Πώς να απαλλαγώ από τα μυρμήγκια

Πώς να απαλλαγώ από τα μυρμήγκια

Δεν είναι τόσο αηδιαστικά όσο οι κατσαρίδες, τόσο μεγάλα όσο τα ποντίκια, ούτε τόσο ενοχλητικά όσο τα κουνούπια. Για την ακρίβεια, όταν τα βλέπεις στη φύση -ή εν πάση περιπτώσει έξω από το σπίτι σου- είναι έως και συμπαθή. Η εικόνα όμως μιας στρατιάς δεκάδων μυρμηγκιών που περικυκλώνουν οργανωμένα και σιωπηλά ένα κομματάκι ψωμί που έπεσε στο πάτωμα ή μιας ατελείωτης σειράς εντόμων που προελαύνουν στον απαστράπτοντα πάγκο της κουζίνας σου, είναι δυσάρεστη.

Ξέρουμε, αγαπητή αναγνώστρια, ότι δεν θέλεις ούτε... μυρμήγκι να πειράξεις. Όμως, αν το μυρμήγκι κι οι χιλιάδες φίλοι του εισβάλλουν σπίτι σου, τότε δικαιούσαι να αμυνθείς -νόμιμα πράγματα- και να σκορπίσεις τον θάνατο. 

Σπιτικές λύσεις

Έχετε νεύρα, μυρμήγκια; Ξιδάκι: Προτιμήστε το λευκό ξίδι και χρησιμοποιήστε το διαλυμένο σε νερό ή σκέτο –για πιο σκληροπυρηνικές καταστάσεις. Μπορείτε είτε να βάλετε λευκό ξίδι σε ένα μπουκαλάκι-σπρέι και να ψεκάσετε κάθε επίφοβο σημείο, είτε να φτιάξετε διάλυμα ξιδιού-νερού και να σφουγγαρίσετε μ’ αυτό όλο το σπίτι.

Λεμονάδα από λεμόνια: Λέγεται ότι η μυρωδιά του λειτουργεί αποπροσανατολιστικά, οπότε δοκιμάστε το. Στύψτε μερικά λεμόνια, βάλτε τον χυμό τους σε ένα μπουκάλι με αντλία σπρέι και ψεκάστε ανοίγματα στους τοίχους, «σκασίματα» στο πάτωμα, κουφώματα και λοιπά μέρη που έχουν ίσως φωλιάσει τα μυρμήγκια.



(Αιμο)βορικό δηλητήριο: Ο βόρακας είναι κάτι σαν τη μαγειρική σόδα –κάνει για όλες τις δουλειές, αφού εξουδετερώνει έντομα, μούχλα, μυρωδιές και λοιπά αντιπαθή. Θα τον βρείτε στα φαρμακεία και θα χρειαστεί να τον αναμείξετε με ζάχαρη και νερό, ούτως ώστε να προσελκύσει τα μυρμήγκια και, στη συνέχεια, να τα δηλητηριάσει. Συγγνώμη, μυρμήγκια. Κατ’ αντιστοιχία, μπορείτε να φτιάξετε ένα διάλυμα από ζάχαρη και μαγειρική σόδα.

Πες «καλαμποκαλεύρι»: Είναι η πιο φυσική και υποχθόνια από τις λύσεις. «Πασπαλίστε» τα επικίνδυνα σημεία με καλαμποκάλευρο κι αφήστε τα μυρμήγκια να το… λιμπιστούν και να το πάνε στη φωλιά (και τη βασίλισσά) τους. Οι ειδικοί λένε, ότι τους πέφτει βαρύ κι ότι κάνει το μικροσκοπικό «στομάχι» τους να σκάει.

Σαπουνόνερο: Σε χλιαρό νερό, βάλτε απορρυπαντικό πιάτων ή χεριών. Ρίξτε το μίγμα σε ένα μπουκάλι-σπρέι και ψεκάστε στα επίμαχα σημεία του σπιτιού αλλά και στα έντομα απευθείας. Θα αφυδατωθούν και θα σκάσουν (απ’ το κακό τους).

Ό,τι είπαμε… νερό κι αλάτι: Το νερό χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες του λογοπαιγνείου. Το παλιό σπιτικό κόλπο ορίζει το εξής απλό: ρίξτε αλάτι στα σημεία απ’ τα οποία έχετε εντοπίσει ότι βγαίνουν μυρμήγκια κι αυτά θα εξαφανιστούν.



Κατακάθια της κοινωνίας: Το κατακάθι του καφέ που μένει στο φίλτρο της καφετέριας αλλά και οι κόκκοι καφέ, λειτουργούν ως «μυρμηγκοαπωθητικά». Όποια μορφή καφέ κι αν επιλέξετε, το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε είναι να τον βάλετε στις γωνίες, στα «σκασίματα» των τοίχων, στα κουφώματα, τις πόρτες κ.ο.κ.  

Χλωρίνη, η θαυματουργή: Δεν είναι φυσική λύση, είναι όμως αποτελεσματική. Ένα απλό ψέκασμα με χλωρίνη στα μέρη που στρατοπεδεύουν αρκεί –προσέξτε μόνο την επαφή με το δέρμα αλλά και την πρόσβαση που έχουν τα παιδιά στο σημείο.

ΚανΈλα, αν σου βαστάει: Λέγεται ότι η κανέλα είναι εχθρός των μυρμηγκιών, ίσως λόγω της έντονης μυρωδιάς της. Ρίξτε λίγη κανέλα στις πιθανές εισόδους/εξόδους των μυρμηγκιών και αφήστε την να τα απωθήσει.

v