότι το μικρό σας θα το ευχαριστιόταν πολύ, αν είχατε έναν μυστικό κώδικα αγάπης που δεν θα καταλάβαινε κανείς;

5. Μια μέρα αφιερωμένη στο παιδί

Μια μέρα που θα είστε λίγο πιο χαλαροί, πείτε ένα μεγαλοπρεπές «όχι» σε μπουγάδες, κοινωνικές υποχρεώσεις και λοιπά βαρετά και ανακοινώστε του ότι το πρόγραμμα θα το φτιάξει εκείνο. Πηγαίνετε σινεμά και κούνιες, παίξτε το αγαπημένο του παιχνίδι όσες φορές θέλει και αφήστε το για μια φορά να γίνει ο «αρχηγός» και να πάρει εκείνο αποφάσεις.



6. Μην τσιγκουνευτείτε τα «μπράβο»

Τα «μπράβο» λειτουργούν πολύ «ανεβαστικά» και για τους μικρούς και για τους μεγάλους και είναι εντυπωσιακό το πόσο αυξάνεται η αυτοπεποίθηση, η διάθεση και η όρεξη ενός παιδιού να κάνει κάτι αν επιβραβεύεται για την προσπάθειά του. Δείξε του ότι το αγαπάτε και το στηρίζετε προσφέροντας γενναιόδωρα την επιβράβευση της μαμάς, που είναι σίγουρα η πιο σημαντική.

7. Γίνετε παιδιά μαζί με τα παιδιά

Βρείτε τον παλιό, ανώριμο, καλό σας εαυτό για λίγο και ξεκινήστε μαξιλαροπόλεμο, τουρτοπόλεμο ή απλώς χαζές γκριμάτσες. Χοροπηδήξτε στο στρώμα, κάντε βαρελάκια στο χαλί, ακούστε δυνατά μουσική και παλέψτε όπως όταν ήσασταν παιδιά.

8. Πείτε ένα απρόσμενο «ναι» πού και πού

Τα όρια καλώς υπάρχουν και είναι επιβεβλημένο να διατηρούνται με συνέπεια και επιμονή. Ωστόσο, είναι τα μικρά πράγματα που μπορούν να γεμίσουν με άγρια χαρά και φαφούτικα χαμόγελα τα παιδιά, όπως το απροσδόκητο «ναι» στο «να κοιμηθεί σπίτι  μας ο Μάρκος;» ή στο «να φάω αυτή τη σοκολάτα;».

9. Κάντε να νιώθουν ασφαλή κοντά σας

Ισορροπημένα παιδιά είναι τα παιδιά που νιώθουν ασφαλή και ήρεμα. Δείξτε τους ότι η μαμά και ο μπαμπάς είναι εκεί για όλα, πάντα και παντού. Δώστε γλυκά φιλιά για να διώξετε τα δάκρυα, μιλήστε με ψυχραιμία για να φύγουν οι φόβοι, αντιμετωπίστε με χαμόγελο τα λάθη και τις αποτυχίες και, με δυο λόγια, δώστε τους να καταλάβουν ότι «η μαμά είναι εδώ».

10. Μια ζεστή αγκαλιά κι ένα φιλί είναι τα καλύτερα φάρμακα

Το καλύτερο φάρμακο, το ισχυρότερο υπερόπλο, η πιο απτή απόδειξη αγάπης δεν θα μπορούσε να λείπει απ’ αυτή τη λίστα! Ένα φιλάκι, μια αγκαλιά και ένα χάδι είναι πάντα οι πιο άμεσοι κι οι πιο απολαυστικοί τρόποι να πούμε «σ’ αγαπώ».

Δώστε τα τώρα που ακόμη σας αφήνουν.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v