20 αναμνήσεις που έχουν μόνο όσοι μεγάλωσαν με αδέρφια

20 αναμνήσεις που έχουν μόνο όσοι μεγάλωσαν με αδέρφια

Χωρίς να θέλουμε να υποτιμήσουμε τη ζωή που κάνει ένα μοναχοπαίδι, θα το πούμε απερίφραστα: το να μεγαλώνεις με αδέρφια είναι σκέτο λαχείο. Από την παρέα και τις μεταξύ σας επιρροές, μέχρι τα μαθήματα ζωής που προσφέρει το να μοιράζεσαι δωμάτιο, γονείς και παιδικά χρόνια, οι αναμνήσεις και οι εμπειρίες που έχουν όσοι μεγάλωσαν μ’ αδέρφια είναι πολύτιμες και τους αξίζει ένα μίνι αφιέρωμα.

1. Αν έχεις μεγαλώσει με αδέρφια, είχες πάντα παρέα. Είχες παρέα όταν ήθελες να παίξεις με κάποιον αυτό το καινούριο επιτραπέζιο που σου πήρε η νονά σου, κι όταν δεν ήθελες να βλέπεις άνθρωπο στα μάτια σου.

2. Έχεις παίξει ξύλο. Τις έχεις φάει για τα καλά και έχεις ρίξει κι εσύ τις «ψιλές» σου. Σε καθόλου λίγες περιπτώσεις, ενδέχεται να έχεις κληρονομήσει και τίποτα ράμματα (για τη γούνα σου) ή αιώνια σημάδια.

3. Αν ήσουν το μεγαλύτερο αδερφάκι είχες βαρεθεί να ακούς «Πρέπει να προσέχεις περισσότερο εσύ, που είσαι μεγάλη».

4. Αν ήσουν το μικρότερο, είχες αναγκαστεί χιλιάδες φορές να συμβιβαστείς μ’ αυτό που ήθελε η αδερφή ή ο αδερφός σου, που ήταν ξεκάθαρα οι «κουμανταδόροι».

5. Έχεις μοιραστεί το ίδιο δωμάτιο, έχεις ξενυχτήσει γελώντας και λέγοντας ένα σωρό βλακείες και αστεία απίστευτα χαζά κι όμως ξεκαρδιστικά.

6. Αν έχεις αδέρφια έχεις σκεφτεί τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου να τα δολοφονήσεις και να το κάνεις να φανεί σαν ατύχημα.

7. Και μετά το έχεις μετανιώσει, γιατί μπορεί να είναι πραγματικά οι πιο εκνευριστικοί άνθρωποι του κόσμου, αλλά είναι οι πιο καλοί σου φίλοι.

8. Αν είχες ένα ευρώ για κάθε φορά που υποσχόσουν ότι «Δεν θα το πεις στη μαμά», θα ήσουν πλούσιος.



9. Αν έχεις μεγαλώσει με αδέρφια, τότε έχεις μία στις δέκα πιθανότητες η μαμά σου να μην πετύχαινε με την πρώτη το όνομά σου, όταν σε φώναζε.

10. Οι πιο όμορφες παιδικές σου αναμνήσεις συμπεριλαμβάνουν τα αδέρφια σου. Το μπουγέλο με το λάστιχο τα καλοκαίρια, τα ξενύχτια για να δείτε τον Άγιο Βασίλη να έρχεται, οι ανοιξιάτικες βόλτες και τα οικογενειακά ταξίδια όπου συνυπήρχατε στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου για ώρες παίζοντας, μαλώνοντας και φλυαρώντας.

11. Το «Δεν το έκανα εγώ!» ήταν η αγαπημένη σας φράση.

12. Αλλά, καμιά φορά, η δεύτερη αγαπημένη ήταν το «Μην τη βάλεις τιμωρία, ρε μαμά. Δεν φταίει!».

13. Είχες κάποιον να βαριέσαι παρέα στις ατελείωτες οικογενειακές μαζώξεις, όπου ο μπαμπάς σου δεν έλεγε να σηκωθεί απ’ το τραπέζι.



14. Κάποιος, κάποτε σας έχει περάσει για:

-ζευγάρι

-μαμά και κόρη

-μαμά και γιο

-δίδυμα (ενώ μοιάζετε περίπου… μηδέν)

15. Έχεις ανταλλάξει λόγια βαριά. Έχετε αλληλοκατηγορηθεί και αλληλοβριστεί με μένος ορκισμένων εχθρών.

16. Και, λίγο μετά, τα έχετε ξαναβρεί και όλα επανέρχονται στο φυσιολογικό, με τρυφερές κουβέντες όπως «είσαι πολύ βλάκας», «όχι, εσύ είσαι βλάκας!».

17. Το να μεγαλώνεις με αδέρφια σημαίνει να τα έχεις υπερασπιστεί άπειρες φορές με πάθος και ξαφνική ρητορική δεινότητα.



18. Όταν κάνατε τα πρώτα σας βήματα προς την αυτονομία και παλεύατε να κατοχυρώσετε ευνοϊκότερους όρους απ’ τη μαμά, συμμαχούσατε, συσκεφτόσασταν και οργανώνατε το τέλειο σχέδιο παρέα, ενάντια στη δεσποτική εξουσία των γονιών σας.

19. Αν έχεις μεγαλώσει μ’ αδέρφια, έχεις σίγουρα βάλει τα κλάματα από συγκίνηση για κάποια επιτυχία τους. Στο πρώτο τους παιδί, στο πτυχίο, σε μια περιπέτεια υγείας που κατέληξε καλά. Σίγουρα κάποτε έχεις πλημμυρίσει από συγκίνηση, τρυφερότητα και μαμαδίστικη αγάπη για το αδερφάκι σου που τα κατάφερε.

20. Ξέρεις πάντα ότι έχεις δίπλα σου κάποιον που είναι λίγο φίλος και λίγο γονιός και λίγο δάσκαλος και συγκάτοικος και παιδικός φίλος.

21. Και αναρωτιέσαι καμιά φορά «Πώς θα τα κατάφερνα, διάολε, αν δεν υπήρχε;».

22. Και απαντάς στον εαυτό σου «Σιγά μην τα κατάφερνα».

v