Ανησυχητική έξαρση ιλαράς στις χώρες που έχουν μειώσει τον εμβολιασμό

Ανησυχητική έξαρση ιλαράς στις χώρες που έχουν μειώσει τον εμβολιασμό

Μεγάλη επιδημία ιλαράς παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη, και μάλιστα στις χώρες όπου έχει μειωθεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, σύμφωνα με προχθεσινή ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Τα περισσότερα κρούσματα, ωστόσο, έχουν εμφανιστεί στην Ιταλία και τη Ρουμανία, όπου έχουν καταγραφεί 17 θάνατοι λόγω ιλαράς από τις αρχές του έτους.

Η ιλαρά είναι μία εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, η οποία επηρεάζει κυρίως παιδιά ηλικίας από ενός έως 6 ετών. Σχεδόν όλοι όσοι δεν την έχουν περάσει και δεν έχουν κάνει το σχετικό εμβόλιο θα προσβληθούν από αυτήν, αν έρθουν σε επαφή με μολυσμένο άτομο.

Δείτε εδώ όσο πρέπει να γνωρίζετε για την ιλαρά.

Τα συμπτώματά της ξεκινούν με πυρετό, επιπεφυκίτιδα, καταρροή και βήχα, ενώ ακολουθεί ερυθρό εξάνθημα σε μορφή πολλών κηλίδων που αρχίζει πίσω από τα αυτιά και επεκτείνεται σταδιακά σε όλο το σώμα.



Ωστόσο, ο ΠΟΥ υπενθυμίζει ότι για την πρόληψη της ιλαράς υπάρχει ένα «ασφαλές και αποτελεσματικό» εμβόλιο. Στις φτωχές χώρες του κόσμου, το κόστος του εμβολίου αυτού αποτελεί μεγάλο εμπόδιο για τον πληθυσμό. Στις χώρες της Ευρώπης, όμως, και δη στην Ελλάδα που το εμβόλιο αυτό (το λεγόμενο MMR, ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας) εντάσσεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, όσοι δεν το κάνουν είναι λόγω του σκεπτικισμού που έχουν αναπτύξει έναντι των εμβολίων. «Και αυτό αποτελεί πρόβλημα αυτή τη στιγμή για την Ευρώπη», εκτιμά ο ΠΟΥ.

 

v