Τα μωρά λατρεύουν να κοιτάζουν πρόσωπα ήδη από τη μήτρα!

Τα μωρά λατρεύουν να κοιτάζουν πρόσωπα ήδη από τη μήτρα!

Η αγάπη που έχουν τα έμβρυα στα πρόσωπα είναι εμφανής ήδη από την ζωή τους μέσα στη μήτρα, υποστηρίζει νέα μελέτη. Είναι γνωστό, ότι τα νεογέννητα δίνουν περισσότερη προσοχή στα πρόσωπα, παρά στα αντικείμενα. Αλλά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι η προτίμηση αυτή ξεκινά και πριν από τη γέννησή τους.

«Δείξαμε ότι το έμβρυο μπορεί να ξεχωρίσει διαφορετικά σχήματα, δείχνοντας προτίμηση σε αυτά που μοιάζουν με πρόσωπο, παρά σε αυτά που δεν έχουν καμία σχέση», λέει ο επικεφαλής της μελέτης Dr. Vincent Reid, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Lancaster της Αγγλίας.

Για τις ανάγκες της μελέτης, προβλήθηκαν εικόνες με φως μέσω του τοιχώματος της μήτρας, σε δεκάδες εγκύους. Στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν οι αντιδράσεις εμβρύων 34 εβδομάδων, μέσω υπερήχου 4-D.

Τα έμβρυα έδειξαν να στρέφουν το κεφάλι τους, για να κοιτάξουν τις εικόνες με σχήμα προσώπου, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εικόνα. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στις 8 Ιουνίου, στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology.



«Η προτίμηση αυτή έχει αναγνωριστεί στα μωρά εδώ και δεκαετίες, όμως μέχρι πρότινος δεν είχε επιχειρηθεί να διερευνηθεί η όραση των εμβρύων», συμπληρώνει ο Reid.

Μαζί με την προτίμηση των βρεφών στα πρόσωπα, η μελέτη επιβεβαίωσε, επίσης, ότι τα έμβρυα έχουν αρκετό φως ώστε να βλέπουν και να έχουν οπτικές εμπειρίες μέσα στη μήτρα, λένε οι επιστήμονες.

Ωστόσο, επισημαίνουν, οι έγκυοι δεν θα πρέπει να ρίχνουν έντονο φως (π.χ. από φακό) στις κοιλιές τους!

Πηγή: consumer.healthday.com

v