Στη μοναχική μαμά που ο άντρας της λείπει όλη μέρα απ' το σπίτι

Στη μοναχική μαμά που ο άντρας της λείπει όλη  μέρα απ το σπίτι

Κάποιες σχέσεις ταλανίζονται από τη μάστιγα του τρίτου «προσώπου», μόνο που σ' αυτές τις «κάποιες» σχέσεις ο τρίτος άνθρωπος δεν είναι άνθρωπος, αλλά η δουλειά του ενός εκ των δύο. Και μιας και στη μικρή μας χώρα, αυτός ο άνθρωπος συνήθως (και, βεβαίως, όχι πάντα) είναι ο μπαμπάς, το παρόν «πόνημα» αφιερώνεται στις μοναχικές μαμάδες που περνούν τη μισή τους μέρα περιμένοντας τον καλό τους να γυρίσει απ' τη δουλειά.

Τι μπορείς, λοιπόν, να κάνεις όταν το άλλο σου μισό δουλεύει ολημερίς (ή/και οληνυχτίς);

Γιατί δουλεύει όλη μέρα;

Κατ' αρχάς πρέπει να δει κανείς την κατάσταση με απόλυτη νηφαλιότητα. Τα τινά είναι συνήθως δύο: είτε έχεις «μπλέξει» με εργασιομανή, είτε οι ανάγκες είναι τόσες, που ο άνθρωπος αναγκάζεται να δουλεύει υπερωρίες ή σε δυο και τρεις δουλειές. Στην πρώτη περίπτωση, η δουλειά για τον άνθρωπο που έχει κανείς διαλέξει είναι προτεραιότητα. Πιθανότατα την αγαπά πολύ και τον κάνει ευτυχισμένο και (επίσης πιθανότατα) αυτό το ήξερες από τότε που τον γνώρισες, οπότε δεν υπάρχει χώρος για γκρίνια. Στη δεύτερη περίπτωση, οι πολλές ώρες εκτός σπιτιού είναι προϊόν της υπευθυνότητας, της αγάπης και της αφοσίωσής του στο «σπίτι», όποτε και πάλι υπάρχει μηδέν χώρος για μουρμούρα.

Πριν βιαστεί κανείς να κρατήσει μούτρα, λοιπόν, πρέπει να «τα βάλει κάτω», να αξιολογήσει με ψυχραιμία την κατάσταση και να δει με νηφάλια ματιά αν υπάρχει ή όχι περιθώριο για να θέσει το ζήτημα ως πρόβλημα.

Πες ό,τι σε απασχολεί

Σε δεύτερη φάση, έχει νόημα να κάνετε αυτό που κάθε σύμβουλος γάμου θα συνιστούσε: μιλήστε. Ο σύζυγός σας (όπως και οποιοσδήποτε άλλος) δεν είναι στο μυαλό σας και ενδέχεται να μην έχει περάσει απ' το μυαλό του, ότι η πολύωρη απουσία του είναι για 'σας βάσανο. Βρείτε κοινό χωροχρόνο και συζητήστε ήρεμα για ό,τι σας ενοχλεί, ρωτώντας ειλικρινά και όχι επιθετικά, αν πιστεύει ότι μπορεί η κατάσταση να βελτιωθεί κάπως. Προτιμήστε να χαρακτηρίσετε τις συνθήκες και τις συμπεριφορές κι όχι τον σύντροφό σας -είναι καλύτερο να πεις «Δεν μ' αρέσει που λείπεις πολλές ώρες» παρά «Είσαι συνέχεια απών!».

Βρείτε ένα κοινό χόμπι

Όσο μεγαλώνουμε, αφήνουμε στην άκρη δραστηριότητες και χόμπι που μας ολοκληρώνουν και μας βελτιώνουν. Αξίζει, λοιπόν, τον κόπο να βάλετε λίγη σκέψη στο τι αρέσει και στους δυο, να οργανώσετε το πρόγραμμά σας και να βρείτε ένα δίωρο τη βδομάδα για να κάνετε κάτι από κοινού -από τένις και χορό έως μουσική και εθελοντική εργασία.

Μείνε ξύπνια...

Είναι δύσκολο να κρατήσεις τα μάτια σου ανοιχτά για να δεις την ταινία που εβδομάδες λέτε να δείτε και είναι κάθε άλλο παρά εύκολο να μείνεις χαμογελαστή και με διάθεση για χιούμορ και κουβέντες και σεξ, όταν ξέρεις ότι σε λίγες ώρες πρέπει να ξυπνήσεις. Όμως, το μόνο σίγουρο είναι ότι και το άλλο σας μισό είναι κουρασμένο και εξαντλημένο. Δεν αξίζει ο κοινός σας χρόνος λίγο ύπνο;

Κάντε τον κοινό σας χρόνο να μετρήσει

Αν έχετε να ιδωθείτε από το πρωί, δεν είναι κρίμα όταν πια θα έχει βραδιάσει, να πιάσετε από έναν καναπέ και να χαζεύετε τα κινητά σας αμίλητοι; Ακόμη κι αν η μέρα και των δυο ήταν δύσκολη και η φυσική σας τάση είναι να αράξετε χαζεύοντας, όταν τα παιδιά θα έχουν κοιμηθεί, πρέπει να βάλετε λίγο μεράκι και να ποτίσετε τη γλαστρούλα της σχέσης σας. Η ουσιαστική επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι, ακόμη κι αν είναι... με το σταγονόμετρο, μπορεί να κάνει θαύματα.

Oργανωθείτε από νωρίς

Όταν δουλεύεις απ' το πρωί ως το βράδυ είναι πολύ δύσκολο να ενδώσεις σε αυθόρμητες προτάσεις του τύπου «Πάμε το βράδυ στους κουμπάρους μας;». Αν, λοιπόν, θέλετε να οργανώσετε κάποια κοινή έξοδο, φροντίστε να την προγραμματίσετε έγκαιρα και να ενημερώσετε νωρίς το (εργασιομανές) άλλο σας μισό, ούτως ώστε να κάνει τον ανάλογο προγραμματισμό.

Κάντε σύμμαχο την τεχνολογία

Μπορεί να μας φαίνεται εφηβική η συνήθεια των μηνυμάτων και των selfies, αλλά γιατί να μην εκμεταλλευτείς την δωρεάν επικοινωνία που σου εξασφαλίζει σήμερα η τεχνολογία; Στείλτε του την αγάπη και τα φιλιά σας, βγάλτε φωτογραφία τα παιδιά όταν παίζετε στις κούνιες και δείξτε του ότι σας λείπει στέλνοντάς την και κρατήστε επαφή όλη την ημέρα.

Δες το θετικά

Όσο κι αν αγαπάς τον σύντροφό σου, υπάρχουν πράγματα που σίγουρα απολαμβάνεις να κάνεις μόνη σου. Δείτε εκείνη τη σειρά που σιχαίνεται και αρνείται να δείτε μαζί, πιείτε καφεδάκι με τις φίλες σας, απολαύστε την ησυχία και κάντε «με το πάσο σας» τις δουλειές σας.

Σίγουρα το να περνάς τις μέρες σου μοναχικά δεν είναι ευχάριστο. Όμως, θυμηθείτε ότι για κάποιο λόγο δουλεύει τόσο το άλλο σας μισό και υπενθυμίστε στον εαυτό σας, ότι με αμοιβαίες υποχωρήσεις και αγάπη τα κατάφεραν τόσα ζευγάρια να παραμείνουν ευτυχισμένα.

 

v