Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που το παιδί σας αργεί να μιλήσει

Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που το παιδί σας αργεί να μιλήσει

Με την εκτεταμένη χρήση των smartphones, των tablets και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών, δεν είναι λίγα τα παιδιά που αρχίζουν να ασχολούνται με αυτά ακόμα και σε ηλικίες μικρότερες των 2 ετών. Νέα έρευνα, όμως, λέει ότι τα παιδιά αυτά, μπορεί να βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο καθυστέρησης της ομιλίας τους από τα υπόλοιπα.

Για τις ανάγκες της έρευνας, που προέρχεται από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, μελετήθηκαν οι συμπεριφορές παιδιών από 6 μηνών έως 2 ετών. Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι μέχρι τους πρώτους 18 μήνες, το 20% των παιδιών κάνει καθημερινή χρήση κινητού ή tablet για τουλάχιστον 28 λεπτά ανά ημέρα, σύμφωνα με τους ίδιους τους γονείς τους. Οι ερευνητές, βασιζόμενοι σε ένα εργαλείο που μετρά πόσο έχει καθυστερήσει ένα παιδί να μιλήσει, βρήκαν ότι όσο περισσότερη ώρα βρίσκεται ένα τόσο μικρό παιδί πίσω από μια οθόνη χειρός, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να καθυστερήσει τον εκφραστικό του λόγο.

Συγκεκριμένα, για κάθε επιπλέον 30 λεπτά, ο κίνδυνος αύξησης της καθυστέρησης φτάνει το 49%. Ωστόσο, δεν βρέθηκε κάποια άλλη σχέση μεταξύ χρήσης τέτοιων συσκευών και καθυστέρηση σε άλλους τομείς, όπως η επικοινωνία στις κοινωνικές συναναστροφές, η γλώσσα του σώματος και οι χειρονομίες.

Όπως χαρακτηριστικά λέει η επικεφαλής της έρευνας Dr. Catherine Birken, «Οι συσκευές χειρός βρίσκονται παντού σήμερα. Και παρόλο που οι νέες παιδιατρικές οδηγίες είναι να γίνεται περιορισμένη χρήση από μωρά και νήπια, πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο δεν πραγματοποιείται στην πράξη. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που διαπιστώνει σχέση μεταξύ μικρών οθονών και κινδύνου για καθυστέρηση ομιλίας.»

Η ίδια τονίζει πως η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά να μην γίνεται καθόλου χρήση τέτοιων συσκευών από παιδιά μικρότερα των 18 μηνών. Ωστόσο, χρειάζεται εκτενέστερη μελέτη, προκειμένου να γίνει κατανοητό αν είναι κάποιος συγκεκριμένος τύπος συσκευής ή περιεχόμενο αυτής που ευθύνεται γι’αυτή την καθυστέρηση στο παιδί. Επιπλέον, δεν έχει ακόμα διαπιστωθεί, αν αυτό μπορεί να έχει περισσότερες, μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην επικοινωνιακή ικανότητα του παιδιού μεγαλώνοντας.

Πηγή: sciencedaily.com
v