Οι ειδικοί κατέληξαν: Τα 3 είναι η πιο δύσκολη ηλικία των παιδιών!

Οι ειδικοί κατέληξαν: Τα 3 είναι η πιο δύσκολη ηλικία των παιδιών!

Από ενός έτους, πλέον, τα μωρά μας γίνονται μικροί άνθρωποι που αρχίζουν να εξερευνούν το κάθε τι και να εκδηλώνουν τις πρώτες προτιμήσεις τους. Στα δύο, τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα, όχι όμως τόσο δύσκολα όσο νομίζαμε μέχρι πρότινος. Ειδικοί επισημαίνουν ότι η χειρότερη ηλικία, κατά την οποία τα παιδιά «ταλαιπωρούν» όσο ποτέ άλλοτε τους γονείς, είναι τα 3 έτη. Μάλιστα, χρησιμοποιούν τον όρο «threenager» εκ του teenager, για να περιγράψουν την «τρέλα» της ηλικίας.

Πού οφείλεται, όμως, αυτή η «δύσκολη» συμπεριφορά;

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, όταν το παιδί φτάσει στα 3 έτη, οι γλωσσικές του ικανότητες έχουν αναπτυχθεί σημαντικά, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μένει μόνο σε ένα ξερό «όχι» όταν κάτι δεν το ευχαριστεί.

Τα παιδιά, τότε, αρχίζουν να εκδηλώνουν προτιμήσεις, αντιπάθειες, ισχυρά «θέλω» αλλά και να διαπραγματεύονται με τους γονείς τους σαν... δικηγόροι για ό,τι δεν τους αρέσει.

Κάποιοι άλλοι εξπέρ του είδους, θεωρούν ότι η αύξηση των ξεσπασμάτων οργής στα 3 έτη συνδέεται άμεσα με τα ερεθίσματα που παίρνουν σ’ αυτή την ηλικία τα παιδιά από την τηλεόραση και τον υπολογιστή.

Σε κάθε περίπτωση, όταν τα βρείτε «σκούρα» με τα τρίχρονά σας, να θυμάστε αυτούς τους 3 κανόνες :

*Αφήστε στα παιδιά κάποιες μικρές ελευθερίες. Οι κανόνες υγιεινής, για παράδειγμα, είναι ένα θέμα που δεν πρέπει να διαπραγματεύεστε με τα παιδιά. Το να αφήσετε την τρίχρονη κόρη σας, όμως, να φορέσει την στολή της Έλσα στο σούπερ μάρκετ, είναι μια ελευθερία που μπορείτε να της παραχωρήσετε.

*Να θυμάστε ότι εσείς παραμένετε οι «μεγάλοι». Μην πέσετε στην παγίδα της διαπραγμάτευσης με τα μικρά σας. Εσείς καθορίζετε τους κανόνες και όχι εκείνα.

*Ο επαρκής ύπνος και το παιχνίδι είναι σημαντικά γι’ αυτή την ηλικία, μην το ξεχνάτε! Όταν τα τηρείτε με πρόγραμμα, η κατάσταση θα είναι πιο εύκολη. 

Και φυσικά, οπλιστείτε με υπομονή. Ένας χρόνος είναι, θα περάσει… Τα 4 αναμένονται πιο εύκολα.

Πηγή: hotmomsclub.com

v