Πώς να σταματήσετε να φωνάζετε στο παιδί: Συμβουλές από μια οξύθυμη μαμά!

Πώς να σταματήσετε να φωνάζετε στο παιδί: Συμβουλές από μια οξύθυμη μαμά!

Ακόμα και η πιο ήρεμη μαμά κάποια στιγμή έχει παρεκτραπεί και έχει φωνάξει στα παιδιά και μετά την ακολουθούν πολλές τύψεις. Δεν είμαστε εδώ για να κατακρίνουμε τις μαμάδες που χάνουν εύκολα την υπομονή τους (έχει συμβεί σε όλες μας!), αλλά για να τις βοηθήσουμε να περιορίσουν τα νεύρα τους. Κάποιες από τις παρακάτω συμβουλές, μάλιστα, προέρχονται από μια οξύθυμη μαμά που βρήκε μόνη της τρόπους να πολεμήσει τους δαίμονές της.

Συμβουλή νούμερο 1: «Αξίζει να χαλάσω τη μέρα μου για μια στιγμή αδυναμίας;»

Δυστυχώς τα νευρά και οι φωνές δεν μένουν μόνο σ’ εκείνη τη στιγμή. Οι τύψεις που ακολουθούν μετά μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο και από τη στενοχώρια του παιδιού. Πριν φωνάξετε, πάρτε μια βαθιά ανάσα και σκεφτείτε «Γιατί να χαλάσω τη διάθεση του παιδιού μου και τη δική μου έτσι;».

Συμβουλή νούμερο 2: Γιατί δεν ζητάτε τη βοήθεια του μπαμπά;

Για τις φορές που τα νεύρα μας είναι ασυγκράτητα (ναι, υπάρχουν κι αυτές οι στιγμές!), δεν σκεφτόμαστε το πιο προφανές: να ζητήσουμε τη βοήθεια του συντρόφου μας. Όταν εμείς δεν είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε μια δύσκολη κατάσταση, η ψυχραιμία και το χιούμορ του μπαμπά μπορεί να σώσουν την κατάσταση. Εκμεταλλευτείτε τα και αποσυρθείτε για λίγο στο δωμάτιό σας μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Όταν επιστρέψετε στον τόπο του εγκλήματος με καθαρό μυαλό, θα μπορείτε να διαχειριστείτε την κατάσταση πολύ πιο ψύχραιμα.

Συμβουλή νούμερο 3: Σκεφτείτε ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε κάθε περίπτωση



Ξέρουμε ότι κάποιες φορές μια μικρή σπίθα αρκεί για ν’ φουντώσει η φωτιά και πως ακόμα και η πιο μικρή αφορμή μπορεί να μας βγάλει εκτός ορίων, όμως τότε αρκεί να σκεφτείτε το χειρότερο σενάριο σε κάθε περίπτωση. Αν για παράδειγμα αργήσετε να φύγετε απ’ το σπίτι, το παιδί μπορεί να χάσει 5 λεπτά από το μάθημα του μπαλέτου (για μία φορά δεν έγινε κάτι!). Αν αρνείται να βάλει τα ρούχα που του έχετε ετοιμάσει, θα πάτε στο σούπερ μάρκετ με το παιδί να φοράει την αγαπημένη του στολή του σούπερ ήρωα. Πού είναι το κακό;

Συμβουλή- τρικ νούμερο 4: Δείτε τη συμπεριφορά σας από… ψηλά

Ένα απλό τρικ για να συγκρατήσετε τα νεύρα σας είναι να σκεφτείτε πώς θα αντιδρούσατε αν βλέπατε τον εαυτό σας να συμπεριφέρεται έτσι. Θα σας άρεσε να δείτε μια μαμά που φωνάζει; Ένας παρατηρητής, ακόμα κι αν είναι ο ίδιος μας ο εαυτός, είναι πολύτιμος σύμβουλος.

Συμβουλή νούμερο 5: Πείτε ναι!

Αντί να φέρετε συνεχείς αντιρρήσεις στο παιδί, εκείνη την ώρα πάρτε μια βαθιά ανάσα και σκεφτείτε πώς μπορείτε να γίνετε πιο διπλωματική. Η τεχνική του «ναι», στην οποία έχουμε αναφερθεί σε παλαιότερο άρθρο μας, θα σας βοηθήσει όχι μόνο να περιορίσετε τον θυμό σας αλλά και να κάνετε το παιδί να σας ακούσει.

Συμβουλή νούμερο 6: Μπείτε για λίγο στη θέση του παιδιού



Μια ξαφνική κρίση θυμού του παιδιού, ειδικά κοντά στην ηλικία των 3 ετών, απαιτεί και ειδικό χειρισμό. Μέσω της τακτικής της ενσυναίσθησης, έχει νόημα να μπείτε στη θέση του παιδιού και να νιώσετε όπως εκείνο, ακόμα και αν ο λόγος της έκρηξής του σας φαίνεται παράλογος. Αν για παράδειγμα, σας κάνει τη ζωή δύσκολη κάθε φορά που φεύγετε για τη δουλειά, ενδεχομένως προσπαθεί να σας δείξει πόσο του λείπετε. Εντοπίστε την αιτία του προβλήματος και όχι την αφορμή και προσπαθήστε να την διορθώσετε.

Συμβουλή νούμερο 7: Κάντε κάτι που σας αρέσει πού και πού

Μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό, όπως το να ακούτε την αγαπημένη σας μουσική ενώ ετοιμάζετε το πρωινό των παιδιών ή κάτι που απαιτεί μεγαλύτερη οργάνωση στο φορτωμένο πρόγραμμα των μαμάδων, όπως το να κανονίσετε ένα ραντεβού στο κομμωτήριο. Το σημαντικό είναι ότι, γεμίζοντας την καθημερινότητά σας με μικρές ευχάριστες «πινελιές» θα μπορείτε να γίνετε μια μαμά με περισσότερη ψυχραιμία και  κατανόηση και με (πολύ)  λιγότερες φωνές.

Συμβουλή νούμερο 8: Πάντα να θυμάστε ότι έχετε τον δυσκολότερο ρόλο στον κόσμο

Ο ρόλος της μαμάς είναι ο σημαντικότερος, ο ευτυχέστερος αλλά και ο δυσκολότερος στη ζωή μιας γυναίκας, κι αυτό είναι που θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε αλλά και να αποδεχτείτε από νωρίς. Να θυμάστε πως όταν τα μικρά σας μεγαλώσουν και αρχίζουν να φεύγουν από δίπλα σας, θ’ αναπολείτε ακόμα και τις στιγμές που σας έβγαλαν έξω από τα ρούχα σας. Γιατί, λοιπόν, να μην μετατρέψετε ακόμα κι αυτές σε κάτι θετικό;

*Μέρος των πληροφοριών προέρχονται από το κείμενο της Amberlee Lovell που δημοσιεύθηκε στο Familyshare.com.

v