Νόστιμες ιδέες για να νηστέψετε… απολαυστικά

Νόστιμες ιδέες για να νηστέψετε… απολαυστικά

Όλοι λίγο-πολύ νηστεύουμε, τουλάχιστον, τη Μεγάλη Εβδομάδα. Ένα το κρατούμενο. Το μέσο φαγητό στο ελληνικό τραπέζι, περιλαμβάνει κρέας σε δεκάδες μορφές. Δύο τα κρατούμενα. Έτσι, λοιπόν, εγείρεται το επίκαιρο πρόβλημα: τι να φάω τις ημέρες νηστείας; Αφουγκραστήκαμε το πρόβλημά σας, μαμάδες, και έχουμε πολλές προτάσεις για νηστίσιμο ολοήμερο μενού χωρίς εκπτώσεις στη γεύση.

Φύγαμε:

Ιδέες για νηστίσιμα σνακς

Αφράτο κέικ σοκολάτα χωρίς αυγό και βούτυρο



Το κέικ είναι η τέλεια λύση για πρωινό ή σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας, αφού παρασκευάζεται γρήγορα, «αντέχει» μέρες και τρώγεται ευχάριστα από μικρούς και μεγάλους. Για τις ημέρες της νηστείας, μπορείτε να φτιάξετε ένα κέικ με κακάο, αλλά χωρίς καθόλου αυγό και βούτυρο.

Δείτε εδώ βήμα-βήμα πώς θα το φτιάξετε, σύμφωνα με τη συνταγή της food blogger μας Μαριαλένας Τερζή.

Η ταραμοσαλάτα πρέπει να τρώγεται όλο τον χρόνο

Είναι νόστιμη, πάει με όλα, φτιάχνεται πανεύκολα και είναι απολύτως νηστίσιμη. Γιατί κάνουμε το τραγικό λάθος να περιορίζουμε την κατανάλωσή της μόνο την Καθαρά Δευτέρα;  



Τι θα χρειαστείτε

200 γρ. ταραμά άφτιαχτο

40 ml ελαιόλαδο

40 ml σπορέλαιο

6 φέτες ψωμί τοστ (η μπαγιάτικο ψωμί- την ψίχα από 4 τέσσερις χοντρές φέτες)

60 ml φρέσκο χυμό λεμόνι

Τι πρέπει να κάνετε

Μουλιάστε το ψωμί σε κρύο νερό για 1 λεπτό. Έπειτα στραγγίξτε και βάλτε το στο μούλτι.

Προσθέστε τον ταραμά και τον χυμό λεμόνι και χτυπήστε τα για ένα λεπτό μέχρι να αναμειχθούν.

Προσθέστε εναλλάξ τα 2 ειδών λάδια και από λίγο λίγο την φορά! Αυτό το κάνουμε για να μην μας κόψει ο ταραμάς. Μόλις έχετε ρίξει και την τελευταία σταγόνα λαδιού, ανακατέψτε με ένα κουτάλι και μεταφέρετε το σε ένα μπολ η πιάτο.

Αφήστε το μια ωρίτσα στο ψυγείο πρώτου το σερβίρετε. Γαρνίρετε με ελίτσες και… καλή Σαρακοστἠ!

Club sandwich με τραγανά λαχανικά και ταραμοσαλάτα



Μία ακόμη απόδειξη ότι η νηστεία δεν χρειάζεται να συνοδεύεται από άνοστα φαγητά. Χρησιμοποιήστε την ταραμοσαλάτα που -όπως συμφωνήσαμε παραπάνω- θα φτιάξετε, ψήστε τα ψωμάκια σας, ψιλοκόψτε και ψήστε στον φούρνο τα λαχανικά που προτιμάτε και φτιάξτε ένα club sandwich που δεν έχει (σχεδόν) τίποτα να ζηλέψει από τα άλλα.

Δείτε εδώ αναλυτικά πώς θα το φτιάξετε.

Νηστίσιμα γλυκάκια και νηστίσιμος… καφές

-Δεν είναι εύκολο να στερηθείς για τόσες μέρες ένα γλυκάκι. Μπορεί να μην μπορείτε να πέσετε με τα μούτρα σε όποιο γλυκό βρεθεί μπροστά σας, αλλά υπάρχουν άκρως λαχταριστές και νηστίσιμες επιλογές που, αν δεν έχετε χρόνο να φτιάξετε μόνες σας, μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο. Για παράδειγμα τα everest, προσφέρουν φέτος μια σειρά νηστίσιμων νέων προτάσεων, που περιλαμβάνει ωραιότατη σοκολατόπιτα για όσους δεν μπορούν να αντισταθούν στη σοκολάτα, ταχινόπιτα για τους πιο παραδοσιακούς αλλά και νηστίσιμα donut και κρουασάν για το πρωινό όλης της οικογένειας.

-Και μιας και είπαμε πρωινό: αν είστε απ’ τους γενναίους που θέλουν να νηστέψουν το γάλα, αλλά προτιμούν τον cappuccino, μάθαμε και σας ενημερώνουμε ότι στα Flocafe Espresso Room, προσφέρεται μια νηστίσιμη εκδοχή του με κρέμα σόγιας με βανίλια.

 

Ιδέες για νηστίσιμα γεύματα

Γεμιστά, τα παραδοσιακά



Ιδανικό πιάτο για τις ημέρες της νηστείας, τα γεμιστά, αν και «μπελαλίδικα» είναι οπωσδήποτε λαχταριστά και τρώγονται άνετα και την επόμενη ημέρα.

Δείτε εδώ μερικές μικρές ιδέες για… μεγάλα γεμιστά κι εδώ πέντε παραλλαγές των παραδοσιακών γεμιστών τις οποίες μπορείτε να προσαρμόσετε στις ανάγκες της οικογένειάς σας. 

Όσπρια, τα θρεπτικά



Μία ή και περισσότερες από τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, μπορείτε να φτιάξετε τα όσπρια που προτιμάτε –ή που είναι… ανεκτά από τα παιδιά. Κουκιά με σάλτσα σκόρδου, φακές, γίγαντες και άλλες συνταγές για όσπρια μπορείτε να βρείτε εδώ.

Νηστίσιμη μακαρονάδα



Είναι σίγουρα μια απ’ τις πιο γευστικές και κλασικές επιλογές του νηστίσιμου μενού: μια καλομαγειρεμένη νηστίσιμη μακαρονάδα «χτυπάει» στα ίσα κάθε μη νηστίσιμο πιάτο. Μια εκ των ημερών που τα παιδιά θα έχουν διακοπές κι εσείς χρόνο για βόλτα, πηγαίνετε παρέα στο La Pasteria και απολαύστε κάποιο απ’ τα πιάτα του νηστίσιμου menu, όπως κοφτό μακαρόνι ditali με χταπόδι, μανιτάρια και σάλτσα ντομάτας αρωματισμένη με θυμάρι (στον κατάλογο θα το βρείτε ως «ditali con poplo e pomodori») ή λιγκουίνι με λιαστή ντομάτα, λαχανικά και βασιλικό («Linguini con verdure Bianca»).

 

v