Μπλε Φάλαινα: Ενημερωθείτε και προστατεύστε τα παιδιά απ' το αυτοκαταστροφικό παιχνίδι

Μπλε Φάλαινα: Ενημερωθείτε και προστατεύστε τα παιδιά απ το αυτοκαταστροφικό παιχνίδι

Θα έχετε σίγουρα ακούσει πλέον για το Blue Whale Challenge, το διαδικτυακό «παιχνίδι» που ξεκίνησε από τη Ρωσία και έχει κάνει τον γύρω του κόσμου, στο πλαίσιο του οποίου νέα παιδιά καλούνται να φέρουν σε πέρας μία σειρά προκλήσεων που στην αρχή φαίνονται διασκεδαστικές και αβλαβείς, μα στην πορεία γίνονται ριψοκίνδυνες, τόσο που μπορεί ακόμα και να κινδυνεύσει ή να χαθεί η ζωή τους. Τα παιδιά έχουν 50 ημέρες για να ολοκληρώσουν τις προκλήσεις, μία εκ των οποίων -και πιο χαρακτηριστική- είναι το να χαράξουν στο χέρι τους με ξυράφι μία φάλαινα. Μάλιστα, πρέπει να αποδείξουν ότι την διεκπεραίωσαν με φωτογραφίες και βίντεο. Ποια είναι η τελευταία πρόκληση; Να αυτοκτονήσουν.

Πίσω από αυτό το εγκληματικό «παιχνίδι;» βρίσκεται ένας νεαρός Ρώσος ειδήμων στα προγράμματα υπολογιστών με την ομάδα του, ο Φίλιπ Μπουντέικιν, ο οποίος αυτή τη στιγμή κρατείται σε φυλακή της Αγίας Πετρούπολης, με την κατηγορία ανθρωποκτονίας. Ο ίδιος παραδέχεται ότι οδήγησε 130 έφηβους σε αυτοκτονία και, μάλιστα, φαίνεται εντελώς αμετανόητος, δηλώνοντας σε συνέντευξη: «Μην ανησυχείτε, θα τα καταλάβετε όλα. Όλοι θα καταλάβουν. [...] Τους έδωσα αυτό που δεν είχαν στην πραγματική ζωή: ζεστασιά, κατανόηση και επαφή... Υπάρχουν οι άνθρωποι και υπάρχουν και τα βιολογικά απόβλητα. Εκείνοι που δεν αντιπροσωπεύουν καμιά αξία για την κοινωνία. Που προκαλούν ή θα προκαλέσουν μόνο ζημιά στην κοινωνία. Καθάριζα την κοινωνία από τέτοια άτομα. Όλα ξεκίνησαν το 2013 όταν δημιούργησα την online κοινότητα, F57. Είχα αυτή την ιδέα για πέντε χρόνια. Ήταν αναγκαίο να ξεχωρίσω τα φυσιολογικά άτομα από τα βιολογικά σκουπίδια».


(φωτο: Δύο έφηβες που αυτοκτόνησαν μαζί στη Ρωσία, πηδώντας από τον 14ο όροφο του κτιρίου από έμεναν. Το τελευταίο τους post στο Facebook ήταν: ΤΕΛΟΣ.)

Ωστόσο, το ότι ο Μπουντέικιν είναι στη φυλακή δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα τελειώνει εδώ, αφού το παιχνίδι εξαπλώνεται σαν ιός online, μέσω του Facebook και των υπόλοιπων social media. Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται σε Βρετανία και Η.Π.Α., ενώ και στην Ελλάδα έχουν υπάρξει περιστατικά εφήβων που προκάλεσαν οι ίδιοι τραύματα στον εαυτό τους, έπειτα από σχετικές οδηγίες που έλαβαν μέσω του παιχνιδιού.

Το γιατί ένα παιδί να προβεί σε τόσο επικίνδυνες πράξεις, είναι θέμα που απαιτεί μεγάλη συζήτηση. Οι κοινωνιολόγοι αναφέρουν ότι ευκολότερα θύματα θα γίνουν παιδιά που πιθανώς υποφέρουν από κατάθλιψη και αυτοκτονικές τάσεις με αυτοτραυματικές ορμές και που σίγουρα δεν έχουν ιδιαίτερα στενή σχέση με τους γονείς τους.

Έτσι, αν παρατηρήσετε τα παρακάτω σημάδια στο παιδί σας θα πρέπει άμεσα να μιλήσετε μαζί του και ύστερα να απευθυνθείτε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος:

-Έντονες αλλαγές διάθεσης

-Ευερεθιστότητα και ευθιξία

-Κοινωνική απομόνωση ή αλλαγές στα ενδιαφέροντα

-Περισσότερος χρόνος στον υπολογιστή ή εκτός σπιτιού, χωρίς να ενημερώνει πού πηγαίνει

-Σημάδια αυτοτραυματισμού ή/και αίμα στα ρούχα.

- Προβλήματα ύπνου (αϋπνία κατά τη διάρκεια της νύχτας, υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας).

Αν υποπτεύεστε κάτι από τα παραπάνω, αν βρείτε φωτογραφίες ή βίντεο του παιδιού σας που σας ανησυχήσουν ή αν γνωρίζετε οποιαδήποτε πληροφορία για τη «Μπλε Φάλαινα» επικοινωνήστε με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τους ακόλουθους τρόπους:

- Τηλεφωνικά στο 11188

- Στέλνοντας e-mail στο [email protected]

- Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD

- Μέσω twitter: @CyberAlertGR

Τέλος, έστω και προληπτικά, μην αμελείτε να ενεργοποιείτε τα φίλτρα ασφαλούς πλοήγησης στις ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιεί το παιδί σας για να έχει πρόσβαση στο Ίντερντ. Δείτε πώς να το κάνετε αυτό σε παλαιότερο άρθρο μας.

v